Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

«Βιβλίο και οικονομική κρίση» Σειρά βιβλίων με στόχο να απαντήσουν σ' αυτά τα ερωτήματα

Στην Ελλάδα του 2012 τα πάντα φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από την οικονομική κρίση. Η οικονομική κρίση έφερε αναπόφευκτα και κρίση πολιτική. Αποτελέσματα; Αιτίες; Διέξοδοι; 

 Το tvxs, μέσα από το αφιέρωμα: «Βιβλίο και οικονομική κρίση», παρουσιάζει σειρά βιβλίων που στοχεύουν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, έργα συγγραφέων που φωτίζουν τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές πτυχές μιας κρίσης. Σήμερα, οι προτάσεις του tvxs από τις εκδόσεις Καστανιώτη.  

«Ο δρόμος προς την άβυσσο» του Γιάννη Λούλη,
 «23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό» του  Χα-Τζουν Τσανγκ, 
«Το αίνιγμα του κεφαλαίου και οι κρίσεις του καπιταλισμού» του Ντέιβιντ Χάρβεϊ και συλλογικός τόμος
 «Το μάνατζμεντ σε καιρούς κρίσης».
Οι εκδόσεις Καστανιώτη και το tvxs, προσφέρουν τρία αντίτυπα από κάθε τίτλο στους πρώτους αναγνώστες που θα στείλουν mail με το ονοματεπώνυμό τους απο τις 11:00 πμ στο mxs@tvxs.gr

«Ο δρόμος προς την άβυσσο» -  Γιάννης Λούλης
Οι συνέπειες της κρίσης του κομματικού συστήματος (1981-2011)
Δεν έφθασε τυχαία η Ελλάδα ένα βήμα πριν από τη χρεωκοπία. Μια μακρά διαδρομή καταστροφικών πολιτικο-οικονομικών επιλογών οδήγησε τη χώρα προς την άβυσσο. Αυτή ακριβώς την αδιέξοδη πορεία μιας τριακονταετίας ανατέμνει το παρόν βιβλίο. Τα αδιέξοδα έχουν τις ρίζες τους στη «μοιραία τετραετία» 1981-1985, όταν συγκεκριμένες πολιτικές κρατισμού και λαϊκισμού διεύρυναν δραματικά το δημόσιο τομέα, διαμόρφωσαν ένα οικονομικό μοντέλο πάνω σε πήλινα πόδια και άνοιξαν ένα φαύλο κύκλο ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων και χρεών. Από εκεί και πέρα, η τραγωδία ήταν πως όλες οι πολιτικές ηγεσίες, ενώ αναγνώρισαν το πρόβλημα, έκαναν ελάχιστα για να το αντιμετωπίσουν. Και τούτο παρά το ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης ζητούσε επίμονα να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας. Όμως, το τέλμα συντηρήθηκε από πελατειακούς κομματικούς μηχανισμούς, συντεχνιακά συμφέροντα, κρατιστές συνδικαλιστές και άτολμες ηγεσίες. Πολιτικοί ηγέτες που ήσαν φορείς ελπίδων τις διέψευσαν. Καθώς τώρα η κυβέρνηση σέρνει τα πόδια της στις μεταρρυθμίσεις και η αντιπολίτευση κάνει επίδειξη ανευθυνότητας και λαϊκισμού, τι προοπτικές υπάρχουν για τη σωτηρία της χώρας από ένα κομματικό σύστημα που την οδήγησε στην άβυσσο;
Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Είναι πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος. Έχει διδακτορικό (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Emmanuel College) και MΑ στην «Πολιτική Συμπεριφορά» από το Πανεπιστήμιο του Essex. Σπούδασε Νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Ως επικοινωνιολόγος συμβουλεύει, σε ζητήματα στρατηγικής, δημόσια πρόσωπα και επιχειρήσεις, κυρίως εκτός Ελλάδος και ιδίως στην Κύπρο. Ως πολιτικός αναλυτής, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε όλες τις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες. Για εννέα χρόνια, έκανε το σχόλιο «ΝΗΦΑΛΙΑ» στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Την περίοδο 1980-1996, αρθρογραφούσε στη Wall Street Journal.
Στα βιβλία του που αφορούν το πολιτικό πλαίσιο της Μεταπολίτευσης περιλαμβάνονται: Η κρίση της πολιτικής στην Ελλάδα (1995), Τα είκοσι χρόνια που άλλαξαν την Ελλάδα (Α΄ έκδοση, 2001, Β΄ έκδοση, 2003), Το τέλος μιας κυριαρχίας (2004), Πολιτική Κυριαρχία: πώς κερδίζεται, πώς χάνεται (2006), Η μάχη του 2007 (2008). Η τριλογία του που αφορά την αδιέξοδη πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή περιλαμβάνει τα βιβλία: Η επικίνδυνη υπερδύναμη (2003), No Happy End (2005), Οι Απειλές (2010). Οι δημοσιεύσεις του εκτός Ελλάδος περιλαμβάνουν το βιβλίο The Greek Communist Party 1940-1944, Λονδίνο, 1982, τη μονογραφία Greece Under Papandreou: NATO’s Ambivalent Partner, Λονδίνο, 1985. Επίσης, τα άρθρα- αναλύσεις «Papandreou’s foreign policy», Foreign Affairs, Νέα Υόρκη, 1984-1985, «The Greek malaise», Encounter, Λονδίνο, 1986, δυο αναλύσεις για την Εθνική Αντίσταση στο αφιέρωμα του Revue d’histoire de la deuxièème guerre mondiale, Παρίσι, 1984, κ.λ.π.

