Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η κρίση βρήκε τους συνταξιούχους απέναντι στο πιο προκλητικό και ανάλγητο κράτος των τελευταίων 70 χρόνων.

Σύγχρονοι Έλληνες θαυματοποιοί έξαφάνισαν με τρεις κινήσεις την σύνταξη υπέργηρης συνταξιούχου. Πώς ;

Δείτε στις επόμενες εικόνες, πως σε 4 μήνες τα 833 € (μαζί με το ΕΚΑΣ) έγιναν πρώτα 632 € και στο τέλος με την περικοπή του ΕΚΑΣ κατά 50%, έφθασαν στον μαγικό αριθμό 517 €. 

Βρέθηκα σήμερα το πρωί στο ΙΚΑ Αγ. Παρασκευής, όπου πολλές φορές έχω εξυπηρετηθεί στο τμήμα συντάξεων. Οι κοπέλλες υπάλληλοι και γνώσεις έχουν και κάνουν ότι μπορούν, ωστόσο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εκεί μέσα δοκιμάζεται κάθε λεπτό.

  Οι συνταξιούχοι όπως θα διαπιστώσετε και από τα στοιχεία που κατατίθενται στη συνέχεια,  αν δεν είναι πραγματικά τυχεροί να έχουν κάποιο νεώτερο μέλος της οικογένειας που μπορεί να τρέξει ( το τ/φ ξεχάστε το, ανήκει σε άλλες εποχές) και να ενδιαφερθεί από κοντά, είναι κυριολεκτικά καταδικασμένοι.

Σ΄αυτή την κατηγορία είναι πολλοί που είτε πρέπει να συμπληρώσουν μια αίτηση και ψάχνουν ανάμεσα στο πλήθος να βρουν κάποιο πρόθυμο να τους εξυπηρετήσει, είτε να συρθούν μέχρι το ΙΚΑ για ξαφνικές απώλειες στη σύνταξη και άλλα πολλά.

Χρησιμοποίησα αυτή τη λέξη γιατί έχοντας απέναντί μου ένα υπέργηρο ζευγάρι με την σύζυγο να ζητάει διευκρινίσεις στο γκισέ και την υπάλληλο να τη στέλενι στην τράπεζα για τα περαιτέρω. Περνώντας από μπροστά μου, μου είπε πως ο σύζυγός της έβλεπε και άκουγε ελάχιστα ενώ η ίδια με το ζόρι μπορούσε να περπατήσει.
Έπρεπε αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν την οδύσσειά τους στην Eurobank για να μάθουν πως προέκυψε η περικοπή της υπερπολίτιμης γιαυτούς σύνταξη.

Αν για κάποιο νεώτερο αυτή η διαδικασία δεν ξεπερνάει την σωματική άσκηση, για τους περισσότερους συνταξιούχους είναι πραγματική δοκιμασία.
Ο σημερινός συνταξιούχος εξαθλιώθηκε ήδη από τις πολλαπλές περικοπές που έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες και δεν του έχει απομείνει παρά η αναζήτηση βοήθειας από τα παιδιά του.

Αυτή είναι η κομβική στιγμή όπου όλοι εμείς που έχουμε συνταξιούχους με επιβαρυμένη υγεία και συχνή ιατρική παρακολούθηση, έχουμε ξεπεράσει πια τις κόκκινες γραμμές μας. Η δική μας εξαθλίωση είναι ήδη επί θύραις και δεν θα αργήσει να μας σαρώσει. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό δεν αντιμετωπίζεται ακόμα από το σύνολο του κοινωνικού ιστού ανάλογα με το πρόβλημα που ήδη υφίσταται.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ανασυντάξει τους πρυπολογισμούς της και να τρέξει να συμπληρώσει και όπου χρειάζεται να αντικαταστήσει το ανύπαρκτο κράτος. Δεν υπάρχει χρόνος και θα πρέπει άμεσα όλοι οι κοινωνικοί φορείς να βγούμε μπροστά.

Η μάχη της γεμάτης κατσαρόλας από την Αργεντινή έφθασε και στην Ελλάδα αλλά ακόμα όλοι εμείς δεν είμαστε εκεί.
(Τα πλήρη στοιχεία είναι στην διάθεση όποιου τα ζητήσει επώνυμα.)