Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Αντιμέτωποι με τη λαίλαπα των πλειστηριασμών βρίσκονται εκατομμύρια Ισπανοί.

Χιλιάδες Ισπανοί εξεγέρθηκαν κατά των πλειστηριασμών. Ομάδες πολιτών πραγματοποιούν καθημερινά συγκεντρώσεις έξω από τα σπίτια που κατάσχονται, αλλά και μπροστά από τράπεζες

Αντιμέτωποι με τη λαίλαπα των πλειστηριασμών βρίσκονται εκατομμύρια Ισπανοί, από το 2008, οπότε κι άρχισε να σκάει η στεγαστική φούσκα στη χώρα, καθώς έχουν εκδοθεί 415.117 διαταγές έξωσης και έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 253.000 ενοικιαστές και ιδιοκτήτες σπιτιών και γραφείων.

Από τις αρχές του έτους κατά μέσο όρο περίπου 500 νοικοκυριά χάνουν σε ημερήσια βάση το σπίτι τους, ενώ το 8% ή 65.778 από τα τουλάχιστον 800.000 στεγαστικά δάνεια της φούσκας είναι επισφαλή και αντιμετωπίζουν προβλήματα καταβολής των δόσεων, ενώ τον Ιούνιο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέβηκαν στο 11,6%.

Παράλληλα, υπάρχουν 3,4 εκατομμύρια άδεια σπίτια σ' όλη τη χώρα -σχεδόν το 14% των σπιτιών στην Ισπανία- η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στις τράπεζες.


Οι κατασχέσεις αυτές έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση του ισπανικού πληθυσμού, ενώ έχουν αυξηθεί και οι αυτοκτονίες, καθώς σχεδόν 20 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει στην Ισπανία εξαιτίας των κατασχέσεων. Οι πολίτες όμως δεν περιορίζονται στην οργή, αλλά οργανώνονται μπροστά στη λαίλαπα. Ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες όπως οι πυροσβέστες στην Καταλονία, τη Μαδρίτη, τη Γαλικία και τη Σεβίλλη έχουν δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα συμβάλουν στην εκτέλεση άλλων κατασχέσεων.

Από το 2009

Στον αγώνα κατά των κατασχέσεων, ωστόσο, πρωτοστατούν διάφορα κινήματα με κυριότερο την Πλατφόρμα Πληγέντων από Εξώσεις και Κατασχέσεις, η οποία ξεκίνησε τη δράση της το 2009 από τη Βαρκελώνη και γρήγορα εξαπλώθηκε σ' όλη την Ισπανία.

 Το κίνημα αγωνίζεται να σταματήσει τις κατασχέσεις, ενώ παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές στους πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με την έξωση. Eχει πραγματοποιήσει χιλιάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έχει εμποδίσει 560 κατασχέσεις, ενώ κατόρθωσε να συγκεντρώσει 1,4 εκ. υπογραφές προκειμένου να καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία με τρία βασικά αιτήματα: τη διακοπή των κατασχέσεων, τη διαγραφή των οφειλών των πολιτών που έχουν ήδη εκδιωχθεί από τα σπίτια τους και την εξεύρεση κατοικίας για όσους έχουν χάσει το σπίτι τους, με «κοινωνικά» ενοίκια.

Οι τακτικές που εφαρμόζει η Πλατφόρμα δεν περιορίζονται μόνο στις συγκεντρώσεις. Σχεδόν κάθε πρωί, μικρές ομάδες συγκεντρώνονται έξω από τις τράπεζες, με πανό και εμποδίζοντας την είσοδο των πολιτών. Αυτό γίνεται όταν ενημερώνονται ότι επίκειται κατάσχεση, με στόχο να πείσουν την τράπεζα να διαπραγματευτεί πιο ευνοϊκούς όρους για την εξόφληση του δανείου. Και στήνονται εκεί κάθε μέρα, μέχρι να πείσουν την τράπεζα να διαπραγματευτεί.

 

Σύμφωνα με τον Εντουάρντο Πέρεζ, μέλος του κινήματος «Σταματήστε τις Εξώσεις στη Γρανάδα», έχουν καταφέρει μ' αυτόν τον τρόπο να σταματήσουν 200 κατασχέσεις στην περιοχή. Επίσης, τους τελευταίους μήνες, εφαρμόζονται οι οργανωμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι λεγόμενες «escra-ches», «κράξιμο» σε ελεύθερη μετάφραση. Αυτές γίνονται έξω από σπίτια πολιτικών ή σε μέρη όπως εστιατόρια όπου βρίσκονται βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να ασκηθεί πίεση ώστε να ψηφίσουν νόμους που θα προστατεύουν την πρώτη κατοικία.

Τι προβλέπει η ισπανική νομοθεσία

Η νομοθεσία προβλέπει την κατάσχεση κατοικιών με μόλις έναν μήνα καθυστέρησης στην καταβολή της δόσης του δανείου. Επίσης, εάν ένα σπίτι κατασχεθεί από την τράπεζα, η ιδιοκτησία τίθεται σε δημοπρασία (συνήθως σε πολύ χαμηλές τιμές) και όποιο ποσό προκύπτει από την πώληση, αφαιρείται από το υπόλοιπο χρωστούμενο ποσό του δανείου, το οποίο εξακολουθεί να βαραίνει τον πρώην ιδιοκτήτη.
Η κυβέρνηση Ραχόι πήρε κάποια μέτρα, για εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς οικογενειών με ετήσιο εισόδημα έως 19.200 ευρώ, που είχαν τρία παιδιά ή ένα παιδί κάτω των 3 ετών ή που φιλοξενούσαν εξαρτώμενα άτομα. Επίσης υπήρξε μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες και τους άνεργους.

Χρυσούλα Κατσαρού