Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Εδώ υπάρχει θέμα. Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι μειώνουν τα Δημοτικά τέλη αλλά ο Δήμος Παλλλήνης προχωράει ακάθεκτος σε αυξήσεις.

Στην προχθεσινή (30-11-2011) συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου προσπάθησα, όταν μου δόθηκε ο λόγος ως απλός Δημότης, να αναδείξω την σπουδαιότητα που θα είχε μια απόφαση του Δήμου για την μείωση των δημοτικών τελών  της επόμενης χρονιάς.

Ο Δήμος ακόμα και αν χάσει από μια τέτοια απόφαση, θα σταθεί αλληλέγγυος στην πράξη και όχι στα λόγια μιας κοινωνίας που δεν έχει πια από που να στηριχθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ένας Δήμος μετά τον άλλο παίρνουν τέτοιου είδους αποφάσεις οι οποίες αποτελούν ψυχολογικό βάλσαμο για τους δοκιμαζόμενους οικονομικά Δημότες τους.

Ή παρρησία είναι καθαρά ελληνική λέξη και έχει την αξία της όταν χρησιμοποιείται κάνοντας την υπέρβαση. Τώρα όλοι οι Δημότες αυτό θέλουν να δουν, παρρησία ή ακόμη και παραίτηση όταν τα λεχθέντα με τα πραττόμενα δεν συνάδουν.


---------------------------

Πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης έλαβε ο Δήμαρχος Βριλησσίων Κωνσταντίνος Ιωαννίδης και η δημοτική του αρχή αφού ύστερα από... εισήγηση του δημάρχου, -που θα κατατεθεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου- αναμένεται να αποφασιστεί η μείωση στα δημοτικά τέλη κατά 6,4% για τις κατοικίες και 2,96% για τα καταστήματα.
Η απόφαση ελήφθη λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και προκειμένου να … υπάρξει ελάφρυνση των νοικοκυριών του δήμου, και παράλληλα να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στην πόλη μας.

Τα Βριλήσσια είναι μια κοινωνία αλληλεγγύης. Σήμερα προχωράμε ένα βήμα παραπάνω, μειώνοντας σημαντικά τα δημοτικά τέλη δείχνοντας ευαισθησία απέναντι στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης,επιβεβαιώνοντας παράλληλα και τη σταθερή μας απόφαση να είμαστε δίπλα τους με κάθε τρόπο τόνισε με έμφαση ο Δήμαρχος Βριλησσίων Κωνσταντίνος Ιωαννίδης μιλώντας σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό.

Να σημειωθεί ότι η επικείμενη απόφαση για μείωση των δημοτικών τελών έρχεται να προστεθεί σε μια αντίστοιχη κοινωνική πολιτική που για μεγάλο διάστημα ακολουθεί η δημοτική αρχή του Κωνσταντίνου Ιωαννίδη αφού τα δημοτικά τέλη παρέμειναν παγωμένα αντιμετωπίζοντας με ευαισθησία ένα κρίσιμο θέμα που απασχολεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις του δήμου μας και μάλιστα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες η θέση μας συνεχίζει να είναι σταθερά αλληλέγγυα προς την τοπική κοινωνία.

Μέγαρα : 20 – 80% μειώσεις στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο.

Με μειώσεις οι οποίες κυμαίνονται από 20 έως και 80%, εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση της διοίκησης για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού τα οποία θα ισχύσουν το 2012

Στο σκεπτικό της διοίκησης για την συγκεκριμένη διαμόρφωση, επεκράτησε η ανάγκη της στήριξης ευπαθών ομάδων, ο περιορισμός των δαπανών, η νοικοκυρεμένη διαχείριση και η συμπαράσταση στους οικονομικά δοκιμαζόμενους πολίτες.

Όλα αυτά περιέγραψε ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρινάκης στην εισήγησή του η οποία ακολουθεί:

«Σε μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομικά στιγμή για τον δήμο η διοίκηση πήρε απόφαση, όπως είχε δεσμευτεί τον Μάρτιο του 2011, δείχνοντας το κοινωνικό της πρόσωπο προς το σύνολο των πολιτών.
Προέβη σε γενναία μείωση των δημοτικών τελών στην Νέα Πέραμο η οποία κυμαίνεται από 20% έως και 80%.

Κάτι σαν αυτό δεν έχει ξαναγίνει.
Ενώ είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε μια ενδιάμεση εξίσωση, αυξάνοντας και μειώνοντας κατά το ήμισυ τις ισχύουσες τιμές στα Μέγαρα και στην Νέα Πέραμο, αποφασίσαμε και μειώσαμε προς τα κάτω τα δημοτικά τέλη σε σταθερό σημείο και αποκαταστήσαμε την ανισορροπία εις βάρος τον κατοίκων του διαμερίσματος της Νέας Περάμου.

