Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Οι κρίσιμες υποδομές της χώρας δημιουργήθηκαν από εμάς, όλους τους Έλληνες, και ανήκουν στις επερχόμενες γενιές.

Η ΕΥΔΑΠ σήμερα διαθέτει πάνω από 2 εκατομμύρια μετρητές  ύδρευσης επηρεάζοντας καθοριστικά με τη ποιότητα των υπηρεσιών της, την ζωή του μισού πληθυσμού της χώρας.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι το Ελληνικό Δημόσιο προχωρώντας στην ιδιωτικοποίηση θα απολέσει οριστικά την ΕΥΔΑΠ, αφού πρόκειται για πώληση μονοπωλίου και όχι για σύμβαση παραχώρησης ορισμένης χρονικής διάρκειας. Στην ουσία σημαίνει το οριστικό τέλος του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ.
Μια ιδιωτική επιχείρηση «διαχείρισης» δε θα επενδύσει σε νέα μακρόπνοα έργα υποδομής, ούτε σε αντικαταστάσεις πεπαλαιωμένων δικτύων & εγκαταστάσεων, διότι αφενός δεν θα είναι ο ιδιοκτήτης των παγίων αυτών, αφετέρου αυτό θα αποφέρει κόστος στην εταιρεία. Επιπλέον, η συντήρηση των υφισταμένων έργων θα είναι πλημμελής με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης θα είναι η κατάρρευση των υποδομών, και τότε το Ελληνικό Δημόσιο - που θα έχει ήδη απολέσει οποιασδήποτε μορφής έσοδα - θα αναλάβει με δαπάνες του την εξυγίανση των εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας του (βλ. περίπτωση Βρετανίας).


Στην Ελλάδα σήμερα αντί οι κυβερνώντες να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, με τελευταία την περίπτωση του Βερολίνου, που αφού πρώτα ιδιωτικοποίησαν τα δίκτυα, τώρα τα επαναδημοτικοποιούν, προχωρούν ξεπουλώντας όσο-όσο όλες τις κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ηχηρή πολιτική απόφαση δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με την οργανωμένη και μαζική υποστήριξη του κόσμου και όλων των φορέων.


Το Υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησαν από την ΕΥΔΑΠ, με επιστολή τους στις 2.11.2016, την επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου από κέρδη προηγούμενων ετών, περιόδου 2012 έως 2015, 40 εκατ. ευρώ.

Την Δευτέρα 7.11.2016 θα συγκληθεί έκτακτο Δ.Σ. στην ΕΥΔΑΠ και θα ακολουθήσει η σύγκληση των μετόχων για την οριστικοποίηση των ανωτέρω.

Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΕΥΔΑΠ. Αμέσως μετά την επιστροφή κεφαλαίου αναμένεται να ακολουθήσει στους  επόμενους μήνες η πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ.

Οι αποφάσεις αυτές θα οδηγήσουν σε τραγικές συνέπειες τόσο στην εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας όσο και στην κοινωνική της πολιτική. Δεν θα είναι δυνατή η επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου ούτε να γίνουν περαιτέρω ευνοϊκές ρυθμίσεις  στους εξαθλιωμένους οικονομικά συμπολίτες μας.

Καλούμε όλους τους Μηχανικούς της χώρας να αντισταθούν στο ξεπούλημα του κοινωνικού αυτού αγαθού που εντάσσεται στο συνολικό ξεπούλημα όλης της Δημόσιας Περιουσίας της χώρας μέσω του Υπερταμείου. 
Οι Μηχανικοί Π.Ε & Τ.Ε. της ΕΥΔΑΠ, παρουσιάζουμε τεκμηριωμένα την συνολική εικόνα της ΕΥΔΑΠ στον σύνδεσμο αυτό το επικαιροποιημένο φυλλάδιο, ως Δημόσιας και Κοινωνικής Εταιρείας που οφείλουμε να το κοινοποιήσουμε σε όλους.