Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Πάρκο Τρίτση. 1150 στρέμματα δίπλα στην τσιμεντούπολη, πρότυπο οργάνωσης και κοινωνικής προσφοράς από δίκτυο εθελοντών.

thumb

Κάνοντας μια βόλτα στο πάρκο «Τρίτση», ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε μία έκταση 1.200 στρεμμάτων, να παρατηρήσει κάποια από τα 177 είδη πουλιών, να δει πάπιες και χήνες που βρίσκονται στις λίμνες – και όλα αυτά σε απόσταση δέκα λεπτών από το κλεινόν, τσιμεντένιο άστυ, στην περιοχή του Ίλιον, μέχρι πρότινος, ωστόσο, το πάρκο παρουσίαζε εικόνες εγκατάλειψης: οι υδροβιότοποι μπορούσαν να παρομοιαστούν με βούρκο, ενώ αρκετές εγκαταστάσεις είχαν υποστεί βανδαλισμούς, όπως μας επεσήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικoύ Συμβουλίου του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης πάρκου περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», Σταύρος Μηλιώνης.

Πλέον, είναι εμφανής ο αέρας ανανέωσης και «αναβάθμισης», με αρκετά μέτρα να έχουν παρθεί, ώστε να ανταποκρίνεται επάξια στον χαρακτηρισμό «πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης», αποτελώντας έναν ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερο πόλο έλξης για τους κατοίκους της πόλης.

Υποδομές 
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα που συντελέστηκαν είναι η ορθολογικότερη διαχείριση του νερού – μια ενέργεια που επιτεύχθηκε μέσω της ανακύκλωσης του νερού που διατρέχει τις έξι τεχνητές λίμνες του πάρκου. μέχρι πρόσφατα, η τελευταία λίμνη υπερχείλιζε, με αποτέλεσμα το νερό να χύνεται στον Κηφισό και να κατασπαταλώνται εκατομμύρια κ.μ. νερού. «Καθώς το νερό, όμως, αποτελεί έναν ανεκτίμητο φυσικό πόρο, αποφασίσαμε, όταν οι λίμνες έχουν την επιθυμητή στάθμη, ώστε να διακόπτεται η παροχή νερού από το αντλιοστάσιο του Καματερού, να φιλτράρεται και να επιστρέφει πάλι πίσω στην επάνω λίμνη», τονίζει ο κ. Mηλιώνης. Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση, με 700.000 ευρώ και με μία συμπληρωματική χρηματοδότηση από το πράσινο Ταμείο.

Παράλληλα, σημειώνονται αρκετές κινήσεις «μεθοδικές και προσεγμένες, που θα συνεισφέρουν έτσι ώστε το πάρκο κάποια στιγμή να καταστεί οικονομικά αυτοδύναμο, αλλά ταυτοχρόνως να προστατευθεί από την εμπορευματοποίηση και ο δημόσιος χώρος», όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. μέσω προκηρύξεων, νοικιάζονται κάποιες εγκαταστάσεις ως οικο-βιβλιοπωλείο, ταβέρνα – ή ακόμα και αναψυκτήριο με οικολογικά προϊόντα –, με τιμοκατάλογο που έχει, μάλιστα, διαμορφωθεί από τη διοίκηση του πάρκου, προκειμένου να μην υπάρξουν περιθώρια οικονομικής εκμετάλλευσης του μονοπωλίου από τους ιδιώτες.

Πολιτισμός
Σημαντικό κομμάτι του πάρκου αποτελούν και τα πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία περιλαμβάνουν από θεατρικές παραστάσεις και περιβαλλοντικές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις μέχρι και φεστιβάλ, όπως το «Γουφ» φεστιβάλ. Επιπλέον, διάφοροι τοπικοί και μη σύλλογοι διεξάγουν αθλητικούς αγώνες, ενώ το Πάρκο λειτουργεί και ως ένα µέσο κοινωνικής ενσωµάτωσης, καθώς έχει παραχωρηθεί η άδεια σε µια οµάδα µεταναστών να παίζουν κρίκετ τις Κυριακές στο νότιο τµήµα του Πάρκου. 

Αυτή η «αστική όαση» φιλοξενεί, επίσης, µόνιµα εκθέµατα, όπως γλυπτά από ξύλα, ενώ από τον Σεπτέµβριο µεταφέρεται στον χώρο και η «Κιβωτός» σπόρων, η οποία έκανε την ελληνική συµµετοχή στη 12η ∆ιεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας να ξεχωρίσει.

ίκτυο εθελοντών
Το Πάρκο «Τρίτση» είναι επτά φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό κήπο, αφού εκτείνεται σε έκταση 1.150 στρεµµάτων - γεγονός που συνεπάγεται µεγαλύτερη ανάγκη σε κόσμο για την προστασία και αναβάθµιση του χώρου. Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία µε αρκετές περιβαλλοντικές οργανώσεις, συστάθηκε ένα άτυπο δίκτυο εθελοντών που εκπαιδεύονται κατάλληλα, προκειµένου να αποκτήσουν γνώσεις πάνω στο ζήτηµα της δασοπροστασίας και πυροφύλαξης, αλλά και στη συντήρηση του χώρου πρασίνου. Παράλληλα, οι εθελοντές προβαίνουν σε ενέργειες όπως ο καθαρισµός του εξωτερικού χώρου και του Πάρκου, η δενδροφύτευση δενδρυλλίων και φυτών, ενώ συµµετέχουν και στην ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, παρέχοντας πληροφορίες για τα οικοσυστήµατα και την άγρια ζωή στο Πάρκο.

Ένα ακόµα γνώρισµα που κάνει ιδιαίτερη τη «φυσιογνωµία» του Πάρκου είναι οι ποδηλατοτρεζίνες. Πρόκειται ουσιαστικά για τετράτροχα ποδήλατα που µπορούν να κινηθούν πάνω στις ράγες της σιδηροδροµικής γραµµής, την οποία διασχίζουν περιµετρικά σε όλο το Πάρκο. Επιπλέον, δηµιουργήθηκε η πρώτη εφαρµογή για κινητά (ή το πρώτο mobile application) για πάρκα στην Ελλάδα. Η εφαρµογή διαθέτει τη δυνατότητα να δείχνει στον χρήστη δωρεάν τις διαδροµές του εκάστοτε πάρκου, αλλά και διάφορα σηµεία ενδιαφέροντος.

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΠΙΛΑ
ΠΗΓΗ : ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