Διάλεξη-συζήτηση στις 11 Δεκεμβρίου και συνέντευξη τύπου στις 12 Δεκεμβρίου οργανώνεται στο Παρίσι προκειμένου εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας μας μαζί με την Gabriella Zanzanaini από την Food & Water Europe να ενημερώσουν την γαλλική κοινή γνώμη, που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των υπηρεσιών ύδρευσης και του κοινωνικού χαρακτήρα τους για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις πολιτικές της Κομισιόν. Δεν είναι άλλωστε μακριά το 2010 που το Παρίσι ανέκτησε τον έλεγχο των υπηρεσιών ύδρευσης από Suez και Veolia προκαλώντας ζημιές πολλών εκατομμυρίων στους πολυεθνικούς γαλλικούς ομίλους αλλά και μια αμετάκλητη φθορά στην εικόνα τους μια και η ίδια η χώρα από όπου προέρχονται κατάργησε τις συμβάσεις μαζί τους.
Η διάλεξη-συζήτηση στις 11 Δεκεμβρίου, με τις ίδιες ομιλήτριες, διοργανώνεται από το Université populaire de l’eau et du développement durable, στο Cinéma Le Luxy, Ivry-sur-Seine, 77 Avenue Georges Gosnat όπου θα προηγηθεί η προβολή του ντοκυμαντέρ της Ana Dimitrescu, «Khaos, Les visages humains de la crise grecque». (Εδώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης)
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης:
η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πλήττεται»
Οι οργανώσεις Coordination Eau Ile-de-France και Fondation Danielle Mitterrand – France Libertés παραθέτουν Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 στις 09:00 π.μ. στα γραφεία του Ιδρύματος France Libertés στο Παρίσι (22, rue de Milan,75009 Paris) με προσκεκλημένες ομιλήτριες την Μαρία Κανελλοπούλου, εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας Save Greek Water και την Gabriella Zanzanaini, Διευθύντρια ευρωπαϊκών υποθέσεων του οργανισμού Food and Water Watch. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραδεχτεί ξεκάθαρα σε επιστολή απευθυνόμενη σε ομάδες της κοινωνίας των πολιτών πως επιδιώκει να επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης ως μία από τις προϋποθέσεις έγκρισης των πακέτων διάσωσης. Όπως ήδη επισημάναμε, πριν κάποιες εβδομάδες, η στάση της αυτή στερείται της απαραίτητης νομιμότητας.
Για το λόγο αυτό κινήσεις πολιτών απ’ όλη την Ευρώπη αποφάσισαν να αντιδράσουν κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση βασικών άρθρων της Συνθήκης της ΕΕ που προβλέπουν την ουδετερότητά της ΕΕ (1) σε ζητήματα που αφορούν στα καθεστώτα ιδιοκτησίας και διαχείρισης των εταιριών ύδρευσης.
Την εγκυρότητα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μειώνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι έρχεται σε αντίθεση με τη γενική τάση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πράγματι, χάρη στην πίεση των πολιτών, η επιστροφή των εταιρειών ύδρευσης στη δημόσια κυριότητα είναι σήμερα η τάση που κυριαρχεί με αποκορύφωμα το υποδειγματικό ιταλικό δημοψήφισμα του 2011 υπέρ της κρατικοποίησης του δικτύου ύδρευσης.
Το σχέδιο διάσωσης της Τρόικας για την Ελλάδα προβλέπει ένα μακροσκελή κατάλογο δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που πρέπει να πουληθούν σε πλειοδότες και στον οποίο περιλαμβάνονται οι δύο πιο σημαντικές δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης της Ελλάδας: η ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης) και η ΕΥΔΑΠ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας). Οι δύο δημοτικές αυτές εταιρείες κινδυνεύουν να ιδιωτικοποιηθούν σύντομα σχεδόν εξ ολοκλήρου.
Το κίνημα Save Greek Water δημιουργήθηκε από Έλληνες πολίτες τον Ιούλιο του 2012 με στόχο να συμβάλλει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και να προσφέρει στον πληθυσμό της χώρας την ευκαιρία να εκφράσει τη γνώμη του προσυπογράφοντας ένα κείμενο συλλογής υπογραφών ενάντια στην επιβαλλόμενη ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης και υπέρ της διατήρησης της δημόσιας αυτής υπηρεσίας στο χώρο του δημόσιου συμφέροντος και του κοινού καλού.
Οφείλουμε σήμερα να κατανοήσουμε και να ενισχύσουμε τους Έλληνες πολίτες στον αγώνα τους αυτό προκειμένου η άποψη ότι τα δημόσια αγαθά και ιδιαίτερα το νερό πρέπει να ανήκουν σε όλους να βρει τη δικαιωματική της θέση μέσα σε αυτή την περίοδο της κρίσης και της λιτότητας. Το νερό είναι πηγή ζωής, όχι κέρδους!
Στη Συνέντευξη Τύπου της 12ης Δεκεμβρίου η Μαρία Κανελλοπούλου θα μιλήσει για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την αντίθεση των πολιτών στην επιβαλλόμενη ιδιωτικοποίηση. Η Gabriella Zanzanaini θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία είναι πλέον υποχρεωμένη να εξηγηθεί για την έλλειψη ουδετερότητάς της.
[1] Η «ουδετερότητα» της ΕΕ απέναντι στο δημόσιο ή ιδιωτικό καθεστώς ιδιοκτησίας και διαχείρισης των εταιρειών ύδρευσης περιγράφεται στο άρθρο 345 της ΣΛΕΕ και στο άρθρο 171 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ που αφορούν στις υπηρεσίες εσωτερικής αγοράς κάθε χώρας.
ΠΗΓΗ