«23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό» -  Χα-Τζουν Τσανγκ
Μας λένε ότι ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς μπορεί να έχει τα ελαττώματά του, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη εναλλακτική λύση που να προσφέρει ευημερία σε όλους. Οι Δυτικές χώρες λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και είναι οικονομικά πιο δραστήριες σε σύγκριση με τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η τεχνολογική ανάπτυξη αποτελεί το μέλλον όλων μας.
Σωστό;
Λάθος!
Το βιβλίο αυτό θα ταρακουνήσει συθέμελα ό,τι έχουμε ακούσει περί οικονομίας. Θα αποκαλύψει την αλήθεια για τα ψέματα που μας λένε και θα μας δείξει πώς λειτουργεί πραγματικά το σύστημα, φανερώνοντας μεταξύ άλλων ότι: Δεν υφίσταται ελεύθερη αγορά. 
 Η παγκοσμιοποίηση δεν κάνει τον κόσμο πλουσιότερο. Δεν ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο – το πλυντήριο άλλαξε τη ζωή μας σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι το διαδίκτυο. Οι φτωχές χώρες είναι πιο καινοτόμες από τις πλούσιες.
 Τα υψηλόμισθα στελέχη δεν παράγουν καλύτερα αποτελέσματα. Το παρόν βιβλίο παρέχει πλήθος πληροφοριών και στοιχείων για το χρήμα, την ισότητα, την ελευθερία και την απληστία, ενώ αποκαλύπτει ότι η σύγχρονη «ελεύθερη αγορά» όχι μόνο βλάπτει τους ανθρώπους, αλλά και αποτελεί αναποτελεσματικό τρόπο χειραγώγησης της οικονομίας. Ο Τσανγκ παραθέτει εναλλακτικές λύσεις και αποδεικνύει ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε μια καλύτερη πορεία.
Σχόλιο του καθηγητή Νόαμ Τσόμσκι για την ελληνική έκδοση του βιβλίου του Χα- Τζουν Τσανγκ: Το βιβλίο του Χα-Τζουν Τσανγκ 23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στην κατανόηση της λειτουργίας μια καπιταλιστικής οικονομίας, καταργώντας, παράλληλα, παλιούς μύθους οι οποίοι μας αποπροσσανατολίζουν και δυσκολεύουν την κρίση μας.
Ο Χα-Τζουν Τσανγκ γεννήθηκε το 1963 στη Σεούλ. Είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες στον τομέα της αναπτυξιακής οικονομίας και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας της Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Βασίλι Λεόντιεφ για τη Διεύρυνση των Οριζόντων της Οικονομικής Σκέψης. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται τα Kicking Away the Ladder: Development Strategy in Historical Perspective, που τιμήθηκε με το βραβείο Γκούναρ Μίρνταλ το 2003, και Bad Samaritans: Rich Nations, Poor Policies and the Threat to the Developing World (2007).

