Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η διαχείριση ενός μοναδικού φυσικού πόρου, του νερού , δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αλλά πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό και η ΕΥΔΑΠ να το παρέχει με ορθολογικό τρόπο αλλά και με κοινωνική ευαισθησία.



Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

22 Σεπτέμβρη 2011

Συναδέλφισσες,  Συνάδελφοι,

            Τις τελευταίες μέρες βιώνουμε ένα πρωτόγνωρο καταιγισμό ανάλγητων μέτρων και αποφάσεων  της κυβέρνησης τόσο  για τα εργασιακά όσο και για τα φοροεισπρακτικά  που  απορρυθμίζουν, αποσυντονίζουν τους  εργαζομένους και δημιουργούν υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.  Τα οικονομικά μέτρα αποτελούν  μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία  και τους εργαζόμενους που βλέπουν συνεχώς τους φόρους να αυξάνονται, τους  μισθούς να μειώνονται , περικοπές συντάξεων, έλλειψη  βιβλίων  για τα σχολεία, υποβάθμιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,  αποκρατικοποιήσεις κ.λ.π. Οι πολιτικές αυτές  αναγκάζουν τους πολίτες να σταθούν απέναντι -ακόμη και μικρές θετικές πρωτοβουλίες χάνονται μέσα στον ορυμαγδό των μέτρων – γιατί   έχουν άμεση σχέση με το βιοτικό επίπεδο του καθένα μας. Αντίθετα, η σύλληψη της τεράστιας φοροδιαφυγής, η πάταξη της διαφθοράς, η αναζήτηση των υπευθύνων που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση  και η παραδειγματική τιμωρία τους, καθώς  και  η παραγωγή εθνικού πλούτου με μακρόπνοα αναπτυξιακά προγράμματα απουσιάζουν από το προσκήνιο.

Το Υπουργείο Οικονομικών με τις τελευταίες ανακοινώσεις του στην ουσία ομολόγησε την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που είχε ως  αποτέλεσμα την διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα έσοδα του κράτους για το   προηγούμενο 8μηνο έφθασαν στο ιστορικά χαμηλότερο σημείο των 31,1 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2010. H  συνεχιζόμενη ύφεση σε συνδυασμό με την αδυναμία να μαζέψουν τα οφειλόμενα επιφέρουν αυτά τα αποτελέσματα.

Οι σπασμωδικές κινήσεις υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το σθένος και την εμπειρία προκειμένου να αντισταθεί στις επιβαλλόμενες από τους δανειστές απαιτήσεις. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα  οδηγήσει  τη χώρα και τους εργαζόμενους, στη φτώχια, στην εξαθλίωση και σε πιθανές κοινωνικές αναταραχές. Έτσι οι κυβερνώντες δεν προστατεύουν τους πολίτες, δεν σώζουν την πατρίδα, αλλά αβίαστα εμφανίζονται ως διεκπεραιωτές των επιθυμιών των δανειστών,  απαξιώνοντας την κοινωνία και  εξασθενίζοντας τη συνοχή του κοινωνικού  ιστού.
Τα μέτρα που μας επιβάλλουν δείχνουν ότι δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και ολόκληρος ο λαός ζει χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική και  νιώθει ότι όλες οι προσπάθειες και θυσίες του πάνε χαμένες. Τα  μέτρα είναι η οριστική εξαφάνιση-μετανάστευση της Νέας Γενιάς.
            Οι  οικονομικές και πολιτικές κρίσεις χρειάζονται πολιτικούς που η πολιτική τους να προηγείται από την «λογική » των αριθμών και οικονομικών θεωριών, και όχι η «πολιτική» των αριθμών να προηγείται της Πραγματικής Πολιτικής.
            Άμεσα πλέον όλοι οι   πολιτικοί του τόπου πρέπει να ξεχάσουν  τα λογοπαίγνια, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, και να καταλάβουν  ότι δεν πρέπει να  διαχειρίζονται το έθνος όπως θέλουν οι πιστωτές, οι κομματικές επιβολές- οφέλη   αλλά με σοβαρότητα,  αξιοπιστία και  να βρουν λύσεις για τη χώρα που σπαράσσεται.