Συγχρόνως έχουμε προβεί σε σύνολο μέτρων προς τις ευπαθείς ομάδες ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους. Στις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, ο ιδιοκτήτης των οποίων είναι από 19 ως 29 ετών προσφέρουμε απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής δημοτικών τελών για 1 έτος.

Οι συγκεκριμένες μειώσεις έχουν ως αποτέλεσμα για τον δήμο μείωση των εσόδων από δημοτικά τέλη και ηλεκτροφωτισμό της τάξεως περίπου 200 χιλιάδων ευρώ.
Αυτό το ποσό για την τρέχουσα περίοδο, που οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, η ΣΑΤΑ, ο φόρος πετρελαιοειδών δεν υφίστανται, είναι για τον δήμο μεγάλη απώλεια.
Όμως παραμερίσαμε αυτήν την απώλεια αναλογιζόμενοι το καλό του συνόλου.

Για την απόφαση αυτή, και για όλες τις αποφάσεις μας είναι βέβαιο ότι θα κριθούμε στο τέλος της θητείας μας.  Με αυτές τις αποφάσεις διαφαίνεται ποια είναι η προοπτική. Δηλαδή να προασπίσουμε τα συμφέροντα των δημοτών μας και να σταθούμε δίπλα στις κρίσιμες αυτές στιγμές που ζούμε.

Για τον λόγο αυτό, όλες οι ενέργειές μας έχουν ως γνώμονα την ανάγκη να δείξει και ο δήμος ότι υπάρχει τάση αφενός μείωσης δαπανών, αφετέρου εξοικονόμησης χρημάτων.

Στα πλαίσια αυτά έχει περάσει εκπόνηση προμελέτης για την εξοικονόμηση ενέργειας από τον δημοτικό φωτισμό για μείωση του συνόλου του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο πληρώνει ο δήμος ετησίως.

Στα πλαίσια αυτά ήδη έχουμε αντικαταστήσει ενεργοβόρους λαμπτήρες σε όλη μας την περιφέρεια. Το περασμένο έτος, 2010, τα ποσό των χρημάτων που δαπανήθηκε για πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος στην ΔΕΗ ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο ευρώ, φέτος προβλέπεται να είναι μειωμένο κατά 200 χιλ. ευρώ και η προοπτική είναι να μειωθεί περισσότερο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των διαγωνισμών και της πολιτικής για την καθαριότητα, η κύρια μέριμνα και προοπτική της δημοτικής αρχής είναι να φτάσει στο σωστό και αποτελεσματικό σημείο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όπως ανέφερα στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στον προϋπολογισμό δεν θα υπάρχει καταμερισμένο ποσό για την μεταφορά και αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων και κλαδευμάτων. Θα υπάρχει ενιαίος διαγωνισμός ο οποίος θα αφορά στο σύνολο αυτών των επί μέρους εργασιών με σκοπό την σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.

Μέσα από όλα αυτά φαίνεται ο δήμος δίδει μεγάλη προσοχή και βαρύτητα στην συνολική αντιμετώπιση της καθαριότητας ενώ το κυρίως μέλημά του είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων τα οποία θα αποδώσει στους πολίτες».

Σημαντική μείωση στα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν δραστηριότητα στην περιοχή του Ζωγράφου ανακοίνωσε ο Δήμος, ενώ παράλληλα μειώσεις προβλέπονται για μικρές επιχειρήσεις αλλά και για ανέργους πολίτες.

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ζωγράφου, προκειμένου να τονωθεί η αγορά και να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, αποφασίστηκε:

- Μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% και για τα δύο πρώτα έτη της λειτουργίας τους στις νέες επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στην πόλη.

- Μείωση δημοτικών τελών κατά 20% για τα καταστήματα κάτω των 50 τ.μ. που λειτουργούν ήδη.
- Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.

- Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για τις λοιπές κατηγορίες αυτών.Τέλος στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι γίνονται επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης ώστε να δημιουργηθεί εκστρατεία προσφορών για την προσέλκυση καταναλωτών. (πηγή:kathimerini.gr)
Μείωση 5% στα δημοτικά τέλη ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία η οικονομική επιτροπή του δήμου Τρίπολης, ύστερα από πρόταση του αντιδημάρχου Οικονομικών Σάββα Σαββάκη.

Η απόφαση ελήφθη λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και προκειμένου να …
υπάρξει ελάφρυνση των νοικοκυριών του δήμου, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, η πλειοψηφία των οποίων είναι ανταποδοτικές.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% στην πόλη και τη δημοτική ενότητα Τρίπολης, ενώ στις υπόλοιπες επτά δημοτικές ενότητες που αποτελούν το σύνολο των χωριών της Μαντινείας, η συνολική μείωση ανέρχεται στο 5,5%.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση επικαιροποιήθηκε έκπτωση 40% επί των τελών σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία. Το ποσό της έκπτωσης θα επιστρέφεται απευθείας από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου και όχι από την ΔΕΗ, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και να μην ωφελούνται άτομα που δεν δικαιούνται του ευεργετήματος.

