Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Η πρώτη εμφάνιση του νέου επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ κ. Σταυρίδη.

Το ερώτημά μου ως απλού εργαζόμενου, αποποιούμαι  τον ρόλο του συνδικαλιστή, είναι πως θα μπορέσει να συνδυάσει ο κ. Σταυρίδης την επιταγή των εργαζομένων της  ΕΥΔΑΠ για δημόσια και κοινωνική εταιρεία με την άλλη επιταγή της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ που τον διόρισε και ετοιμάζεται να πράξει το ακριβώς αντίθετο ;


Οι εργαζόμενοι που παραβρέθηκαν στην σημερινή Γενική Συνέλευση των Μετόχων συμπεριφέρθηκαν με ευπρέπεια και προς την απερχόμενη Διοίκηση αλλά δεν έκρυψαν τα παγωμένα τους χαμόγελα και τις μαύρες σκέψεις που τους βασανίζουν για την επόμενη ημέρα. Η φτώχεια της πατρίδας μας δεν θα μετριαστεί με το ξεπούλημα αυτού του φυσικού αγαθού. Υπάρχουν και όρια!

---------------------------------------------   

Ανακοινώθηκε από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ότι σήμερα, 19 Νοεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας. Στη Συνέλευση παρευρέθηκαν μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 72,51% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. O Μέτοχος πλειοψηφίας ΤΑΙΠΕΔ, με ποσοστό 61,33% εξέλεξε τα ακόλουθα δύο (2) μέλη Δ.Σ.: Στυλιανό Σταυρίδη και Ελευθερία Καραχάλιου.

Σημειώνεται ότι το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνεται, εκτός από τους κ.κ. Αντώνιο Αντωνόπουλο, Διονύση Ασημακόπουλο, Νικόλαο Κογιουμτσή, Γεώργιο Κοντορούπη, Αντώνιο Κοτσώνη, και Επαμεινώνδα Σκλαβενίτη, με τους εκπροσώπους των μετόχων της μειοψηφίας κ. Παναγιώτη Σκουλαρίκη και κ. Χρήστο Μιστριώτη, καθώς και τους εκπροσώπους των εργαζομένων κ. Ευάγγελο Μουτάφη και κ. Εμμανουήλ Αγγελάκη.

Σε συνέχεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να εκλέξει τον κ. Στυλιανό Σταυρίδη, ως Πρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας.

Ο κ. Σταυρίδης είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος του Πολυτεχνείου Ζυρίχης με μεταπτυχιακές σπουδές σε Business Administration και Οικονομικά. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και καλά Ιταλικά και Ισπανικά.

Έχει μακρά και πετυχημένη πορεία επαγγελματία manager, σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις σε πολύ μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες, όπως ο Όμιλος Lavipharm, η Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον, τα Τσιμέντα Ηρακλής-Lafarge, τα Ελληνικά Πετρέλαια και τα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου. Είναι επίσης ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ideales. Εκτός των άλλων, η πλούσια καριέρα του περιλαμβάνει εκτενή διεθνή δραστηριότητα σε πολλές χώρες, αλλά και έντονη δραστηριοποίηση σε Ενώσεις, Επιμελητήρια και Συνδέσμους.


Πως λειτουργεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης της Εταιρίας με κύρια αρμοδιότητά του τη διαμόρφωση της στρατηγικής και της πολιτικής ανάπτυξης της. Γενικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις για τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης των εταιρικών σκοπών, ενώ παράλληλα παρακολουθεί την πορεία και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων της Εταιρίας.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίσει για κάθε θέμα που αφορά τη διαχείριση της περιουσίας, τη διοίκηση και εκπροσώπηση της Εταιρείας. Από τις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου εξαιρούνται τα θέματα εκείνα τα οποία σύμφωνα με τις Διατάξεις του Νόμου ή του Καταστατικού της Εταιρίας υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας εκλέγεται από τη Γενική συνέλευση των Μετόχων και έχει πενταετή θητεία. Σε επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε στις 4 Μαΐου 2010 ανέλαβε το νέο διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει θητεία έως τις 25/06/2013. Στο σύνολο των δεκατριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τα δύο είναι εκτελεστικά - ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος - ενώ τα έντεκα μέλη είναι μη εκτελεστικά. Από τα μη εκτελεστικά μέλη, το ένα μέλος είναι ανεξάρτητο κατά την έννοια των Ν. 3016/2002 και Ν. 3693/2008.

