Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η ΕΥΔΑΠ στρατηγικός σύμμαχος και τεχνικός σύμβουλος της περιφέρειας Πελοποννήσου.

 Η έλλειψη κεντρικής διαχείρισης του νερού οδήγησε περιοχές λίγο πριν την ερημοποίηση

Υπογράφηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου σήμερα το μεσημέρι μεταξύ του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Νίκου Μπάρδη η προγραμματική σύμβαση συνεργασίας για όλες τις αναλογούσες υπηρεσίες πάνω σε θέματα σχεδιασμού, μελέτης και ανάπτυξης όλων των προβλημάτων που έχουν σχέση με τη διαχείριση του νερού.
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τόνισε μεταξύ άλλων πως "Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χαίρεται ιδιαίτερα γιατί αποκτά έναν σημαντικό σύμμαχο και σύμβουλο πάνω στις πολιτικές της για τη διαχείριση του νερού, γιατί στο στρατηγικό μας σχεδιασμό η αγροτική οικονομία, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός και όλα τα υπόλοιπα που έχουμε θεσμοθετήσει ως σημαντικά για να έχουμε ανάπτυξη έχουν ως σημείο αναφοράς την έξυπνη, την ευφυή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Και επειδή εμείς εδώ είμαστε μία ευλογημένη περιφέρεια με πολλούς αποδέκτες πολλών νερών, η μέχρι τώρα έλλειψη κεντρικής διαχείρισης των νερών έχει δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα και να έχουμε περιοχές που βρίσκονται στο στάδιο της ερημοποίησης". Ο περιφερειάρχης επεσήμανε ακόμα πως  "το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα ανοίξει πάρα πολλούς δρόμους γιατί δεν είναι μόνο ένα εγχείρημα αλλά είναι ένα πολιτικό εγχείρημα σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα". Επίσης αναφέρθηκε και στην ύπαρξη της αναπτυξιακής εταιρείας "Πελοπόννησος ΑΕ" με την οποία μπορούν να αναπτύξουν κοινές δράσεις ώστε να μεταφερθεί τεχνογνωσία στην περιοχή μας.

 Δήλωσε δε ότι "ο τρόπος που η περιφέρεια προσεγγίζει τα πράγματα δείχνει ότι θέλει να αλλάξει την μέχρι τώρα νοοτροπία και με τέτοιες κινήσεις επιτυγχάνει οικονομία κλίμακος, αφού η πορεία της χώρας έχει δείξει ότι υπηρετούνταν μόνο τα συμφέροντα των μελετητικών γραφείων και των εργολάβων ενώ εμείς πάμε να κάνουμε μία σημαντική παρέμβαση και παραμένουμε σταθεροί στην αρχή μας ότι σχεδιάζουμε έργα με οικονομία και βάση των αναγκών που έχουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου και προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τη λειτουργία και συντήρηση των έργων αυτών".
Ξεκαθάρισε δε πως οι κατά τόπους ΔΕΥΑ θα έχουν το ρόλο τους ενώ άμεσα θα κληθούν οι δήμοι σε μία ανοιχτή διαβούλευση για να συζητηθεί το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των υδάτων και επανέλαβε ότι όλα πρέπει να αλλάξουν αλλά για να γίνει αυτό απαιτούνται καινοτόμες ιδέες, σύγχρονες απόψεις και λογικές προσεγγίσεις.

Ο κ. Μπάρδης σημείωσε "εμείς ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τιμή που μας κάνατε να μας καλέσετε στην περιφέρεια και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε θέτοντας στην υπηρεσία σας την τεχνογνωσία μας και τους άλλους πόρους που έχουμε για να μπορέσουμε και εμείς να συμβάλλουμε στο θέμα της ανάπτυξης της περιφέρειας σας με την διαχείριση του νερού".