Για την εφαρμογή της μείωσης των τελών απομένει η τυπική έγκριση της απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο…
-----------------------------------------

Ο Δήμος Σοφάδων στο πλαίσιο της εφαρμογής προγράμματος κοινωνικής πολιτικής και έχοντας υπόψη την υπ’  αριθ.  319/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθορίζει τους δικαιούχους, τη διαδικασία, και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την παροχή μείωσης στα δημοτικά τέλη. Συγκεκριμένα, η μείωση αφορά στα τέλη νεκροταφείου, φωτισμού, καθαριότητας και ύδρευσης και σε ποσοστό:
  • 1. 50% για τις εξής κατηγορίες των συνδημοτών:
  • i. Άτομα με Αναπηρίες (ΑΜΕΑ) που το ποσοστό αναπηρίας είναι μεγαλύτερο του 67%
  • ii. Πολύτεκνους
  • iii. Οικονομικά αδύνατους (άπορους)
  • 2. 30% για:
  • i. Τρίτεκνες οικογένειες
  • ii. Μονογονεϊκές οικογένειες
  • iii. Νεφροπαθείς
  • iv. Οικογένειες που έχουν μέλη ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%
Προϋποθέσεις:
  • 1. Οι ωφελούμενοι να είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δ. Σοφάδων
  • 2. Η μείωση τελών φωτισμού, καθαριότητας και ύδρευσης αφορά μόνο την πρώτη κατοικία
  • 3. Οι πολύτεκνες, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες έχουν το δικαίωμα μείωσης των τελών μέχρι τη στιγμή που το μικρότερο παιδί της οικογένειας θα συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 25ο έτος εφόσον σπουδάζει.
  • 4. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει:
  • Τις 22.000 ευρώ για τις πολύτεκνες, τις τρίτεκνες οικογένειες, τις μονογονεϊκές τις οικογένειες των νεφροπαθών και τις οικογένειες που έχουν μέλος ΑΜΕΑ προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί της οικογένειας που δεν έχει ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 25ο έτος στην περίπτωση που σπουδάζει.
  • Τις 14.000 ευρώ για τα ΑΜΕΑ
  • Τις 5.000 ευρώ για τους οικονομικά αδύνατους
Δικαιολογητικά:
  • 1. Αίτηση του δικαιούχου
  • 2. Έγγραφο - δικαιολογητικό ή βεβαίωση ή άλλο επίσημο έγγραφο - που θα αποδεικνύει την υπαγωγή του αιτούντος ή μέλους της οικογένειάς του στην ωφελούμενη ομάδα. Έτσι:
  • Οι πολύτεκνοι πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ).
  • Οι άποροι οφείλουν να προσκομίσουν πιστοποιητικό απορίας από την αρμόδια υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας της Νομαρχίας όπως ορίζεται με το ΝΔ 57/1973
  • Τα ΑΜΕΑ πρέπει να προσκομίσουν απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του ΙΚΑ όπου θα αναφέρεται και το ποσοστό αναπηρίας
  • Για τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες αρκεί το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Για τους νεφροπαθείς χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση Δημόσιου Νοσοκομείου
  • 3. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας που εκδίδει ο Δήμος
  • 4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που εκδίδει ο Δήμος
  • 5. Τελευταία υποβληθείσα φορολογική δήλωση και εκκαθαριστικό σημείωμα
  • 6. Επικυρωμένο συμβόλαιο μίσθωσης της κατοικίας ή αντίγραφο του συμβολαίου κυριότητας της οικίας
  • 7. Λογαριασμό - της ΔΕΗ στο όνομα του δικαιούχου
  • 8. Στοιχεία (συμβόλαιο ή σχέδιο μηχανικού) για τα πραγματικά τ.μ. της κατοικίας, εάν αυτά δεν προκύπτουν από τα άλλα δικαιολογητικά και επί πλέον δεν υπάρχουν ούτε στο αρχείο της υπηρεσίας μας.
  • 9. Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος ότι η όποια αλλαγή προκύψει θα γνωστοποιηθεί άμεσα στο Δήμο μας (π.χ. απώλεια ιδιότητας, μετακόμιση, αλλαγή χρήσης ακινήτου κλπ). Εάν αυτό δε γίνει, ο Δήμος θα καταλογίσει στον υπόχρεο το όφελός του της τελευταίας πενταετίας με τις νόμιμες προσαυξήσεις.
  • 10. Α.Φ.Μ. και φωτοαντίγραφο ταυτότητας, για καταγραφή των στοιχείων των δικαιούχων, ώστε να μπορούν να γίνονται επαληθεύσεις δεδομένων, κλπ στοιχείων των δικαιούχων-ωφελουμένων, αλλά και χρέωσή τους σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεών τους ή παραπληροφόρησης των υπηρεσιών μας.
  • 11. Όποιο άλλο δικαιολογητικό τυχόν απαιτηθεί για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου, σε περίπτωση που κάτι δεν προκύπτει σαφώς από τα προηγούμενα ή για περιπτώσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν.
Οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αιτήσεις από Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 μέχρι την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011. Οι αιτήσεις μαζί με τα δικαιολογητικά μπορούν να κατατίθενται στο πρωτόκολλο οποιουδήποτε δημοτικού καταστήματος.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στην κα. Φλώρου Εύη, τηλέφωνο 24433-53264.

