Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

H 60χρονη συμβολή του ΙΓΜΕ στην βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της Ελλάδας


Θεωρώ ότι το κλάδεμα του ΙΓΜΕ αποτελεί τουλάχιστον "ΕΠΙΠΟΛΑΙΗ" αλλά και ανέντιμη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ» για τα τόσα χρόνια προσφοράς του στην βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της Ελλάδας,
Σαν  επιστήμονας βρέθηκα στο ξεκίνημα της καριέρας μου μέσα στην οικογένεια του ΙΓΜΕ και για 15 χρόνια έδωσα μάχες με τους συναδέλφους μου μέσα και έξω από την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να απαντάω πειστικά στους συνεργάτες από διάφορα προγράμματα και να τους εξηγώ τα ανεξήγητα.
Ακόμη και τώρα θα πρέπει να βρεθεί η «φόρμουλα» που θα άρει το κλείσιμο του Ινστιτούτου. Θα πρέπει να εισακουστούν οι προτάσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου ερευνητικού φορέα ενέργειας και ορυκτού πλούτου και όλη αυτή η περιπέτεια να δημιουργήσει κάτι καινούργιο που θα κρατήσει την υπάρχουσα γνώση και θα την αναβαθμίσει δίνοντας νέες προοπτικές.

Αποστολή του Ινστιτούτου :
    Η τεκμηρίωση του γεωλογικού περιβάλλοντος, φυσικού τροφοδότη και αποδέκτη της ανθρώ­πινης δραστηριότητας, για τον καθορισμό του σχεδιασμού των σχετικών δράσεων και του ελέγχου της αποτελεσματικότητας τους.
    Η τεκμηρίωση του γεωλογικού περιβάλλοντος με την αξιοποίηση της σύγχρονης γεωεπιστημονικής γνώσης και των σύγχρονων τεχνολο­γικών μέσων-διαδικασιών αποτελεί τη Βασική συνιστώσα στην επίτευξη του στόχου της βιώ­σιμης ανάπτυξης.
    Οι έρευνες για την τεκμηρίωση του γεωλογι­κού περιβάλλοντος, των υπόγειων υδατικών, ενεργειακών και ορυκτών πόρων, της γεωλο­γικής επικινδυνότητας και της περιβαλλοντι­κής τρωτότητας, που προσδιορίζουν τη Γεω­λογική Καταλληλότητα για ανάπτυξη ποιοτι­κών (αναπτυξιακές, ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες) υποδομών, με τη συλλογή, επεξερ­γασία, διαχείριση και διάχυση των σχετικών πληροφοριών, καθώς και η ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών αξιοποίη­σης τους αποτελούν την αφετηρία για την επι­στημονικά τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων με στόχο τη βιώσιμη ανταγωνιστική ανάπτυξη.
Συνοψίζοντας, το ΙΓΜΕ συμβάλλει καθοριστι­κά στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, με άμεσο όφελος για την κοινωνία, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και το κρά­τος, βρίσκεται δε η αποστολή του σε άμεση συνάφεια με τα αποτελέσματα του 2ου Εθνικού  Αναπτυξιακού  Συνεδρίου  για  την   Εθνική   Στρατηγική   Ανάπτυξη   2007-2013, όπου «το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι συνι­στούν ειδικά για την Ελλάδα σημαντικό οικονο­μικό απόθεμα και ταυτόχρονα το υπόβαθρο μιας ποιοτικής ανάπτυξης, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει σημαντικό άμεσα και έμμεσα πολλαπλα­σιαστικό οφέλη για την κοινωνία και την οικονο­μία».