Όλοι εμείς  οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουμε φραγμό σε αυτές τις πολιτικές  προστατεύοντας τον εθνικό μας πλούτο, τους φυσικούς πόρους, τον θεσμό των Σ.Σ.Ε., το δικαίωμα  για εργασία, το εισόδημά   μας, το κοινωνικό κράτος, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την Δημόσια Παιδεία αποδίδοντας και εμείς πρωτίστως τα μέγιστα στην εργασία μας. Πρέπει οι εργαζόμενοι να αντιληφθούν  ότι η δική τους αμφισβήτηση, η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες είναι το μόνο αντίδοτο στη λαίλαπα που έχουμε υποστεί.
            Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται  την κρισιμότητα της κατάστασης και αποδέχονται αλλαγές αρκεί να είναι προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, να έχουν αποτέλεσμα, χωρίς παλινωδίες και  ατολμίες, και  δίχως να είναι πάντα αυτοί τα εξιλαστήρια θύματα.  
Μέσα σε αυτό το έντονα κοινωνικό καθεστώς η ΕΥΔΑΠ πρωταγωνιστεί στα ΜΜΕ άλλοτε με αναφορές περί αποκρατικοποιήσεων, άλλοτε περί εργασιακής εφεδρείας άλλοτε περί ενιαίου μισθολογίου κλπ. Όλες αυτές οι αναφορές δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους που δεν ωφελεί τους ίδιους αλλά  και κατ’ επέκταση την Εταιρεία.
Παρόλα αυτά και με την κρισιμότητα της περιόδου οι εργαζόμενοι συμβάλλουν καθοριστικά στην παροχή  υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, η Εταιρεία καταγράφει κέρδη  και εφόσον συμφωνηθεί και υλοποιηθεί η  ανάληψη της διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης των Δήμων Σαρωνικού, Μαρκόπουλου, Σπάτων-Αρτέμιδος του Νομού Αττικής από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., η Εταιρεία όχι μόνο  θα έχει σημαντικά επιπλέον έσοδα κάθε χρόνο, αλλά θα διευθετηθούν σταδιακά οι χρονίζουσες  ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων αυτών.
Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν γίνεται αντιληπτή και δεν μπορεί να υποστηριχτεί  η «αναγκαιότητα»  αποκρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, όταν η Εταιρεία όχι μόνο δεν επιβαρύνει το κρατικό προϋπολογισμό, (αντίθετα το κράτος μας χρωστάει αρκετά εκατομμύρια ευρώ) αλλά όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα  η ΕΥΔΑΠ ασκεί  κοινωνικό ρόλο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Διεθνές επίπεδο  σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στα Ηλύσια Πεδία σχετικά με την Λιβύη. Αλήθεια θα μπορούσε η ΕΥΔΑΠ  να ασκήσει αυτή την πολιτική και παράλληλα η κυβέρνηση να καρπωθεί τα πιθανά οφέλη μιας τέτοιας συμφωνίας αν ήταν σε χέρια ιδιωτικών συμφερόντων ;