Δήμοι με ποσοστό μείωσης Δημοτικών τελών σε Α.Μ.Ε.Α.

Αυξάνει συνεχώς ο κατάλογος των Δήμων που αποφασίζουν την μείωση των δημοτικών τελών με βάσει το Ν.3463/06 άρθρο 202 παρ.3 ΦΕΚ 114/08-06-2006 σε ευπαθείς κατηγορίες των δημοτών τους όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, οι άποροι δημότες, οι πολύτεκνοι. Οι Δήμοι που αποφάσισαν την μείωση των Δημοτικών τελών είναι οι πιο κάτω:

ΔΗΜΟΙ
Ποσοστό
ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ50%
ΑΙΓΑΛΕΩ100%
ΑΛΙΜΟΣ50%
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ50%
ΒΥΡΩΝΑΣ50 - 100%
ΓΛΥΦΑΔΑΣ50%
ΖΩΓΡΑΦΟΥ50%
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ50%
ΊΛΙΟΝ50%
ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ50%
Α. ΛΙΟΣΙΑ50%
ΚΑΛΛΙΘΕΑ50%
ΚΗΦΙΣΙΑ50%
ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ100%
ΧΟΛΑΡΓΟΣ50%
ΔΑΦΝΗ50%
ΜΑΡΟΥΣΙ50%
ΛΑΜΙΑΙΩΝ30%
ΥΠΑΤΗΣ50%
ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ50%
ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΥ100%
ΝΕΣΤΩΡΟΣ50%
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ50%

Καλούνται όλοι οι Νεφροπαθείς Μεταμοσχευμένοι που διαμένουν στους πιο πάνω Δήμους να κάνουν χρήση αυτού του ευεργετήματος. Παρακαλούνται επίσης τα μέλη μας που διαμένουν σε άλλους Δήμους, οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ,να θέτουν το ζήτημα της μείωσης των Δημοτικών Τελών στα Δημοτικά Συμβούλια.

Όσα μέλη μας επίσης γνωρίζουν και για άλλους Δήμους που αποφάσισαν την μείωση των τελών, να μας το γνωστοποιήσουν, για να το δημοσιεύσουμε στο περιοδικό μας. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού έχει θέσει το θέμα της μείωσης των Δημοτικών
Τελών και σε μεγάλους Δήμους της χώρας μας και ελπίζουμε γρήγορα να έχουμε ευχάριστα νέα.


ΠΗΓΗ : ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΘΕΝΤΩΝ ΕΚ ΝΕΦΡΟΥ

 

Μείωση Δημοτικών τελών στα ΑμεΑ

Νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας που αφορά τη μείωση των δημοτικών τελών στα ΑμεΑ
 
Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 202 του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους και τις κοινότητες να πάρουν απόφαση για μείωση των Δημοτικών Τελών έως κι α 50% στα άτομα με αναπηρία.

Ορισμένοι Δήμοι και Κοινότητες της χώρας έχουν προχωρήσει ήδη στη λήψη απόφασης για τη μείωση των δημοτικών τελών στα άτομα με αναπηρία, ορισμένοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη σχετικής απόφασης και τέλος υπάρχουν Δήμοι που ναι μεν έχουν αποφασίσει τη μείωση των τελών για τα ΑμεΑ, αλλά δεν μας έχουν ενημερώσει σχετικά.

Υπάρχει όμως και μεγάλος αριθμός Δήμων που δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή της διάταξης αυτής, η οποία διευκρινίζουμε ότι δεν είναι υποχρεωτική αλλά δυνητική.

Σε αυτό το στάδιο θεωρούμε χρήσιμο να σας ζητήσουμε να μας ενημερώσετε για όσους Δήμους γνωρίζετε την ύπαρξη σχετικής απόφασης, ώστε να το ανακοινώσουμε στην ιστοσελίδα μας.