Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Las Vegas. Η αποτυχία του αμερικάνικου ονείρου

Λίγες ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές, έρχεται αυτό το reportage και συγκλονίζει με την αμεσότητα που θίγει την πραγματική εικόνα των κατοίκων μιας πόλης, που στα μάτια όλων μας είναι συνώνυμη της χλιδής και του πλούτου. Το "Viva Las Vegas" του Presley δεν είναι τόσο μακρυνό για να μη πιστεύει κανείς στα όσα διαβάζει και ακούει.

Αυτή η δημοσογραφική αποτύπωση του γαλλικού καναλιού FRANCE 24 κάνει το γύρο του κόσμου και δείχνει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης σε μια από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις που έχουν καταστραφεί από την οικονομική κρίση.

Δείτε το video εδώ είτε γνωρίζετε γαλλικά, είτε όχι. Οι εικόνες είναι σοκαριστικές. 


Το Las Vegas είναι μια πόλη που επλήγη από την οικονομική κρίση. Ανεργία, φτώχεια, εξώσεις: λίγα μέτρα από τους κουλοχέρηδες των Καζίνων, τα μικρά χεράκια της βιομηχανίας του θεάματος υποφέρουν. Η ψήφος τους όμως θα μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική στις προεδρικές εκλογές. 

Πριν λίγο καιρό η πόλη του Las Vegas ήταν συνώνυμη με την απασχόληση και την ευημερία ενώ προσέλκυε εργαζόμενους από όλη τη χώρα. Έβρισκαν μια θέση εργασίας σε εργοτάξια μεγάλων κατασκευών ή σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα στο κέντρο. ΄Ηταν αρκετό να εργαστεί κανείς σκληρά για να αγοράσει ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο και να ζήσει την οικογένειά του.

Δυστυχώς όμως η ύφεση πέρασε και από το Las Vegas. Oι τουρίστες, λόγω της κρίσης, που έχουν επηρεαστεί βαθειά στο εισόδημά τους, έχουν εγκαταλείψει τα slot machines, ρίχνοντας το σύνολο της οικονομίας της περιοχής στο καναβάτσο. Σε πέντε χρόνια, το ποσοστό ανεργίας στη Νεβάδα έχει τριπλασιαστεί. Τώρα είναι κοντά στο 12% και αποτελεί εθνικό ρεκόρ. Το Las Vegas , η πρωτεύουσα των τυχερών παιχνιδιών έχει γίνει τα τελευταία χρόνια η πρωτεύουσα της κρίσης.

Θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτή την πόλη και τους κατοίκους της, ιδιαίτερα τώρα, παραμονές των Προεδρικών εκλογών.

Η Cristina είναι κομμώτρια. Περνάει 12 ώρες την ημέρα στον χώρο εργασίας, αλλά επειδή οι πελάτες έχουν μειωθεί κατά πολύ, ο μισθός της μειώθηκε κατά 50%.


Πολύ σύντομα, άλλαξε όλη η ζωή της οικογένειας : απλήρωτα ενοίκια και έξωση από το σπίτι τους. Θα πρέπει να βρει αμέσως ένα φθηνότερο διαμέρισμα. Οι Αμερικανοί κατ 'ευφημισμό αυτό το αποκαλούν "downsizing" δηλαδή προσαρμόζουν τον τρόπο ζωής τους σε χαμηλότερα έσοδα.

Πουλάει το αίμα της για μια χούφτα δολλάρια.


Η Τερέζα, δεν φαίνεται να διαμαρτύρεται όταν μας καλωσορίζει σε ένα όμορφο σπίτι των προαστίων. Αλλά αν ο πατριός της δεν την φιλοξενούσε εκεί, θα μπορούσε πιθανότατα να ήταν στους δρόμους. Άνεργη για ένα χρόνο, πουλάει το αίμα της δύο φορές την εβδομάδα για να πληρώνει τη σύνδεση στο internet και την βενζίνη του αυτοκινήτου της, ( 22$ τιμή πώλησης την Τρίτη και 35$ την Παρασκευή).

  Η Teresa και και η Cristina, άνεργες υποφέρουν και οι δύο, δύο πεπρωμένα στο Λας Βέγκας με δύο διαφορετικά οράματα για τη πολιτική. Η μία θα ψηφίσει υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα και σταυρώνει τα δάχτυλά της ώστε να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη ενώ η άλλη επέλεξε Mitt Romney, γιατί στην περίοδο της κρίσης προτιμά να δει έναν επιχειρηματία στην κεφαλή της οικονομίας.

Το να ζει κανείς μέσα στους υπονόμους




Θα συγκρατήσουμε και ένα τρίτο πρόσωπο από το ταξίδι μας στο Λας Βέγκας, ή μάλλον ένα βλέμμα, από τη Cindy. Για ενάμιση χρόνο, ζει σε μια σήραγγα με το σύζυγό της Rick. Περισσότερα από 500 χιλιόμετρα υπόγειων δικτύων διασχίζουν την πόλη. Εκεί στεγάζονται εκατοντάδες άνθρωποι μεταξύ των φτωχότερων στο
Las Vegas.
 
Πριν από την ύφεση, η Cindy και ο Rick ζούσαν κάνοντας δουλειές του ποδαριού. Μια μέτρια ζωή, αλλά είχαν μια στέγη πάνω από τα κεφάλια τους και μπορούσαν ακόμη και να πάνε στο καζίνο βράδυ της Παρασκευής. Σήμερα, δεν υπάρχει εργασία ή χρήματα, και ζουν στους υπονόμους της πόλης.


Η ιστορία του
Las Vegas, είναι η ιστορία μιας πόλης που παροπλίζεται από την οικονομική κρίση.