Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η ισότιμη συμμετοχή της, εχέγγυο για την σωστή διαμόρφωση της κοινωνίας του αύριο.


Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
 
Είναι γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο με ανισότητες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές, σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινότητα εκμετάλλευσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του παραγόμενου ανθρώπινου πλούτου.
Ο ρόλος της γυναίκας στη οικοδόμηση όλων των σύγχρονων κοινωνιών είναι αδιαμφισβήτητος. Υπάρχει όμως ακόμη δρόμος για την πραγματική ισότητα των δύο φύλων, για τη δημοκρατία στις αποφάσεις και για τη συμμετοχή της γυναίκας στην καθημερινή μας πρακτική.
Η ανεργία πλήττει με τριπλάσιους αριθμούς τις γυναίκες, ενώ η συμμετοχή της στα κοινά απαιτεί ακόμη μεγαλύτερες και τολμηρότερες πολιτικές αποφάσεις.
Η πραγματική αξία και η πραγματική απόδοση τιμής, δεν πρέπει να αφορά τις λίγες ίσως γυναίκες που ξεχωρίζουν αλλά τις πολλές που βρίσκονται στην αφάνεια. Και μιλάμε για τις γυναίκες αγρότισσες, μιλάμε για τις γυναίκες εργάτριες, μιλάμε για τις γυναίκες νοικοκυρές, μιλάμε για τις γυναίκες των απομακρυσμένων και απομονωμένων χωριών και νησιών μας, μιλάμε για όλες εκείνες τις γυναίκες που «παλεύουν» στην κυριολεξία καθημερινά, έχοντας λίγη ή και καθόλου βοήθεια. Και αυτό δεν διστάζουμε να το χαρακτηρίσουμε «ηρωισμό της καθημερινότητας».

Υπάρχουν πολλά ακόμη που απομένουν να γίνουν, για να υπάρχει πραγματικά αντιπροσωπευτική συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής. Η σημερινή γυναίκα έχει λόγο και ρόλο για το μέλλον και οφείλει να συμμετάσχει σε όλες τις διαδικασίες που θα το διαμορφώσουν.
 Και αυτό δεν είναι μια απλή επιλογή την οποία έχει: είναι υποχρέωσή της. Οχι μόνο σαν «γυναίκα» αλλά κυρίως και πάνω απ' όλα ως Πολίτης μιας δίκαιης και σύγχρονης κοινωνίας.
Λυτό που εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη να επισημάνουμε είναι ότι οι αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια, και οι οποίες αποτελούν αναμφίβολα σημαντικές κατακτήσεις των Γυναικών, οφείλουν να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο αποτινάζοντας την γυναικεία καταπίεση, όπου ακόμη υφίσταται και αναιρώντας τον εξουσιαστικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο φύλων.
Η εποχή που βιώνουμε είναι η εποχή των ραγδαίων αλλαγών. Αναζητούμε νέα πρότυπα, νέες απαντήσεις απέναντι σε νέες προκλήσεις, μια νέα αντίληψη για την Δημοκρατία.

Η ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στην Κοινωνία, την Οικονομία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Απασχόληση και την Πολιτική αποτελεί το σταθερό εχέγγυο για την σωστή διαμόρφωση της κοινωνίας του αύριο.
Αναζητούμε νέα Δημοκρατική συνείδηση, που θα απαντά στις προκλήσεις της νέας εποχής.  Μόνο αν βαδίσουμε μαζί γυναίκες και άνδρες χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς θα μπορέσουμε να πετύχουμε. Γι' αυτό η κατάκτηση της ισότητας,  αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη όλων μας.
Πριν 3 χρόνια, έλεγα (και το επαναλαμβάνω κα σήμερα)  στην εισαγωγή της εκδήλωσης που είχε γίνει με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Πολιτών Ανατολικής Αττικής :
Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία της νέας γενιάς των ενεργών πολιτών, αυτών που η συμμετοχικότητα θα γίνει τρόπος ζωής και όχι ο «ωχαδερφισμός». Αυτό το πείραμα που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια μέσω των οργανώσεων πολιτών, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και του Αναπτυξιακού Συνδέσμου, έχει άρωμα δημιουργικό και μέσω της νέας γενιάς θα γίνει ακόμη πιο δυνατό.
 Απευθυνόμαστε στις «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»  να επικεντρωθούν στους κοινούς στόχους και επιδιώξεις που έχουμε για την κοινωνία την σημερινή καθώς και αυτή της νέας γενιάς που έρχεται ορμητικά.
Είναι επιτακτική ανάγκη Γυναίκες και Άνδρες με την ενεργό παρουσία μας να συμβάλλουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους στην επίλυση προβλημάτων της περιοχής μας.