Σημειώνεται ότι εκτός από τους εκπροσώπους των μετόχων που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται και από δύο εκπροσώπους των εργαζομένων της Εταιρίας καθώς και από δύο μέλη που εκπροσωπούν τους μετόχους της μειοψηφίας.

Mέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι συγγενείς μεταξύ τους εξ αίματος ή αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού ούτε να είναι με οποιοδήποτε μορφή εργολάβοι ή προμηθευτές της Εταιρίας ή μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ή υπάλληλοι της επιχείρησης που βρίσκεται σε συναλλακτική σχέση με την Εταιρία. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας όμως μπορεί να είναι μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ή υπάλληλοι επιχείρησης που είναι συνδεδεμένη με την Εταιρία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει, τουλάχιστον, μία φορά κάθε ημερολογιακό μήνα.
Αναλυτικά η νέα σύνθεση :
Πρόεδρος  & Δ/νων Σύμβουλος:
Μέλη
Αντώνιος Κοτσώνης
Ανδρέας Γεραγίδης

(Εκπρόσωποι Εργαζομένων)

  Το πρώτο κάλεσμα του νέου επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ

 
ΠΗΓΗ επιστολής (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ)

 
Τι γίνεται όμως στην κορυφή της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ ; Ο χορός των προσφυγών καλά κρατεί!
Να ακυρωθεί ο διορισμός της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ ζητούν από το ΣτΕ 19 συνδικαλιστές
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος και άλλα 18 μέλη Διοικητικών Συμβουλίων σωματείων του ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΣΦΑ κ.λπ.) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ο διορισμός του Παν. Αθανασόπουλου και του Γ. Εμίρη στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, αντίστοιχα, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Οι δύο αυτές θέσεις πληρώθηκαν μετά τις παραιτήσεις των Γ. Κουκιάδη (προέδρου) και Κ. Μητρόπουλου (διευθύνοντος συμβούλου).


Ειδικότερα, οι 19 συνδικαλιστές που προσέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με δικηγόρο τη βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 7.9.2012 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΤΑΙΠΕΔ με την οποία διορίστηκαν οι κ.κ. Αθανασόπουλος και Εμίρης.


Επίσης, ζητούν να ακυρωθεί η από 6.9.2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η οποία τροποποίησε το Ν. 3986/2011 (επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής) και προέβλεψε ότι πριν από το διορισμό του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, πρέπει να διατυπώνει γνώμη για την καταλληλότητα των προσώπων αυτών η αρμόδια επιτροπή του άρθρου 49Α του κανονισμού της Βουλής.


Οι «19» υποστηρίζουν ότι τίποτα το κατεπείγον έκτακτο ή απρόβλεπτο δεν υπήρξε για να εκδοθεί η ΠΝΠ, με συνέπεια να παραβιάζεται το άρθρο 44 του Συντάγματος. Οι ΠΝΠ εκδίδονται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές, ανεξάρτητα εάν το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί η εξαιρετική αυτή νομοθετική διαδικασία σε κανόνα.


Εξάλλου, σημειώνουν, ότι δεν συνέτρεχε καμία κατεπείγουσα ανάγκη για την έκδοση της επίμαχης ΠΝΠ. Αντίθετα, μάλιστα, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτός με κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή.


Παράλληλα, τονίζουν ότι στη σχετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής δεν σχηματίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 των μελών της, καθώς οι θετικές ψήφοι ήταν 9 και οι αρνητικές 6. Με άλλα λόγια δεν συγκεντρώθηκε δηλαδή ο απαιτούμενος
αριθμός των 10 θετικών ψήφων.

Κατά συνέπεια, συνεχίζουν οι συνδικαλιστές, παράνομα ο πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής προχώρησε στην έκδοση έγγραφης έκθεσης προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών για τη θετική γνώμη της επιτροπής, καθώς στην ουσία δεν σχηματίστηκε σύμφωνη γνώμη.


Αυτό έχει ως συνέπεια η επίμαχη ΠΝΠ να εκδοθεί κατά κατάχρηση εξουσίας, αφού δεν προηγήθηκε, όπως προβλέπει η νομοθεσία, η γνώμη της επίμαχης επιτροπής της Βουλής, προσθέτουν οι «19».


Ακόμη, υπογραμμίζεται στην προσφυγή ότι η ΠΝΠ είναι αντίθετη στα άρθρα 44, παράγραφος 1, και 26, παράγραφος 1, του Συντάγματος, αφού ουδέποτε συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο για το θέμα αυτό, αλλά απλώς διά περιφοράς τέθηκαν οι υπογραφές.


Η υπόθεση, με απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.