Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

19 Δήμαρχοι Ανατολικής Αττικής κατά των µέτρων των Μνηµονίων . Συµβολική κατάληψη του Υπουργείου Εσωτερικών την Παρασκευή 23 Νοεµβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ - ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ - ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΚΡ ΩΠΙΑΣ - ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ - ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ  

  
Δευτέρα 19 Νοεµβρίου 2012


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ

ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 


 Κινητοποίηση κατά των µέτρων των Μνηµονίων σε βάρος της ΤΑ – Συγκέντρωση διαµαρτυρίας Συµβολική κατάληψη του Υπουργείου Εσωτερικών την Παρασκευή 23 Νοεµβρίου 2012.

Η πραγµατικότητα στην οποία µας «προσγειώνει» η εφαρµογή του νέου Μνηµονίου είναι οδυνηρή. Ο λαός µας οδηγείται καθηµερινά στην εξαθλίωση και η τοπική αυτοδιοίκηση την οποία υπηρετούµε στην κατάρρευση.

Οι Δηµοτικές Αρχές της Ανατολικής Αττικής δηλώνουν πως ενώνουν τη φωνή τους µε την αγωνία των συµπολιτών µας και εκφράζουν µε κάθε τρόπο και µέσο, την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον αγώνα τους ενάντια σ΄ αυτήν την καταστροφή, τις νέες χωρίς αντίκρισµα θυσίες και την ακύρωση κάθε ελπίδας αξιοπρεπούς επιβίωσης της χώρας και των πολιτών της.

Το νέο Μνηµόνιο εισάγει απροκάλυπτα πλέον την κατάλυση κάθε ίχνους αυτοτέλειας του κοντινότερου θεσµού στον πολίτη, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη δραµατική και πλήρη απαξίωσή του.

Στις ήδη τεράστιες περικοπές των εσόδων (ξεπερνούν το 60% τα δύο προηγούµενα χρόνια), προστίθενται νέες, οδηγώντας έτσι τους Δήµους σε οικονοµική κατάρρευση. Ζητάµε να αποδοθούν άµεσα στους δήµους οι πόροι που οφείλονται για το 2012.

Με πρόσχηµα τον αυστηρό έλεγχο της τήρησης των προϋπολογισµών των ΟΤΑ, η Κυβέρνηση, υπακούοντας στις εντολές της τρόικας, εγκαθιστά πλήρη και απόλυτη επιτροπεία τους, παραβιάζοντας κατάφωρα τόσο το Σύνταγµα όσο και τους νόµους που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσµού και την οικονοµική λειτουργία των δήµων. Ταυτόχρονα γίνεται σαφές ότι οι δήµοι εφεξής, στην καλύτερη περίπτωση, θα περιορίζονται στην πληρωµή της µισθοδοσίας του προσωπικού και στην αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους και τέλη. Επιχειρείται δηλαδή σαφέστατα καίριο πλήγµα στις κοινωνικές δοµές των δήµων, σε µια εποχή που η οικονοµική κρίση έχει µετατραπεί σε ανθρωπιστική.

Η εφαρµογή της οριζόντιας και χωρίς καµία αξιολόγηση ετήσιας διαθεσιµότητας, οδηγεί στην απόλυση χιλιάδες υπαλλήλους των Δήµων και του Δηµοσίου. Με την απαγόρευση δε µέχρι τέλος του 2016 των προσλήψεων µόνιµου και αορίστου χρόνου, ξεκαθαρίζει πλέον ο αρχικός στόχος όλων των Μνηµονίων: Η εκχώρηση σε ιδιώτες µάχιµων υπηρεσιών των Δήµων, όπως η καθαριότητα. Την ίδια στιγµή που όλες οι µελέτες που έχουν γίνει καταλήγουν στην ανάγκη προώθησης της διαδηµοτικής συνεργασίας και όχι στην ιδιωτικοποίησης, αφού ακόµα και στη Γερµανία οι ιδιωτικοποιηµένες δηµοτικές υπηρεσίες ξαναεπιστρέφουν στους δήµους. Ζητάµε να µην γίνει καµία απόλυση και καµία νέα µείωση στις αποδοχές των εργαζοµένων. Οι νέες αρµοδιότητες που µεταφέρονται προς τους δήµους να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους και προσωπικό.

Οι δήµαρχοι της Ανατολικής Αττικής θεωρούµε ότι όλα τα µέτρα εκπληρώνουν τον αρχικό στόχο του πρώτου Μνηµονίου: Τη µετατροπή δηλαδή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Τοπική Διοίκηση, επιστρέφοντας πίσω δεκαετίες και σε άλλες γκρίζες εποχές.

Πιστεύουµε πως η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι ιστορική. Όπως ιστορική και καθοριστική είναι η ευθύνη τόσο της Κεντρικής Ένωσης Δήµων Ελλάδας, όσο των Περιφερειακών Ενώσεων Δήµων. Πιστεύουµε ότι όλοι µαζί οφείλουµε να αγωνιστούµε ώστε να διαφυλάξουµε και να υπερασπιστούµε το αυτοδιοίκητο του θεσµού. Να συνεχίσουν οι δήµοι να συµβάλουν στην αντιµετώπιση των συνεπειών της κρίσης και να εξακολουθούν να αποτελούν την «οµπρέλα» κοινωνικής προστασίας των τοπικών µας κοινωνιών. Να παραµείνει ψηλά στη συνείδηση των πολιτών η Αυτοδιοίκηση.

Οφείλουµε και θα αγωνιστούµε να µην µπουν «λουκέτα» στις κοινωνικές µας δοµές, να µην διαλυθούν οι ανάσες Αθλητισµού και Πολιτισµού στις πόλεις µας, να µην επιβληθούν υπέρογκα δηµοτικά τέλη. Θα αγωνιστούµε ώστε να µη παραδώσουµε δήµους και υπηρεσίες σε ιδιωτικά συµφέροντα.

Και η αντίδρασή µας πρέπει να είναι ενωτική, σθεναρή και µε ανοικτά όλα τα ενδεχόµενα, ακόµη και τις παραιτήσεις µας.
 Εµείς, οι δηµοτικές αρχές, οι εργαζόµενοι των δήµων της Ανατολικής Αττικής, αλλά και πολίτες προχωράµε σε συγκέντρωση διαµαρτυρίας και συµβολική κατάληψη του Υπουργείου Εσωτερικών την Παρασκευή 23 Νοεµβρίου 2012 από τις 11 το πρωί σαν µια πρώτη πράξη αντίδρασης στη νέα επερχόµενη λαίλαπα και ενόψει της σύγκλησης του εκτάκτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Καλούµε δηµοτικές αρχές, εργαζόµενους στους Δήµους και τους πολίτες να συµπαρασταθούν και να συµµετάσχουν στη συµβολική κατάληψη.

Οι Δήµαρχοι Ανατολικής Αττικής

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΒΑΡΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΤΣΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ - ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΛΟΪΖΟΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥ - ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