«Το αίνιγμα του κεφαλαίου και οι κρίσεις του καπιταλισμού» -  Ντέιβιντ Χάρβεϊ
Επί τρεις αιώνες το καπιταλιστικό σύστημα διαμορφώνει τον δυτικό κόσμο, υφιστάμενο σε τακτά διαστήματα εκρήξεις κατά τις οποίες έθνη και λαοί κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα. Παρ’ όλα αυτά, ο καπιταλισμός εξακολουθεί να κυριαρχεί στον κόσμο. Ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ, αντλώντας από την απαράμιλλη σχετική του εμπειρογνωμοσύνη, διερωτάται πώς και γιατί συμβαίνει αυτό – και κατά πόσο το όλο φαινόμενο είναι αναπόφευκτο. Καταδεικνύει ότι περιοδικά επεισόδια κατάρρευσης δεν είναι απλώς αναπόδραστα στο εκάστοτε καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και ουσιώδη για την επιβίωσή του: χρηματοοικονομικές και νομισματικές πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις κρίσεις μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημία παρά καλό. Η ουσία του καπιταλισμού είναι η διαφύλαξη των προσωπικών συμφερόντων, και το να μιλάμε για επιβολή ελεγκτικών μηχανισμών και ηθικής –όπως ισχυρίζεται ο Χάρβεϊ– είναι πέρα για πέρα παράλογο.
Το αίνιγμα του κεφαλαίου αναλύει σε βάθος την οικονομική κρίση των ημερών μας, ιστορώντας τα γεγονότα που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών και εξηγώντας την πολιτικο-οικονομική δυναμική του καπιταλισμού. Ο Χάρβεϊ κρίνει πώς δύναται να εξελιχθεί η σημερινή κατάσταση, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο ο καπιταλισμός εξελίχθηκε, και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις. Με ευγλωττία και διαύγεια, το καίριο και σημαντικό αυτό βιβλίο ανοίγει νέους δρόμους, εξετάζοντας το ενδεχόμενο μιας βιώσιμης κοινωνικής τάξης πραγμάτων που θα μπορούσε στ’ αλήθεια να είναι δίκαιη, υπεύθυνη και ανθρώπινη. Από τον συγγραφέα των μπεστ σέλερ Ο νέος ιμπεριαλισμός και Νεοφιλελευθερισμός (Ιστορία και παρόν), που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ είναι επίτιμος καθηγητής Ανθρωπολογίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του City University of New York, όπου διδάσκει από το 2001. Πριν από αυτό, διετέλεσε καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και στην Οξφόρδη. Το βιβλίο του Η συνθήκη του μεταμοντερνισμού χαρακτηρίστηκε από τον Independent ως ένα από τα πενήντα κορυφαία θεωρητικά βιβλία που γράφτηκαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν. Ανάμεσα στα πρόσφατα βιβλία του περιλαμβάνονται: Ο νέος ιμπεριαλισμός (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006), Νεοφιλελευθερισμός (Ιστορία και παρόν) (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2007), Οδηγός ανάγνωσης για το «Κεφάλαιο» του Μαρξ και Παρίσι: πρωτεύουσα του μοντερνισμού. Τις διαλέξεις του για το Κεφάλαιο του Μαρξ έχουν κατεβάσει εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες από τα μέσα του 2008, οπότε ανέβηκαν στο site του City University. Βραβεύτηκε με το μετάλλιο ευεργέτη από τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρία το 1995, και το 2007 εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Είναι ο γεωγράφος που μνημονεύεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο.

«Το μάνατζμεντ σε καιρούς κρίσης» - Συλλογικός τόμος
Όλγα Επιτροπάκη, Κυριάκος Κυριακόπουλος, Στέφανος Ζάρκος (Επιμέλεια)
Τι συνεπάγεται η παρούσα οικονομική κρίση για το σύγχρονο μάνατζμεντ; Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας να βγουν από τη δίνη της κρίσης με τις λιγότερες δυνατές απώλειες κι έχοντας αποκομίσει μια πολύτιμη μαθησιακή εμπειρία; Μήπως η κρίση αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να επανεξετάσουμε καθιερωμένες πρακτικές και να δούμε με κριτική ματιά την κυρίαρχη φιλοσοφία διοίκησης και επιχειρηματικής ηγεσίας;

Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να δώσει πρακτικές και εύληπτες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Κατ’ αρχάς, εντοπίζει τις κύριες παγίδες στις οποίες άτομα και οργανισμοί υπέπεσαν πριν από την κρίση, αλλά και εν μέσω αυτής, ως απόρροια παγιωμένων νοητικών μοντέλων. Την «έκπληξη» για την παγκόσμια κρίση του 2008 ακολούθησε παραδόξως η ψευδαίσθηση ότι αυτό δεν αφορά τις δικές μας επιχειρήσεις. Επιπλέον, ιχνηλατεί τις επιτακτικές ανάγκες για το μάνατζμεντ σε καιρούς κρίσης. Αν και ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και αναλύουν την κρίση υπό το πρίσμα διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, οι συγγραφείς συγκλίνουν σε κάποιες γενικότερες τάσεις και προτεραιότητες για το μάνατζμεντ, όπως η διαχείριση ρίσκου, η ευελιξία, η καινοτομία, η ηγεσία αλλαγών και η δημιουργία αμφιδέξιων οργανισμών.

ΠΗΓΗ : tvxs.gr