Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Πωλείται νερό μέσω ΑΤΜ...

Το βίντεο που βλέπετε στην αριστερή πλευρά του ιστολογίου αποτελεί διαφημιστικό “ρεπορτάζ” για την πώληση νερού μέσω ηλιακού φίλτρου νερού στην Ινδία.

 Μετά την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης και την ιδιοκτησιοποίηση των πηγών, των λιμνών και των ποταμών ( μεταξύ αυτών και ο ποταμός Γάγγης: ιερό ποτάμι για τους Ινδούς ) οι ιδιωτικές εταιρείες βρήκαν και ένα άλλο τρόπο για να πωλούν το νερό: το ηλιακό φίλτρο ΑΤΜ.

( Θα ακολουθήσουν άρθρα με παραδείγματα από πολλές χωρες του κόσμου όπου έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες πώλησης  εταιρειών ύδρευσης και ποιές ήταν οι επιπτώσεις τους στην κοινωνία).

 Στην Ινδία όπου το καθαρό νερό είναι το ζητούμενο, οι εταιρείες αυτές τοποθετούν φίλτρα καθαρίσματος νερού και το εμπορεύονται για 3 δολάρια το μήνα ( ο μέσος βασικός μισθός στην Ινδία κυμαίνεται στα 50 δολάρια το μήνα ).

 Αντί να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα ελεύθερης παροχής και δωρεάν φίλτρων από τις κοινότητες, πλήρης απουσία κρατικής μέριμνας ( όπως στην Ινδία έτσι πλέον θα είναι και στο ελληνικό κράτος ) οι εταιρείες έχουν μπροστά στη διάθεσή τους ελεύθερο το πεδίο για να εμπορευματοποιούν τις βιολογικές και απαραίτητες για την ζωή ανάγκες των ανθρώπων.

Τα πράγματα αυτά γίνονται στην Ινδία όπου για εμάς τους έλληνες με τα πλούσια ποτάμια και πηγές ίσως να φαντάζουν τώρα μακρινά και ότι δεν μας αφορούν, όπως ίσως να μας φάνταζε μακρινή και ότι δεν μας αφορούσε η οικονομική κρίση της Αργεντινής το 2000. Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι οι πολυεθνικές εταιρίες που επιβάλουν αυτό τον τρόπο εμπορευματοποίησης στην Ινδία είναι οι ίδιες που εποφθαλμιούν και για την αγορά της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.


Να τους σταματήσουμε τώρα πριν η ελεύθερη πρόσβαση στο νερό γίνει ένα όνειρο …ή καλύτερα εφιάλτης.