Η διαχείριση ενός μοναδικού  φυσικού  πόρου,  του νερού , δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης,  αλλά πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό και  η ΕΥΔΑΠ να το παρέχει με  ορθολογικό τρόπο  αλλά και με κοινωνική ευαισθησία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε η τελευταία συνεδρίαση στις 15/9 του Δ.Σ του συλλόγου προκειμένου να αξιολογηθούν  οι τελευταίες εξελίξεις και να προγραμματιστούν ενέργειες που αποσκοπούν στην ανάδειξη  της αναγκαιότητας  παραμονής της  ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο.
Όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε για την  ανάδειξη  της  μονοπωλιακής  υπόστασης της Εταιρείας, της κερδοφορίας της , των  αναπτυξιακών της  πρωτοβουλιών,  που την καθιστούν εξαιρετικά σπουδαία  στο χώρο των επιχειρήσεων,  που θα πρέπει να παραμείνουν  υπό κρατικό έλεγχο.
Τονίζουμε ότι οι συνέπειες για  όλους τους καταναλωτές της Αττικής από την επιχειρούμενη  ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, θα αφορούν την  κακή διαχείριση του δικτύου, την ελλιπή συντήρηση, τις μηδενικές επενδύσεις και τέλος την μεγάλη αύξηση των τιμολογίων. Αναφερόμαστε στις διεθνείς  πρακτικές, όπου τα δίκτυα υποδομών ιδιωτικοποιήθηκαν η παροχή υπηρεσιών συρρικνώθηκε, οι απαιτήσεις για τη ποιότητα νερού  ελαχιστοποιήθηκαν και τελικά οι καταναλωτές εθίγησαν ενώ οι εταιρείες παρουσίασαν σημαντικά κέρδη. Εκτιμάται ότι μελλοντικά η πιο επικερδής επένδυση θα είναι η εμπορία του νερού   και η αγορά του θα ξεπεράσει και αυτή  της  ενέργειας ,των μεταλλευμάτων και των ειδών διατροφής.
Εναντιωνόμαστε στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και προτείνουμε την ενίσχυσή της, και  ένταξή της σε μια προγραμματισμένη αναπτυσσόμενη  πορεία  με αξιοποίηση όλου του προσωπικού (χωρίς ομαδοποιήσεις), με  εξορθολογισμό των δαπανών της,  με διευρυμένη αντίληψη   στη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.
            Είμαστε θετικοί σε κάθε πρωτοβουλία που είναι προς αυτή την κατεύθυνση  και  γίνεται με αξιοκρατία και διαφάνεια , χωρίς όμως η συμμετοχή των εργαζομένων να συναρτάται με την  εργασιακή εφεδρεία, κλπ. Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τεράστια εισοδηματική απώλεια, βαθιά  κακοποίηση των εργασιακών τους κεκτημένων και  δεν αντέχουν επιπλέον   λεκτικές  επιβαρύνσεις.
Ο Σύλλογος προγραμματίζει άμεσα σειρά ενεργειών που θα αναδείξουν τεκμηριωμένα τα προαναφερόμενα και θα καλέσει τους καταναλωτές, εργαζόμενους, φορείς, ΜΜΕ, να συμβάλουν στην ανάδειξη της αλήθειας και της αναγκαιότητας παραμονής της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο χαρακτήρα. Προς τούτο θα καταρτίσει ενημερωτικό επιστημονικό έντυπο και θα το απευθύνει σε όλους τους  αρμόδιους φορείς.  Σ αυτό θα συμβάλει και η δημιουργία ιστολογίου του  Συλλόγου προκειμένου να παρέχεται άμεσα η αναγκαία πληροφόρηση τόσο στα μέλη μας όσο και στους πολίτες.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι σχετικά με την ΕΔΕ που έχει διαταχθεί για το θέμα των επιτροπών δημοπρατήσεων έργων , ο Σύλλογος στάθηκε δίπλα στους συναδέλφους και αφού συνέλεξε όλα τα απαραίτητα στοιχεία επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ και συζήτησε μαζί του επί μακρόν προτείνοντας άμεσες ενέργειες για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας. Παράλληλα επεξεργαζόμαστε κείμενο που θα σταλεί στη Διοίκηση με τις τελικές θέσεις μας επί του θέματος.
Πρόθεσή μας είναι να αναδειχθεί πλήρως  και με  αντικειμενικότητα η αλήθεια  και η ΕΔΕ να μην αναλωθεί σε γενικόλογα  συμπεράσματα.                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
Ο Σύλλογος δεν τάσσεται συντεχνιακά απέναντι στο θέμα. Ζητά να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθούν τα μέλη του μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος με γενναιότητα από την Διοίκηση. Θεωρούμε αδιανόητο να εμπλακεί η ΕΥΔΑΠ ανάμεσα στον πόλεμο των εργολάβων για την ανάληψη έργων και να σπιλώνονται υπολήψεις συνάδελφων στον βωμό του κέρδους ή της επιβίωσης των επιχειρήσεών τους.

 Μέσα σε αυτή τη χρονική συγκυρία και υπό το πρίσμα των εξελίξεων και στην ΕΥΔΑΠ:
 Καλούμε την Διοίκηση να σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό των εργαζομένων αναζητώντας τρόπους για :

·         Διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ
·         Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της εργασιακής ηρεμίας
·         Διασφάλιση των κεκτημένων των εργαζομένων

Καλούμε όλα τα μέλη μας να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες και ενέργειες του Συλλόγου  ώστε :

·         Nα μη δεχθούμε να χαθεί ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ.

·         Nα μη δεχθούμε να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας,

·         Nα μη δεχθούμε εργασιακή εφεδρεία για κανένα εργαζόμενο

·         Nα μη δεχθούμε περαιτέρω μείωση των κεκτημένων μας.


Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                    ΛΑΜΠΡΙΝΗ  ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ                                ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