Εποπτεία του ΙΓΜΕ από το Κράτος
Η λειτουργία του ΙΓΜΕ πραγματοποιείται για λο­γαριασμό του δημόσιου συμφέροντος, κάτω από την εποπτεία του Κράτους, όπως αυτή ασκείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλο­ντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αποτυ­πώνεται με ερευνητικά προγράμματα, σύμφωνα με οδηγίες του εκάστοτε Υπουργού, και ελέγχε­ται με τριμηνιαίες εκθέσεις επί του οικονομικού και του φυσικού αντικειμένου της δραστηριότη­τας του:
«Προς παρακολούθησιν υπό της Διοικήσεως της λειτουργίας του ΙΓΜΕ, υποχρεούται τούτο όπως υποβάλλει εις τον Υπουργό Βιομηχανίας ανά τρί­μηνο λεπτομερή έκθεσιν της δραστηριότητας του και χορηγεί εις αυτόν παν αναγκαίον προς τούτο οικονομικόν στοιχείον και πόσαν αιτουμένην πληροφορίαν», σύμφωνα με το Άρθρο 15, του Ν. 272/76, και το Άρθρο 6, §1, του Προεδρικού Διατάγματος 189 του 2009, περί καθορισμού και ανακατανομής αρμοδιοτήτων των Υπουργείων, και το Άρθρο 2 , § Β του ΦΕΚ 2514/Β/22-12-2009, περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων του Υπουρ­γού Π.Ε.Κ.Α. στους Υφυπουργούς Π.Ε.Κ.Α.
Αντικείμενα τεχνολογικών και επιστημονι­κών δραστηριοτήτων
Οι έρευνες του ΙΓΜΕ υπάγονται κυρίως στα πεδία της Εφαρμοσμένης Έρευνας και Τε­χνολογικής Ανάπτυξης, με την έννοια ότι απο­τελούν πρωτότυπες εργασίες, που αναλαμβάνο­νται με σκοπό τη δημιουργία νέων γνώσεων που κατευθύνονται σε συγκεκριμένο πρακτικό στόχο (Εφαρμοσμένη Έρευνα) ή/και συστηματικές ερ­γασίες, που βασίζονται σε υπάρχουσες γνώσεις και έχουν σκοπό την παραγωγή νέων υλικών,προϊόντων ή διατάξεων, την εγκατάσταση νέων διαδικασιών, συστημάτων ή υπηρεσιών ή την ουσιαστική βελτίωση αυτών που ήδη υπάρχουν για συγκεκριμένες εφαρμογές (Τεχνολογική Ανάπτυξη).
Εν κατακλείδι, οι έρευνες του ΙΓΜΕ συνιστούν επιοτημονικές/τεχνολογικές και θεωρητικές ερ­γασίες που γίνονται για τη μελέτη του υπεδά­φους διαφόρων περιοχών, με σκοπό την αναζή­τηση-εντοπισμό ορυκτών (ενεργειακών και μη) πρώτων υλών, υδατικών πόρων, γεωθερμικού δυναμικού κλπ και στηρίζουν τη βιώσιμη λει­τουργία της ελληνικής βιομηχανίας και δημιουρ­γούν προϋποθέσεις νέων επενδύσεων.
Η Γεώσφαιρα, το Γεωλογικό Περιβάλλον, το Έδαφος και το Υπέδαφος, που αποτελεί την τρί­τη διάσταση του Φυσικού Περιβάλλοντος, οι Φυ­σικοί Πόροι (υδατικοί, ενεργειακοί και ορυκτοί), η δυναμικότητα του ως Χώρου Ανάπτυξης των Υποδομών (οικισμοί, δίκτυα κλπ), ως Πηγής Κιν­δύνων (κατολισθήσεις, σεισμοί, ηφαίστεια κλπ), ως Φυσικού Αποδέκτη κάθε ανθρώπινης δραστη­ριότητας, που το καθιστά τρωτό σε πλήθος ανθρωπογενών ρυπαντικών πιέσεων, αλλά απο­τελεί και το ίδιο σε ορισμένες περιπτώσεις πρω­τογενή πηγή ρύπανσης, οριοθετεί τον Τομέα Δραστηριότητας.
Η ορθολογική διαχείριση των εδαφικών - υπ εδα­φικών φυσικών πόρων αποτελεί κατ' εξοχήν πε­δίο εφαρμογής της βιώσιμης (τήρηση των περι­βαλλοντικών δεσμεύσεων) και ανταγωνιστικής (εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, επενδύσεις, καινοτομία, επιχειρηματικότητα, ανταγωνισμός) ανάπτυξης.
Μετά από μια δραστηριότητα 60 ετών, το ΙΓΜΕ, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, έχει εισέλθει αυτή την περίοδο σε μια νέα φάση δημιουργικής ανασυγκρότησης, που στοχεύει στην αποτελεσματικότερη εκτέλεση του ερευνητικού  έργου  και τη βελτιστοποίηση των προσφερομένων υπηρεσιών.
