Στις 26 Μαρτίου ξεκίνησε στην Τύνιδα το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, μια διεθνής συνάντηση που γίνεται ανελλιπώς από το 2001 κάθε χρόνο σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Το ΠΚΦ αποτελεί, ή προσπαθεί να αποτελέσει, τον "παγκόσμιο κοινωνικό χώρο των κινημάτων".
Η σύνοδος θα ανοίξει με τη συνέλευση των γυναικών, που θα την ακολουθήσει πορεία στην οποία εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από διαφορετικές οργανώσεις, δίκτυα και κινήματα απ’ όλο τον κόσμο.
Σχεδόν 5.000 οργανώσεις και συλλογικότητες έχουν ήδη εγγραφεί στο ΠΚΦ για να συμμετέχουν στις δραστηριότητες και 20.000 άτομα από 127 χώρες από τις πέντε ηπείρους. Οι δραστηριότητες του ΠΚΦ θα διαρκέσουν 5 μέρες με 1.000 εργαστήρια, 70 συναυλίες, 100 προβολές φιλμ, εκτός από 50 εκθέσεις και περισσότερες ακόμα δραστηριότητες στο πρόγραμμα.
Οι κύριες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν από τις 27 έως τις 29 του Μάρτη, στους χώρους του Πανεπιστημίου "Εl Manar Tunis", ενώ η επίσημη τελετή λήξης θα γίνει στις 30 του μηνός, με μια πορεία υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού, κατά την επέτειο της Ημέρας της Γης.
Για την εναρκτήρια συνέλευση των γυναικών, στην πρόσκλησή τους αναφέρουν ότι "εμείς, οι Δυναμικές Τυνήσιες Γυναίκες του ΠΚΦ, καλούμε τις γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο να συναντηθούν στη συνέλευση των γυναικών".
"...Είναι μια κρίσιμη στιγμή για εμάς τις γυναίκες, να συναντηθούμε για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας με όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται και την απόρριψη του αχαλίνωτου καπιταλισμού και κάθε μοντέλου ανάπτυξης που μας αντικειμενοποιεί, μας περιθωριοποιεί, ασκεί βία εναντίον μας, μας πετάει στην ανεργία και την επισφάλεια και μας αποκλείει από τα κέντρα εξουσίας και πλούτου".
Μεγάλο βάρος στο φετινό ΠΚΦ δίδεται στο δικαίωμα στη στέγη, με την παγκόσμια συνέλευση που διοργανώνουν μεγάλες διεθνείς οργανώσεις για την κατοικία. Μεταξύ άλλων επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους ότι "περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν ακατάλληλη στέγη ή είναι άστεγοι, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει με 70 εκατομμύρια να απειλούνται με έξωση λόγω ανικανότητας να πληρώσουν, με τα μεγάλα έργα αστικοποίησης, με τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών αγαθών, με την απαλλοτρίωση γαιών, με τους πολέμους, με τις πολιτικές επιλογές που ευνοούν τις κλιματικές αλλαγές και τις καταστροφές. Αυτές οι καταστάσεις καταδεικνύουν την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών".
Το θέμα της μετανάστευσης έχει μεγάλη προβολή και σ’ αυτό το Παγκόσμιο Φόρουμ, με ένα καραβάνι των "χωρίς χαρτιά" να ξεκινά από το Παρίσι στις 20 Μαρτίου, να συνεχίζει με σκάφος το οποίο θα διασχίσει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Βόρειας Αφρικής, με σκοπό να καταγγελθεί το δράμα χιλιάδων ανθρώπων που πνίγονται με τη βύθιση των σκαφών λόγω της συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών και των κρατών της βόρειας Αφρικής στο κυνήγι των μεταναστών και μεταναστριών. Θα επιστρέψουν με το σκάφος τους μέσω Ιταλίας, για να επιβεβαιώσουν το δικαίωμά τους για ελεύθερη μετακίνηση και για να εργάζονται ισότιμα.
Όπως αποφασίστηκε στη συνέλευση του Alter Summit – Εναλλακτικής Συνόδου των Ευρωπαϊκών Κινημάτων, που έγινε στις Βρυξέλλες 15-16 Μαρτίου, θα έχουμε σημαντική παρουσία στο ΠΚΦ, ώστε να εξηγήσουμε τους στόχους για τη σύγκλιση των ευρωπαϊκών κινημάτων και για τη Σύνοδο της Αθήνας, 7 και 8 Ιουνίου 2013.
Η ελληνική ομάδα εργασίας για το Alter Summit συμμετέχει με πολυμελή αντιπροσωπεία. Επίσης από την Ελλάδα υπάρχει συμμετοχή σε σεμινάριο για την αλληλεγγύη, στο γυναικείο σεμινάριο, για την οικονομική κρίση, καθώς και παρεμβάσεις σε πολλά άλλα από τα 1.000 σεμινάρια που θα διοργανωθούν.
Να προσθέσω και την παρουσία εκπροσώπου από την "Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα - savegreekwater.org