Οι επερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ οι οποίες πραγματοποιούνται στις 24 Νοέμβρη, θεωρούνται οι πιο κρίσιμες εκλογές για την πορεία του κλάδου των Μηχανικών στην Ελλάδα.
Ο καθένας από εμάς, από όποια παράταξη και αν δηλώνει παρών, οφείλει να υποστηρίξει την πλήρη αντίθεσή του στο ξεπούλημα των κρίσιμων υποδομών της χώρας.
Οι κρίσιμες υποδομές της χώρας αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού. Το νερό ανήκει στα κοινά αγαθά τα οποία ανήκουν σε όλους και η διαχείρισή τους πρέπει να εμπνέεται από την αρχή της αλληλεγγύης.
Ενσωματώνουν τη διάσταση του μέλλοντος και επομένως πρέπει να τα διαχειριζόμαστε και προς το συμφέρον των μελλοντικών γενεών. Αποτελούν «κληρονομιά της ανθρωπότητας» και κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι σε θέση να τα υπερασπίζεται.
Γιατί το ΤΕΕ δεν έχει διατυπώσει επίσημη θέση μέχρι τώρα ;
Η ΔΗΠΑΜ εντάσσει στη πολιτική της πρόταση ότι είναι εναντίον οποιασδήποτε ενέργειας ξεπουλήματος των κρίσιμων υποδομών.
Η πολιτική πρόταση της ΔΗΠΑΜ προς τους Έλληνες Μηχανικούς αφορά στην διαμόρφωση ενός κοινού και σύγχρονου προγράμματος δράσης στο ΤΕΕ, στις κατευθύνσεις προς ενίσχυση του κύρους του ΤΕΕ και του κύρους όλων ανεξαιρέτως των μελών του Μηχανικών:
§ στην ανάληψη από το ΤΕΕ της ευθύνης πιστοποίησης των προσόντων των Μηχανικών για την πρόσβαση στο επάγγελμα και την απόδοση επαγγελματικών ισοτιμιών
§ στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των Μηχανικών και όλων των Τεχνικών με διαβάθμιση επιπέδων τεχνικής ευθύνης ανάλογα με την εκπαίδευσή τους,
§ στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των νέων ειδικοτήτων, με παράλληλη πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες για όσους έχουν τα προσόντα
§ στην προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εν ενεργεία μηχανικών που το παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο τους αρνείται πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες για τις οποίες έχουν τα προσόντα,
§ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αντιμετώπιση προβλημάτων απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων Μηχανικών,
§ στην άμεση, δίκαια, βιώσιμη και ανταποδοτική ρύθμιση του ασφαλιστικού προβλήματος των Μηχανικών με δραστική μείωση των ανισοτήτων των γενεών,
§ στη ρύθμιση των απαραίτητων προνοιακών παροχών (ιδιαίτερη μέριμνα για τις γυναίκες μηχανικούς και ειδικό λογαριασμό για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (Βιομηχανία, κ.ά.) όπως έχουμε προτείνει και έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό,
§ στην ανάδειξη του ρόλου των Μηχανικών στους νέους τομείς παραγωγής και στις νέες τεχνολογίες της μεταβιομηχανικής περιόδου σε αντικείμενα όπως: οικονομία, περιβάλλον, ενέργεια, διαχείριση φυσικών και ενεργειακών πόρων, δημόσια διοίκηση, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, τεχνολογίες διαδικτύου, βιοτεχνολογία και βιοπληροφορική, τεχνολογία τροφίμων και αγροτικής ανάπτυξης, υλικά, θαλάσσια και ναυτική τεχνολογία, αντισεισμική τεχνολογία, προστασία και αναγνώριση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, κ.ά.
§ στην εισαγωγή καινοτομιών, στην διασφάλιση της ποιότητας και της βιωσιμότητάς της (ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο - αειφορία)
§ στην προάσπιση των κρίσιμων υποδομών της χώρας που αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού. Η διαχείριση τους αφορά σε κοινωνικά αγαθά τα οποία ανήκουν σε όλους και πρέπει να εμπνέεται από την αρχή της αλληλεγγύης και από το συμφέρον των μελλοντικών γενεών.
§ στην ενεργοποίηση όλων των θεσμικών δυνατοτήτων του ΤΕΕ, για την ολόπλευρη ανάδειξη του ρόλου των Μηχανικών στο στρατηγικό ανασχεδιασμό της χώρας και της εξόδου από την κρίση.