Προς αυτή την κατεύθυνση και βάσει του Ιδρυτι­κού του Νόμου, το ΙΓΜΕ:
1.Αποτελεί την Εθνική Γεωλογική και Με­ταλλευτική Υπηρεσία στοχεύοντας στην αποτύπωση - καταγραφή και τελικά τη γνώση της βασικής γεωλογικής δομής της χώρας (γεωλογική χαρτογράφηση, γεωχημεία, γεω­φυσική, τηλεπισκόπηση, δημιουργία βάσεων γεω-επιστημονικών δεδομένων κ.ά.). Εκτελεί συστηματική έρευνα υποδομής που περιλαμ­βάνει, κυρίως, τη σύνταξη του γεωλογικού χάρτη της χώρας σε κλίμακες 1:25.000, 1:50.000 και 1:500.000 και ειδικών πολυθε-ματικών χαρτών, καθώς και τη μελέτη της γε­ωλογικής δομής.
2.Γνωμοδοτεί προς το Υπουργείο Περιβάλλο­ντος-Ενέργεια ς και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) σε ότι αφορά τον έλεγχο και τη λειτουργία μεταλλείων:
«Πέραν των υπό του Μεταλλευτικού Κωδικός προβλεπομένων περιπτώσεων, ο Υπουργός Βιομηχανίας δύναται να αναθέτει εις το ΙΓΜΕ ελέγχους, μελέτες και γνωμοδοτήσεις δια παν οικονομοτεχνικόν θέμα της μεταλλείας», σύμ­φωνα με το Άρθρο 3, §3 του ιδρυτικού νόμου του ΙΓΜΕ Ν. 272/76. και το Ν.210/1973 (περί Μεταλλευτικού Κωδικός), όπως τροποποιήθη­κε με το Ν. 274/1976, Ν.669/1977 (περί εκ­μεταλλεύσεως λατομείων), Ν. 1428/1984 (περί εκμετάλλευσης λατομείων αδρανών υλι­κών κλπ.), όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 2115/1993 και Π.Δ. 285/1976 (περί εκμισθώ­σεως δημοσίων λατομείων βιομηχανικών ορυ­κτών και μαρμάρων).
3.Αναδεικνύει και αξιολογεί τους ορυκτούς φυσικούς πόρους (κοιτάσματα πετρώματα) της χώρας, με σκοπό την ανά­πτυξη του μεταλλευτικού δυναμικού της, τη διεύρυνση της βιομηχανικής της βάσης και την ενθάρρυνση παραγωγικών επενδύσεων σε μια προοπτική βιώσιμης παραγωγικής αξιοποίη­σης. Δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνο­λογίας εμπλουτισμού μεταλλευμάτων και οικο­νομοτεχνικής αξιολόγησης πετρωμάτων και ορυκτών.
4.Ερευνά και αξιολογεί τις ενεργειακές στε­ρεές πρώτες ύλες της χώρας (λιγνίτης, τύρφη κλπ) με σκοπό την κατά το δυνατόν απεξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενη ενέργεια, καθώς και την εύρεση δυνατοτήτων εκμετάλλευσης των μικρών λιγνιτικών κοιτα­σμάτων σε χρήσεις που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουρ­γία βιομηχανιών φιλικών προς το περιβάλλον, μεγιστοποιώντας την αξιοποίηση των λιγνιτών.
5.Συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας με την εκτέλεση μελετών και έργων υδρογεωλογίας, την αναζήτηση, καταγραφή και αξιολόγηση του υπόγειου υδάτινου δυναμικού της χώρας, το οποίο με την ορθολογική αξιοποίηση του, βοηθά στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομί­ας και ικανοποιεί τις υδρευτικές και βιομηχανι­κές ανάγκες της χώρας.
Θεσμοθετημένος ρόλος του ΙΓΜΕ σε αντικείμε­να Υδατικών Πόρων, Ιαματικών Φυσικών Πό­ρων και Εμφιαλωμένων Μεταλλικών Νερών:
-    Το ΙΓΜΕ ορίζεται ως ο αρμόδιος φορέας πα­ρακολούθησης των υπογείων Υδάτων στην υπό έκδοση Κοινή Πενταμερή Υπουργική Απόφαση με θέμα τον Καθορισμό Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Επιφανειακών και Υπογείων Υδάτων.
