Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ο σημερινός ρόλος της εκκλησίας είναι να βγει μπροστά. Το παράδειγμα του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου δεν αρκεί. Η επίσημη εκκλησία εξακολουθεί τον ύπνο του δικαίου.

Φτάσαμε, αντί τα έξοδά μας να γίνονται για το φαγητό, το σπίτι και τις ανάγκες μας, ό,τι ξοδεύουμε να πηγαίνει σε δύο φοβερές λέξεις: σε φόρους και σε χρέη.  Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το αίσθημα πνιγμού που διακατέχει ίσως και την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, σίγουρα και αρκετούς από μας. Ποιός μπορούσε να φαντασθεί ότι ο υπέροχος και  υπερήφανος λαός μας θα έφτανε σε αυτό το κατάντημα;
Πρόσφατα περπάτησα στα μέρη που είχε διαβεί πριν μερικά χρόνια ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. 
 
Είχα την τύχη στην πρώτη μου επίσκεψη στο Άγιο Όρος να επισκεφθώ την Μονή Σίμωνος Πέτρας από όπου και μερικές από τις φωτογραφίες που αναρτώνται σήμερα. Η σωστή διαχείριση του νερού καθώς  και των ήπιων μορφών ενέργειας έχουν περιέλθει προ πολλού  στις υπηρεσίες των μοναχών. Έξυπνες λύσεις από βαθειά μορφωμένους ανθρώπους που τους έχουν δώσει την δυνατότητα να είναι αυτάρκεις σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Αυτό που  χάρηκα αληθινά ήταν οι ανοικτές συζητήσεις στις οποίες παραβρέθηκα και μάλιστα, τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως και εγώ να έπρεπε να είμαι λίγο πιο χαμηλών τόνων σε κάποιες από αυτές.   Κάποια στιγμή, όταν έγινε αναφορά στις σημερινές οικονομικές δυσκολίες (προ μεσοπρόθεσμου και ενιαίου η συζήτηση), έγινε αναφορά και στον ρόλο της εκκλησίας ως προς ττην προσπάθεια ανακούφισης των ανθρώπων.

Όταν ήρθε η σειρά μου να τοποθετηθώ, δήλωσα ότι η σημερινή εκκλησία μοιάζει με κάποιον που ενώ έχει δώσει μάχες και έχει πολλές πληγές από αυτές στο κορμί του, ωστόσο έχει κατακτήσει την εξουσία και περίπου έχει αναπαυθεί ενθυμούμενος πότε -πότε τις παληές δοξασμένες στιγμές του. Ο σημερινός ρόλος της εκκλησίας είναι να βγει μπροστά με λόγο αλλά και ρομφαία αν χρειαστεί.

  Συνέχισα λοιπόν και ανέφερα πως παραδείγματα σημερινά μπορώ να σας δώσω και μάλιστα από μοναχούς που πέρασαν από αυτή τη μονή όπως ο νυν μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος που έχει αντιληφθεί πλήρως τα μηνύματα των καιρών και συμμετέχει με κείμενα αλλά και προσωπική παρουσία σε πλήθος ακτιβιστικών ενεργειών όπως πρόσφατα για τους ΧΥΤΑ. Ωστόσο το παράδειγμα ενός φωτισμένου μητροπολίτη δεν αρκεί. Η επίσημη εκκλησία εξακολουθεί τον ύπνο του δικαίου.

 Διαβάστε την επιστολή του Μητροπολίτη μας. Είναι από τα κείμενα που θα μείνουν και θεωρώ χρέος μου να το διανείμω σε όλους τους φίλους-επισκέπτες του ιστολογίου.