Επίσης στοχεύουμε στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και στην αποφασιστική πολιτική παρέμβαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στους τομείς:
§ μελέτης, διαχείρισης παραγωγής ιδιωτικών και δημοσίων έργων, διασφαλίζοντας:
άσκηση ελέγχου ποιότητας των Δημοσίων έργων,
αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης των μελετών με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων βαθμολόγησης,
διεκδίκηση αντικειμενικής κατανομής των μελετών και δημόσιων έργων ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάρρευση του συστήματος παραγωγής,
διασφάλιση πόρων από τη Δημόσια Διοίκηση για την ενίσχυση χρηματοδότησης των δημοσίων έργων,
εφαρμογή των «Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ)» με κοινωνικό έλεγχο και σχεδιασμό με διασφάλιση της συμμετοχής εταιρειών ανεξάρτητα του μεγέθους τους,
θέσπιση χωρίς καθυστέρηση του Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (ΜΗΚΙΕ) και θεσμοθέτηση πιστοποίησης υλικών & προμηθευτών και άλλων προϋποθέσεων εξυγίανσης.
§ σχεδιασμού και διαχείρισης του χώρου, της πόλης, του οικιστικού και δομημένου περιβάλλοντος,
§ σχεδιασμού, διαχείρισης, παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας,
§ ολοκληρωμένου σχεδιασμού, παρακολούθησης, ελέγχου και αποτίμησης προστασίας του περιβάλλοντος,
§ αναδιάρθρωσης της Βιομηχανίας, ώστε να στηρίζεται στη γνώση και την καινοτομία, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό των μηχανικών και διασφαλίζοντας τη συμμετοχή στελεχών της στα όργανα του ΤΕΕ για να βοηθήσουν:
συμβουλευτικά την Πολιτεία σε εναρμόνιση με τους διεθνείς φορείς (πρότυπα, διαπίστευση και πιστοποίηση),
στην εθνική στρατηγική για εξοικονόμηση ενέργειας και ποιότητα περιβάλλοντος,
στη διασύνδεση της Βιομηχανίας τόσο με την παιδεία, όσο και με την Έρευνα και Ανάπτυξη.
§ σχεδιασμού και αποτίμησης σε όλους τους τομείς της Τεχνικής ανάπτυξης,
§ ανάπτυξης της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας,
Θα επιδιώξουμε ακόμα:
§ άμεση προσαρμογή των αμοιβών μελετητών και επιβλεπόντων ιδιωτικών έργων στα σημερινά δεδομένα,
§ ορθολογική οργάνωση των πολεοδομικών γραφείων για τη διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών με ποιότητα ασφάλεια.
§ προάσπιση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των ενιαίων και αδιάσπαστων προγραμμάτων 5ετούς κύκλου σπουδών ως προϋπόθεσης για την άδεια άσκησης του επαγγέλματος.
Με άμεση αναγνώριση του διπλώματος των Μηχανικών στα Πολυτεχνεία της χώρας ως Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Επιστημονικές Ειδικότητες Μηχανικών.
Σε διάκριση με τα Διεπιστημονικά Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης που δίνουν Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης, που αποτελεί επιπλέον προσόν, αλλά όχι προϋπόθεση άσκησης του επαγγέλματος.
Υποσχόμαστε να διεκδικήσουμε:
§ την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των Μηχανικών στα όργανα του ΤΕΕ, με αλλαγή του συγκεντρωτικού μοντέλου, με την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, κανόνων και διαδικασιών συμμετοχής σε διάφορα όργανα και τις επιτροπές του ΤΕΕ.
§ αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ (προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις και άμεση δημοκρατία στο ΤΕΕ).
§ ριζική αναμόρφωση των οργάνων διοίκησης και όχι εικονική όπως έχει επανειλημμένα εξαγγελθεί από τις απερχόμενες διοικήσεις του ΤΕΕ, χωρίς να πραγματοποιηθεί ποτέ.
Η ΔΗ.ΠΑ.Μ. με σημαντική παρουσία στο ψηφοδέλτιό της στελεχών από το σύστημα παραγωγής των έργων, τη Βιομηχανία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Δημόσια Διοίκηση, καθώς και την Κοινωνία της Γνώσης, καλεί τους Μηχανικούς με τη συμμετοχή και την ψήφο τους να της δώσουν τη δυνατότητα να συμβάλει αποφασιστικά σε ένα ΣΥΓΧΡΟΝΟ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ - ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΤΕΕ.
Επίσης δεσμεύεται να συνέρχεται τακτικά και με δημοκρατικό διάλογο να επεμβαίνει συλλογικά στα τεκταινόμενα. Δεσμεύει επίσης τα μέλη της που θα εκλεγούν στα συλλογικά όργανα, να ενημερώνουν όλους τους Έλληνες Μηχανικούς για τις εξελίξεις που τους αφορούν.
ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ:
§ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας, υποαπασχόλησης, ανασφάλιστης εργασίας ή εργάζονται στην αιχμή των νέων τεχνολογιών χωρίς ν’ αναγνωρίζεται ο ρόλος τους.
§ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ που χειμάζονται εργαζόμενοι σε συνθήκες ποινικοποιημένου και υποαμειβόμενου επαγγέλματος.
§ ΣΤΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ, ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ και ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ που αγωνίζονται σε συνθήκες συνεχών μεταβολών και αλλοπρόσαλλης πολιτικής παραγωγής των έργων.
§ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ και του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ που αγωνίζονται για δίκαιες αμοιβές αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και για αναγνώριση του ρόλου τους στην λήψη αποφάσεων και την διασφάλιση της ποιότητας των έργων της Διοίκησης.
§ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που διεκδικούν την επαγγελματική τους καταξίωση συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό της ανάπτυξης
§ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ που αγωνίζονται για να αναγνωρισθεί και να μην υποβαθμιστεί άλλο ο ρόλος τους στη δημόσια παιδεία και την ανάπτυξη
§ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ που αγωνίζονται στους νέους τομείς παραγωγής και στα νέα μέτωπα τεχνολογίας χωρίς επαγγελματική αναγνώριση, χωρίς προδιαγραφές για το αντικείμενό τους και χωρίς ανάλογες υποχρεώσεις των φορέων παραγωγής .
§ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ που παράγουν και διατηρούν την αισθητική, τον πολιτισμό, την πολιτιστική κληρονομιά, που το πράττουν μέχρι σήμερα, χωρίς υποστήριξη, προβολή και αναγνώριση του έργου τους.
§ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της χώρας, του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ και που σήμερα βιώνουν προβλήματα αναντίστοιχα με την προσφορά τους.
§ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ στα περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ και τις καλούμε σε διάλογο και κοινή δράση σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητές τους.
Για την Συντονιστική Επιτροπή της ΔΗ.ΠΑ.Μ. Τώνια Μοροπούλου
Οι Υποψήφιοι της ΔΗ.ΠΑ.Μ.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ – ΟΔΗΓΙΕΣ
ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ – ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ
(συγκεντρωτικό αρχείο από τον υποψήφιο συνάδελφο κ. Γεώργιο Β. Μπουντά)
Α. Για την αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε.
Α1. Ανάλογα με το Τμήμα ή την Περιφέρεια που ψηφίζει ο καθένας:
1. Νομός Αττικής, μέχρι 25
2. Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι 12
3. Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, μέχρι 4
4. Τμήμα Θράκης, μέχρι 2
5. Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, μέχρι 2
6. Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας , μέχρι 2
7. Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, μέχρι 3
8. Τμήμα Νομού Μαγνησίας, μέχρι 2
9. Τμήμα Ανατολικής Στερεός Ελλάδας, μέχρι 2
10. Τμήμα Ηπείρου, μέχρι 2
11. Τμήμα Νομού Δωδεκανήσου, μέχρι 1
12. Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, μέχρι 2
13. Τμήμα Δυτικής Κρήτης, μέχρι 2
14. Τμήμα Πελοποννήσου, μέχρι 2
15. Τμήμα Νομού Κέρκυρας, μέχρι 1
16. Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας, μέχρι 1
17. Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, μέχρι 2
18. Τμήμα Νομού Ευβοίας, μέχρι 1
19. Νομός Κυκλάδων, μέχρι 1
Α2. Για τα υπόλοιπα Τμήματα ή Περιφέρειες:
Μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους της ΔΗ.ΠΑ.Μ. στα υπόλοιπα Τμήματα ή Περιφέρειες συνολικά.
Β. Για το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο του Τ.Ε.Ε.
Μέχρι δύο (2) σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους της ΔΗ.ΠΑ.Μ.
Γ. Για τις επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων του Τ.Ε.Ε.
Μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους της ΔΗ.ΠΑ.Μ.
Ψηφοφόρος με περισσότερες από μία ειδικότητες (Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος ή Ναυπηγός-Μηχανολόγος) ψηφίζει σε όλες τις επιστημονικές επιτροπές των ειδικοτήτων του.
Δ. Μόνο για αυτούς που ψηφίζουν στην Αττική
Μέχρι οκτώ (8) σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους της ΔΗ.ΠΑ.Μ. για το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αθήνας του Τ.Ε.Ε.