Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Εκλογές στο Τ.Ε.Ε. Οι Μηχανικοί ενώπιον των ευθυνών τους στην Ελλάδα της ύφεσης και της φτωχοποίησης.

Είναι η πρώτη φορά, τις τελευταίες δεκαετίες, που οι «εκλογολόγοι» από τις παρατάξεις των μηχανικών έχουν κατεβάσει τα μολύβια, αποφεύγοντας να διακινδυνεύσουν προγνωστικά για τα αποτελέσματα της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). 

Τόσο οι μεγάλες ανασυνθέσεις των βασικών παρατάξεων όσο και το ποσοστό αποχής θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών του ΤΕΕ (φωτ. ΑΠΕ) Τόσο οι μεγάλες ανασυνθέσεις των βασικών παρατάξεων όσο και το ποσοστό αποχής θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών του ΤΕΕ (φωτ. ΑΠΕ)
Αυτό συμβαίνει τόσο γιατί οι εκλογές του φορέα των 108.000 διπλωματούχων μηχανικών της χώρας, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης, διεξάγονται σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό και επαγγελματικό περιβάλλον για το ελληνικό τεχνικό επιστημονικό δυναμικό και για την ύπαρξη του ίδιου του ΤΕΕ, όσο και γιατί σημειώνονται μεγάλες ανασυνθέσεις των βασικών παρατάξεων, από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σταθερά εκλογικά δεδομένα, σε συνδυασμό με το ποσοστό της αποχής από την κάλπη, που ασφαλώς θα επιδράσει καταλυτικά στο αποτέλεσμα αλλά είναι επίσης άγνωστος παράγοντας. 

Η διάταξη της μάχης
 
Οι μηχανικοί ψηφίζουν για να εκλέξουν τα 200 μέλη της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, της λεγόμενης «Βουλής των μηχανικών», από την οποία θα αναδειχθεί πρόεδρος και νέα κεντρική διοίκηση του ΤΕΕ. Στις κεντρικές εκλογές του ΤΕΕ συμμετέχουν συνολικά 16 παρατάξεις και 3 μεμονωμένοι υποψήφιοι, ενώ η διάταξη μάχης που έχουν πάρει έχει ως εξής: 

**Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, που στις προηγούμενες εκλογές είχε οδηγήσει την ΠΑΣΚ Μηχανικών σε πρωτιά, με ποσοστό 29,6%, δίνοντας έμφαση «σε ένα ισχυρό και ακηδεμόνευτο ΤΕΕ» κατέρχεται ως επικεφαλής μιας νέας διευρυμένης παράταξης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ). Συμμετέχουν εκτός από την ΠΑΣΚ δυνάμεις από την Κεντροαριστερά και τη ΔΗΜΑΡ με εκπρόσωπο τον Χάρη Πεπόνη, το χώρο της οικολογίας με εκπρόσωπο την Ιωάννα Κοντούλη, των μηχανικών της αγοράς και του κατασκευαστικού τομέα με εκπρόσωπο τον Μάρκο Σιούνα. 

**Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας ενώνονται για πρώτη φορά η επίσημη παράταξη ΔΚΜ με την άλλη παράταξη του χώρου ΔΚΜ-ΔΑΠ, που είχαν συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές 20,5% και 6,3% αντίστοιχα, σε νέο σχήμα με την ονομασία ΔΚΜ Ανανέωση Πρωτοπορία. Οι Πολ. Ακριτίδης, αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Θεοδωράκης, πρόεδρος της «Βουλής των μηχανικών» και Κ. Κουρνιώτης μέλος της διοίκησης του ΤΕΕ θεωρούνται από τους πρωταγωνιστές της παράταξης. 

**Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται για πρώτη φορά με μετωπικό κομματικό ψηφοδέλτιο, τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, ανατρέποντας τις συναινετικές τακτικές του παρελθόντος, που με σχετικά μικρά ποσοστά είχαν δώσει στην ανανεωτική Αριστερά δύο από τους μακροβιότερους προέδρους του ΤΕΕ, τους Κ. Λιάσκα και Γ. Αλαβάνο. Επικεφαλής της νέας παράταξης είναι η Μπέτυ Πέρκα, πλαισιωμένη από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας των μηχανικών του δημοσίου Π. Μούζιο και τον εκπρόσωπο της διεθνούς ένωσης αρχιτεκτόνων Ν. Φυντικάκη. 

**Καθαρά επαγγελματικό χαρακτήρα έχει η πολυσυλλεκτική παράταξη των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών (ΕΛΕΜ), τέταρτη δύναμη της προηγούμενης αναμέτρησης με 6,3%, η οποία δίνει τη μάχη με πρωταγωνιστές τους Γ. Κυριακόπουλο, Θ. Σεραφείδη, Γ. Μαδεμοχωρίτη, Θ. Γρηγορόπουλο και Π. Αντιβαλίδη. 

**Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών, η παράταξη του ΚΚΕ, που είχε συγκεντρώσει 5,7%, συμμετέχει ως σταθερή αξία στις εκλογές του ΤΕΕ. 

**Η ΔΗΠΑΜ με επικεφαλής την αντιπρύτανη του ΕΜΠ Τόνια Μωροπούλου συγκεντρώνει στο ψηφοδέλτιό της ισχυρές παρουσίες από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη νεολαία και κινείται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Είχε πάρει 4,4%. 





Εκλογές ΤΕΕ. Η Δημοκρατική Παράταξη Μηχανικών (ΔΗΠΑΜ) εντάσσει στη πολιτική της πρόταση ότι είναι εναντίον οποιασδήποτε ενέργειας ξεπουλήματος των κρίσιμων υποδομών.



**Η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών καλύπτει ανένταχτους αριστερούς, συλλογικότητες μηχανικών και προσκείμενους σε συνιστώσες ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είχε πάρει 3,2% και κατέρχεται στις εκλογές με εκπρόσωπο τον Αντώνη Μαούνη. 

**Η Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία - Εργαζόμενοι Μηχανικοί εκφράζει επίσης συλλογικότητες μηχανικών στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, με αιχμή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ρεύμα των μισθωτών μηχανικών. 

**Οι Μηχανικοί Ενάντια στην Κρίση, με εκπρόσωπο τον μηχανικό Λουκά Αναγνωστόπουλο, πρόσκεινται στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στις εκλογές του ΤΕΕ δεν υπάρχει παράταξη που να εκφράζει την άκρα Δεξιά, ούτε τη Χρυσή Αυγή. Συμμετέχουν επίσης ψηφοδέλτια με τοπικό και κλαδικό χαρακτήρα (Μηχανικοί της Εκπαίδευσης, Χημικοί Μηχανικοί κ.ά.). 

Πρωτόγνωρο σκηνικό κρίσης
 
Το σκηνικό στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές είναι πρωτόγνωρο για τους μηχανικούς, που αποδεικνύονται από τα πρώτα και μεγάλα θύματα των μνημονιακών πολιτικών της ύφεσης, της συρρίκνωσης της οικονομίας και του παραγωγικού ιστού. Από «πιλότοι» επί δεκαετίες της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί στην πλειονότητά τους σε «διεκπεραιωτές» των εισπρακτικών επιχειρήσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Η καθίζηση του κατασκευαστικού κλάδου τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημοσίων έργων, η απουσία σοβαρών εναλλακτικών προγραμμάτων στατικής και ενεργειακής βελτίωσης του κτηριολογικού πλούτου, η κατεδάφιση της κτηματαγοράς εξαιτίας της διαρκούς φορολογικής επιδρομής στα ακίνητα, τα «παγωμένα» μεγάλα οδικά έργα, η δραματική συρρίκνωση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα και σχεδόν όλων των βασικών κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας οδηγούν τους μηχανικούς στο παραγωγικό και επαγγελματικό περιθώριο. 

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα τρία τελευταία χρόνια στο χώρο του ΤΕΕ κυριάρχησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δικαστικές προσφυγές, με αίτημα να μην εφαρμοστούν νομοθετικές προβλέψεις, που επιβάλλουν έως και τετραπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών στο ασφαλιστικό ταμείο τους, παρά το γεγονός ότι μαστίζονται από την ανεργία, περισσότεροι από τους μισούς αδυνατούν να καλύψουν τις προηγούμενες χαμηλότερες εισφορές και κατά χιλιάδες διαγράφονται από τα μητρώα του ΤΕΕ, αδυνατώντας να πληρώσουν την απλή συνδρομή τους. 

Από τις 8 π.μ. ώς τις 7 μ.μ. της Κυριακής, οι διπλωματούχοι μηχανικοί της χώρας καλούνται να εκλέξουν τα νέα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ, στο κέντρο και στην περιφέρεια. Η ψηφοφορία θα γίνει σε 169 εκλογικά τμήματα, σε 61 πόλεις της χώρας. 

Αναλυτικότερα, οι πληροφορίες για τα εκλογικά τμήματα ανά τη χώρα, τη διαδικασία της ψηφοφορίας, τους σταυρούς που μπορούν να μπουν σε κάθε ψηφοδέλτιο, δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα :
 http://web.tee.gr/ekloges-tee/

ΠΗΓΗ :