Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ Α.Ε. , πέτυχαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον φορέων και πολιτών στην πρότασή τους, που σαν στόχο έχει την αποτροπή της πώλησης της εταιρείας σε ξένη πολυεθνική και, τον έλεγχό της από συνεταιρισμούς πολιτών που θα δημιουργήσουν την «Κοινωνική ΕΥΑΘ Α.Ε.» , η οποία θα διεκδικήσει την αγορά του 40% της εισηγμένης και το μάνατζμεντ της επιχείρησης.
Η πρωτοβουλία τους βρήκε σε πρώτη φάση ουσιαστική ανταπόκριση , αν και εκτιμούμε ότι από τους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος θα μπορούσε να έχει εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον όπως και από την Περιφέρεια Κ.Μ. , αλλά και από βουλευτές της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον για ενημέρωση και συμμετοχή στην ανοικτή, δημόσια συζήτηση.
Πιο συγκεκριμένα , παρόντες στην παρουσίαση ήταν οι δήμαρχοι Κορδελιού – Ευόσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Στάθης Λαφαζανίδης και Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Γ.Γ. του Δήμου Καλαμαριάς Γιάννης Αβραμίδης, ενώ το δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκπροσώπησαν οι Λάζαρος Ζαχαριάδης και Λεωνίδας Μακρής.
Επίσης, παρών ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, η αντιπρόεδρος και το μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ Άννα Μίχου και Μπέτυ Πέρκα αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης Οδυσσέας Χιλιτίδης και από πλευράς Οικολόγων – Πράσινων η Ελεάνα Ιωαννίδου , όπως και μεγάλος αριθμός πολιτών.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση δεν ήταν μέλη της διοίκησης της εταιρείας, τα οποία, όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, δεν είχαν καν προσκληθεί από τους εργαζομένους.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων και του Σωματείου Εργαζομένων στην Εταιρεία, πριν την παρουσίαση της πρότασής τους, επανέλαβαν αυτό που έχουν πάμπολλες φορές υποστηρίξει, ότι δηλαδή η διεθνής εμπειρία δείχνει τις πόλεις να εγκαταλείπουν το μοντέλο ιδιωτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, με παραδείγματα χτυπητά τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Μόναχο, τη Στουτγάρδη, πολλές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, το Μπουένος Άϊρες, την Ατλάντα, το Γιοχάνεσμπουργκ και άλλες.
Η πρόταση της «Κίνησης 136», είναι απλή αλλά για την υλοποίησή της απαιτείται η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται τα εξής βήματα:
1) Δημιουργία συνεταιρισμών ανά δήμο και δημοτική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη. Στους συνεταιρισμούς θα μπορούν να μετέχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα , διαθέτοντας 140 ευρώ ανά μερίδα .
2) Ένωση συνεταιρισμών σε Α.Ε. την «Κοινωνική ΕΥΑΘ Α.Ε», που θα διεκδικήσει το 40% της εταιρείας.
Σκοπός του εγχειρήματος είναι η αγορά και μη κερδοσκοπική διαχείριση της ΕΥΑΘ και, η παροχή νερού και υπηρεσιών με υψηλά ποιοτικά κριτήρια και χαμηλές τιμές, σε πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης.
ΠΗΓΗ : voria.gr