Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Η αρχή έγινε. Οι εργαζόμενοι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ οδήγησαν το ΣτΕ στο μπλόκο της ιδιωτικοποίησης του νερού.


Μπλόκο από το ΣτΕ στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κάνει δεκτή αίτηση που είχαν καταθέσει η ομοσπονδία εργαζομένων και φυσικά πρόσωπα των δύο κρατικών μονοπωλίων νερού κατά την μεταφορά τους στο ΤΑΙΠΕΔ.


ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΠΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ


Δυναμίτη στα θεμέλια της ιδιωτικοποίη­σης της ΕΥΔΑΠ, που προγραμματιζόταν εντός του 2014, και της ΕΥΑΘ, για την οποία έχουν ήδη επιλεγεί για την επό­μενη φάση του διαγωνισμού δύο επενδυτικά σχήματα -η γαλλική Suez με τον όμιλο Ελλάκτωρ και ο όμιλος Αποστολόπουλου με την ισραηλινή Μekorot και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας κάνοντας δεκτή την αίτηση ακυρώσεων που είχαν καταθέσει η ομοσπονδία εργα­ζομένων και φυσικά πρόσωπα των δύο κρατικών μονοπωλίων νε­ρού. Οι εργαζό­μενοι με ξεχωρι­στές προσφυγές είχαν στραφεί κατά της μεταφο­ράς των δύο εται­ρειών στο ΤΑΙΠΕΔ και η υπόθεση είχε συνεκδικαστεί από την ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Ιούνιο μαζί με όλες εκείνες που είχαν υπο­βληθεί κατά της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχειών του Δημοσίου στον «κουμπαρά» των δανειστών.

Ανατροπή

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «business stories», σε διάσκεψη που έγινε προ ολίγων ημερών στην ολομέλεια του ΣτΕ αποφασίστηκε η ακύρωση της μεταβίβασης των δύο εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ με το σκεπτικό ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή που δίνει νέα διάσταση στις αποκρατικοποιήσεις και έρχεται να προστεθεί στις εκκρεμότητες που έχουν προκαλέ­σει οι καθυστερήσεις συνολικά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με την κυβέρνηση να αντι­μετωπίζει την έντονη δυσφορία της τρόικας για την αποτυχία του ΤΑΙΠΕΔ στην άντληση εσόδων.


Φαίνεται ότι ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, για να μην εγκλωβίσουν τους δύο διαγωνισμούς που έχουν υποστεί μεγάλο εκτροχιασμό χρονοδιαγραμμάτων.


Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα φρενάρουν τουλάχιστον για έναν χρόνο καθώς δεν αποκλείουν οι διαδικασίες να πρέπει να τεθούν από την αρχή, αμφισβητώντας ανοιχτά το σκεπτικό της απόφασης. Νομικοί κύκλοι, ωστόσο, σημειώνουν ότι εάν η απόφαση αυτή είναι οριστική, πράγμα που θεωρούν πολύ πιθανό για συνταγματικούς λόγους, η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης είναι αδύνατο να προχωρήσει και αναφέρουν ως παράδειγμα το θέμα με τα παρκόμετρα, την ιδιωτικοποίηση των οποίων εμπόδισε το ΣτΕ στο παρελθόν, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να γίνει ανάθεση σε ιδιώτη αστυνομικών κα­θηκόντων υπηρε­σιών, καθώς η αρμοδιότητα αυτή ανήκει μόνο στο κράτος και στους ΟΤΑ.

Κλειδί η διαχείριση : Αν και στην κυβέρνηση επικρατεί η άποψη ότι δεν ιδιωτικοποιείται το νερό αλλά η εταιρεία και οι υπηρεσίες ύδρευσης (επεξεργασία, μεταφορά και διάθεση), με το Δημόσιο να διατηρεί την κυριότητα στο φυσικό αγαθό όσο και στις υποδομές του, νομικοί σημειώνουν ότι το σημαντικότερο όλων είναι ποιος θα έχει τη διαχείριση του νερού, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ιδιώτες.

Το θέμα είναι, αν τελικά ναυαγήσει η ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών, με τι ισοδύναμα μέτρα θα καλύψει το ΤΑΙΠΕΔ την τρύπα που θα προκληθεί από τα έσοδα που δεν θα εισπραχθούν. Σύμφωνα με το μνημόνιο, κάθε υστέρηση στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αυξάνει την ανάγκη χρηματοδότησης και τον λόγο χρέους.

«Για την άμβλυνση αυτής της ανεπιθύμητη εξέλιξης», όπως αναφέρει σε έκθεσή του το ΤΑΙΠΕΔ, και με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμφωνηθούν άλλες ρυθμίσεις με την τρόικα, «ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξηθεί με άμεση ισχύ κατά το 50% του ελλείμματος των εισπράξεων και θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω των περικοπών στις τρέχουσες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης».


Τι απαντάει η Κομισιόν :
Πριν από λίγους μήνες υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούνται κατά της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης, η Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή, επισήμανε ότι δέχεται να εξαιρεθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ από την ιδιωτικοποίηση, εάν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ήταν αποκλειστικά απόφαση των ελληνικών αρχών να βάλουν ιδιώτες στις εταιρείες ύδρευσης.

Μάλιστα, σε απάντησή του ο επίτροπο κ. Ολι Ρέν δήλωνε ότι «η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών-μελών και γι' αυτόν τον λόγο η Κομισιόν έχει πάρει ουδέτερη θέση επί του θέματος της δημόσιας ή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των υδάτινων πόρων», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για του; πολίτες». 



Το πλήρες άρθρο θα το αναζητήσετε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)
Της Μαριάννας Τζαννέ