-    Το ΙΓΜΕ συμμετέχει με εκπρόσωπο του στο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων, σύμφωνα με την Απόφαση α.π. 34685/6-12-2005, περί συ­γκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων.
-    Επίσης, το ΙΓΜΕ συμμετέχει με εκπρόσωπο του στην Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, σύμφωνα με το Άρθρο 10, §1, του Ν. 3498/2006, περί ανάπτυξης ια­ματικού τουρισμού.
-   Στη γνωμοδοτική επιτροπή αναγνώρισης νερών ως φυσικών μεταλλικών συμμετέχει εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ, σύμφωνα με το Άρθρο 1, §2, του Π.Δ. 433/1983.
6.Συμβάλλει στην έρευνα και αξιολόγηση των γεωθερμικών πεδίων της χώρας, που αποτελεί ήπια και φιλικότερη προς το περιβάλ­λον πηγή ενέργειας, αποσκοπώντας στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος.
Θεσμοθετημένος ρόλος του ΙΓΜΕ σε αντικείμε­να Γεωθερμικής Ενέργειας:
-    Ν. 3175/2003 «Αξιοποίηση του γεωθερμι­κού δυναμικού κ.ά. διατάξεις».
-    Υπουργική Απόφαση αρ. Δ9Δ,Β/Φ166/ ΟΙΚ.18513/ΓΔΦΠ 3Π2 (ΦΕΚ 1819 Β', 1-9-2009).
-    Υπουργική Απόφαση Δ9Β,Δ/Φ166/ ΟΙΚ13068/ΓΔΦΠ/2488 (ΦΕΚ 1249 Β', 24-6-2009).
-    Υπουργική Απόφαση Δ9Β/Φ166/οικ8411/ ΓΔΦΠ/2373/17 (ΦΕΚ 635 Β', 12-5-05).
-    Υπουργική Απόφαση Δ9Β,Δ/Φ166/ ΟΙΚ18508/5552/207 (ΦΕΚ 1595 Β', 25-10-04).
-    Υπουργική Απόφαση Δ9Β/Φ166/οικ 20076/ ΓΔΦΠ/5258/329 (ΦΕΚ 1530 Β', 7-11-2005).
7. Εκπονεί μελέτες για την επίλυση γεωτε­χνικών προβλημάτων και την αντιμετώπι­ση φυσικών κινδύνων (π.χ. κατολισθή­σεις, σεισμοί), καθώς και για την κατάλ­ληλη διαχείριση του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται βιώσιμη ανάπτυξη. Έχει εκτελέσει έρευνες και μελέτες στο πλαίσιο του σχεδιασμού και εκτέλεσης τεχνι­κών και αναπτυξιακών έργων, φραγμάτων, συγκοινωνιακών έργων, σηράγγων, γραμμι­κών αξόνων, υπόγειων τεχνικών έργων, ευ­στάθειες πρανών, γεωλογικής οικιστικής κα­ταλληλότητας, λιμνοδεξαμενών, θεμελιώσεων κλπ.
8.Συμβάλλει στη διαχείριση του περιβάλλο­ντος και στον ορθολογικό καθορισμό χρήσεων γης. Εκπονεί έρευνες ρύπανσης εδαφών από μεταλλευτικές και λοιπές βιομη­χανικές δραστηριότητες, μελέτες επιλογής θέ­σεων και μεθόδων διάθεσης υγρών και στε­ρεών αποβλήτων, ρύπανσης εδαφών και νε­ρών από βαρέα μέταλλα και επικίνδυνες ουσί­ες, αποτίμησης διασυνοριακής ρύπανσης, προσδιορισμού επιπέδων ιονίζουσας ακτινοβο­λίας, αποτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσε­ων σε έργα και δραστηριότητες και πραγματο­ποιεί ελέγχους ποιότητας δομικών υλικών για επιβλαβή ορυκτά (πυριτίου, αμιάντου, ραδιε­νεργών).
Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων εκτελού­νται στο πεδίο ποικίλες ειδικές έρευνες (κοίτασματολογικές - μεταλλευτικές, γεωφυσι­κές, γεωτεχνικές, γεωχημικές, υδρογεωλογικές, τηλεπισκόπησης, γεωθερμικές και υποθαλλάσιες γεωλογικές έρευνες), ενώ παράλληλα πραγματο­ποιούνται εξειδικευμένες εργαστηριακές έρευνες, είτε αυτοτελείς είτε για τη συμπλήρωση των εργασιών υπαίθρου (πετρογραφικές-ορυκτολογικές, παλαιοντολογικές, ιζηματολογι-κές, χημικές έρευνες και μελέτες εμπλουτισμού & επεξεργασίας μεταλλευμάτων, καθώς και εδα-φομηχανικής - βραχομηχανικής). Οι ανωτέρω έρευνες ολοκληρώνονται με την εκπόνηση ειδι­κών τεχνικοοικονομικών μελετών για τη δυνατό­τητα οικονομικής αξιοποίησης κοιτασμάτων ορυ­κτών πόρων.
Τέλος, στο ΙΓΜΕ λειτουργούν Υπηρεσίες Υποστή­ριξης, όπως οργανωμένη βιβλιοθήκη, Υπηρεσία πληροφορικής, αρχείο αεροφωτογραφιών και τοπογραφικών χαρτών, καθώς και εργαστήριο ψηφιακής χαρτογραφίας - έκδοσης χαρτών και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (015) και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες.
Η δραστηριότητα του ΙΓΜΕ υποστηρίζεται από σύγχρονα, κατάλληλα εξοπλισμένα και στελεχω­μένα εργαστήρια, τόσο στο κέντρο όσο και την Περιφέρεια.
Τα θεματικά αντικείμενα των εργαστηρίων του είναι:
    Έλεγχος ποιότητας διακοσμητικών πετρωμά­των και μαρμάρων «ΛΙΘΟΣ».
    Έλεγχος ποιότητας εμφιαλωμένων νερών, χη­μικές & μικροβιολογικές δοκιμές.
    Έλεγχος ποιότητας στερεών καυσίμων.
    Ψηφιακή παραγωγή γεωλογικών και άλλων γεωθεματικών χαρτών διαφόρων κλιμάκων.
    Σχεδιασμός-ανάπτυξη-διαχείριση γεωλογικών βάσεων δεδομένων που αφορούν στην εφαρ­μοσμένη γεωλογική έρευνα μικρής και μεγά­λης κλίμακας.
    Εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληρο­φοριών σε όλο το φάσμα των διαδικασιών.
    Χημικές αναλύσεις ορυκτών πρώτων υλών (εδαφών, πετρωμάτων, μεταλλευμάτων).
    Έλεγχος ποιότητας υπόγειων και επιφανεια­κών νερών, χημικές και μικροβιολογικές δοκι­μές.
    Διερεύνηση εμπλουτισιμότητας ορυκτών πρώ­των υλών.
    Διερεύνηση καταλληλότητας ορυκτών πρώτων υλών για διάφορες χρήσεις.
    Έλεγχος ποιότητας πληρωτικών υλικών.
    Έλεγχος τοξικότητας βιομηχανικών αποβλή­των και λασπών.
    Ορυκτολογικές, πετρογραφικές και πετρολογικές αναλύσεις
    Μετρήσεις εδαφοτεχνικών παραμέτρων.
    Μικροπαλαιοντολογικές - Παλυνολογικές ανα­λύσεις
    Επεξεργασία και ανάλυση αεροφωτογραφιών και προϊόντων από δορυφόρους.
Μετρήσεις Φυσικής Ακτινοβολίας.
Ενεργειακές Ορυκτές Πρώτες Ύλες
Το ΙΓΜΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έρευνα των ενεργειακών πόρων και κατά συνέ­πεια με την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα λιγνιτικά κοιτάσματα που αξιοποιεί σήμερα η ΔΕΗ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι το αποτέλεσμα των ερευνών του ΙΓΜΕ που άρχισαν από τη δεκαετία του 1960 και συνεχίζο­νται, μέχρι και σήμερα, με σειρά έργων που εκτελεί το ΙΓΜΕ για λογαριασμό της Δ.Ε.Η.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί:
   7,5 Χ ΙΟ9 τόνοι λιγνίτη, η συνολική συναλ­λαγματική αξία των οποίων ανέρχεται πάνω από 374 δις . Μόνο τα τελευταία χρόνια εντοπίσθηκαν οικονομοτεχνικά απολήψιμα αποθέματα λιγνίτη, συνολικής αΈ,Ιας πάνω από 2,7 δις .
