Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Η ειρηνική εξέγερση του Stéphane Hessel.

Το μανιφέστο «Αγανακτήστε!» του 94χρονου Γάλλου βετεράνου διπλωμάτη Στεφάν Εσσέλ, που εκδόθηκε στη Γαλλία το 2010, υπήρξε ένα εκδοτικό φαινόμενο και ενέπνευσε τα λαϊκά κινήματα σε όλη την Ευρώπη.

Κυκλοφόρησε από τον μικρό εκδοτικό οίκο "Indigene" του Μονπελιέ και ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια αντίτυπα στην πατρίδα του.


Η οικονομική κρίση ήταν μια αφορμή για να αποκαλυφθεί η κρίση της πολιτικής, των θεσμών και των ιδεολογιών που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα λόγια του Εσσέλ βρήκαν απήχηση.

Σε αυτό το δεύτερο βιβλιαράκι "Αγωνιστείτε", ο Στεφάν Εσσέλ συζητεί με τον 25χρονο δημοσιογράφο
Ζιλ Βαντερπότεν γύρω από τα ζητήματα της πολιτικής ηθικής και της στάσης που πρέπει να κρατήσει ο σημερινός πολίτης.

Ο άνθρωπος που επέζησε από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ και του Ντόρα Μίτελμπαου, χαρακτηρίζει απαραίτητη την επιστροφή σε βασικές αρχές και αξίες - επικαλούμενος τον Σαρτρ που έλεγε πως πρέπει να λέμε "είμαστε υπεύθυνα άτομα".

Δεν αρκεί όμως να αγανακτούμε: ο καθένας μας οφείλει, ανάλογα με τις ευαισθησίες του, να δεσμευτεί στις μάχες της εποχής μας, γι' αυτό και καλεί σε μια "ειρηνική εξέγερση" απέναντι στην όλο και μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών, την περιβαλλοντική κρίση του πλανήτη, την κακομεταχείριση των λαθρομεταναστών, τον αχαλίνωτο ανταγωνισμό, την κούρσα τού "όλο και περισσότερο", τη δικτατορία των χρηματαγορών, την επίθεση στην εργασία, την ασφάλιση, τις συντάξεις.



Στο δεύτερο βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά απ' τις εκδόσεις Πατάκη (μτφ. Σώτη Τριανταφύλλου), ο Εσσέλ αναπτύσσει τις απόψεις του για το παγκόσμιο κίνημα του δημοκρατικού πολίτη απέναντι στον πολύπλοκο, οικονομικά παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας και χαρακτηρίζει την οικολογία "την πρωταρχική πρόκληση του 21ου αιώνα".