Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ένα ποτήρι κρασί μας ενώνει. Ημερίδα υψηλού επιπέδου της πολιτιστικής ομάδας 1ου Γυμνασίου Γέρακα.

«Ένα ποτήρι κρασί μας ενώνει». Ένα πρόγραμμα-αφιέρωμα στο μαγικό κόσμο του οίνου που ενώνει τους ανθρώπους πολιτισμικά, γεωγραφικά, γευστικά, μουσικά αλλά και από την άποψη της θρησκείας και της υγείας.

Σκοπός του προγράμματος είναι να διερευνήσουν οι μαθητές την ιστορία του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας, να γνωρίσουν τις ελληνικές και ξένες ποικιλίες σταφυλιού, να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής του, να εμπλακούν στη διαδικασία γευσιγνωσίας του, να δημιουργήσουν συνταγές με κύριο συστατικό το κρασί αλλά και να μάθουν ποιήματα και τραγούδια με θέμα το κρασί.
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες :  Σοφία Λυμπεροπούλου, Κορίννα Περτσινίδου, Βάσια Γερμανού
Ένα ποτήρι κρασί μας ενώνει. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες, Κορίννα Περτσινίδου, Βάσια Γερμανού, οι εισηγητές, Δημ. Χατζηνικολάου, Γ. Μερτζάνος και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Άγγ. Λιακόπουλος
Η χορωδία του 1ου Γυμνασίου Γέρακα.
Έναρξη ημερίδας.  Χορευτικό από την πολιτιστική ομάδα τoυ σχολείου. 
"Τι είναι αυτό που μας ενώνει". Διασκευή στους στίχους για τις ανάγκες του προγράμματος : Βάσια Γερμανού 
Χαιρετισμός Δημάρχου Παλλήνης κ. Αθ. Ζούτσου.

Εισαγωγή ομιλητών από την κ. Βάσια Γερμανού.
1ος ομιλητής ο Πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρ. Μάρκου.

Εισήγηση Προέδρου ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρ. Μάρκου
Εισήγηση του Οινολόγου Δημ. Χατζηνικολάου

Εισαγωγή από την κ. Κορρίνα Περτσινίδου στο μικρό αφιέρωμα για την Σταυρούλα Κουράκου η οποία υπήρξε μια οραματίστρια δημόσιος υπάλληλος και  τεχνοκράτης, που είχε τη δύναμη να κάνει τα οράματά της πράξη.
Τη δεκαετία του 1970, με δική της εισήγηση, αναγνωρίστηκαν νομοθετικά οι πρώτες γεωγραφικές επωνυμίες καταγωγής και έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά οι πρώτοι ελληνικοί οίνοι «Ονομασίας Προελεύσεως», τους οποίους υποστήριξε, και εξακολουθεί να υποστηρίζει, με πολλές δημοσιεύσεις στον ελληνικό και ξένο Τύπο, με ανακοινώσεις σε Συνέδρια και διεθνή fora, αλλά και με αυτοτελείς εκδόσεις.
Ως πρόεδρος της ad hoc Επιτροπής του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, εισηγήθηκε και επέτυχε την ψήφιση του κανονισμού (ΕΟΚ) για τα αλκοολούχα ποτά, στο πλαίσιο του οποίου κατοχυρώθηκε η αναγνώριση και προστασία της επωνυμίας «ούζο» ως αποκλειστικά ελληνικής.
Η κα. Σταυρούλα Κουράκου -- Δραγώνα μαζί με την κα. Ρωξάνη Μάτσα είναι οι δυο Ελληνίδες που έχουν χρισθεί Επίτιμες Απόφοιτοι Hon AIWS Diploma από το Wine & Spirit Education Trust (WSET London) σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Εισήγηση του  κ. Γιώργου Μερτζάνου, γιατρού καρδιολόγου  Διευθυντού και υπεύθυνου της Εντατικής μονάδας εμφραγμάτων Νοσοκομείου ΚΑΤ

Κάπου εδώ ολοκληρώθηκε και η ημερίδα αφού η χορωδία της πολιτιστικής ομάδας τραγούδησε τη Τζαμάικα των Μάνου Λοίζου και Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Τα επινίκεια των μαθητών με ένα κυκλωτικό χορό που έβαλε ο καθηγητής μουσικής,
Θοδωρής Ρήγας (επόμενη φωτό).