   Πιθανά αποθέματα λιγνίτη της τάξεως των 600 εκ. τόνων περίπου (που μπορούν να εξορυ-χθούν με υπαίθρια εκμετάλλευση), συνολικής αξίας άνω των 5,9 δις .
   4 δις τόνοι πιθανά αποθέματα, τα οποία όμως βρίσκονται σε δυσκολότερες συνθήκες εντοπι­σμού (μεγαλύτερο βάθος, «τυφλά» κοιτάσμα­τα), που απαιτούν πιο εξειδικευμένες ερευνη­τικές εργασίες.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έρευνα για τη δυνατότητα εξωηλεκτρικών χρήσεων των λιγνι­τών της χώρας μας, με τη συγκράτηση επιβλα­βών αερίων, υγρών και στερεών ρύπων σε διά­φορες εφαρμογές, όπως στα απόβλητα ελαιουρ­γείων & λυμάτων, τη χρήση τους ως βελτιωτικό πολφών γεωτρήσεων, εδαφοβελτιωτικών & ορ­γά νοχουμικών λιπασμάτων.
Επίσης, έχουν εντοπιστεί αποθέματα ουρανίου (περίπου 1.550 τόνοι ουράνιο μέταλλο) στις πε­ριοχές Παρανεστιου και στη λεκάνη Σερρών, οι οποίοι μετά σημερινά οικονομοτεχνικά δεδομένα δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν.
Υπόγειοι Υδατικοί Πόροι
    Ανάπτυξη του Εθνικού Δικτύου Διαχρονι­κής Παρακολούθησης της ποιοτικής και πο­σοτικής κατάστασης των υπογείων νερών σε Εθνική κλίμακα, που συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία αξιόπιστης υδρογεωλογικής πληροφοριακής υποδομής, απαραίτητης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων της χώρας, το σχεδιασμό μεγάλων αναπτυξιακών έργων και την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας, που απορρέουν από τις σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Νερά.
    Με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση 5 Υπουργών (ΚΥΑ), το ΙΓΜΕ ορίζεται εκ μέ­ρους του ΥΠΕΚΑ ως ο επίσημος φορέας της Πολιτείας, σε ότι αφορά τα θέματα δια­χείρισης και διαρκούς παρακολούθησης των ποιοτικών και ποσοτικών προδιαγραφών Υπο­γείων Υδάτων της Χώρας για όλες τις χρήσεις, σύμφωνα και με την υπάρχουσα Κοινοτική Οδηγία από το 2000..
    Υδρογεωλογικές-γεωτρητικές έρευνες μεγάλης κλίμακας στην περιοχή της λεκάνης Βοιωτικού Κηφισού και ανατολικής Πάρνηθας, τα αποτε­λέσματα των οποίων έδωσαν άμεση λύση σε προβλήματα ζωτικής σημασίας, όπως η ενί­σχυση της ύδρευσης της Πρωτεύουσας κατά τη μεγάλη λειψυδρία της περιόδου 1989-92, με την απόδοση στη χρήση 500.000 γπ3 ημερησίως από υπόγειους καροτικούς υδρο-φορείς.
    Βελτίωση των υδρευτικών συνθηκών σε ποσοστό άνω του 60% των Δήμων της χώρας. Ιδιαίτερη συμβολή προς τούτο είχαν οι   Προγραμματικές Συμβάσεις  με το ΥΠ.ΕΣ.




ΠΗΓΗ : Περιοδικό Γεώσφαιρα : Στο περιοδικό παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου, θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος που άπτονται των γεωεπιστημών, επιστημονικά άρθρα και απόψεις, δημοσιεύσεις του προσωπικού του Ι.Γ.Μ.Ε., ημερολόγιο προσεχών συναφών εκδηλώσεων (συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις) και άλλα θέματα.