Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Ο ιός του Νείλου τινάζει στον αέρα τις τράπεζες αίματος των Νοσοκομείων!

Είμαι αιμοδότης και ξεκίνησα να δώσω αίμα για ένα σοβαρό χειρουργείο που αντιμετωπίζει η μητέρα μου. Συμπλήρωσα το έντυπο, και ενώ η γιατρός που ελέγχει όλα τα στοιχεία, ετοιμαζόταν να μου σφραγίσει την κάρτα αιμοδοσίας, ξαφνικά στάθηκε μετέωρη και απογοητευμένη, βλέποντας την περιοχή κατοικίας μου! Παλλήνη, δυστυχώς δεν μπορείτε να δώσετε αίμα, άνήκει στις αποκλεισμένες περιοχές όπως και όλη η Ανατολική Αττική λόγω του ιού του Νείλου!

Αυτό ήταν, δηλαδή, τόσο εγώ όσο και όλοι μου οι συγγενείς που διαμένουμε στην Ανατολική Αττική δεν μπορούμε να συνδράμουμε σην πολύτιμη και αναντικατάστατη αυτή προσφορά, να δώσουμε αίμα.

Μέχρι προχθές ήταν μόνο δύο οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής στη λίστα των αποκλεισμένων, αλλά από σήμερα μπήκε όλη η Ανατολική Αττική και επιπλέον είδα ότι μπήκε το Μαρούσι και το Χαλάνδρι αν δεν κάνω λάθος, ενώ κάθε ημέρα αυτός ο κύκλος μεγαλώνει.

Λύση δεν είναι να αποκλείει κανείς περιοχές εμποδίζοντας χιλιάδες ανθρώπους να τρέξουν να σώσουν τους συγγενείς και φίλους τους, προσφέροντας το πολύτιμο αίμα τους, στερώντας και από τις Τράπεζες αίματος το πολύτιμο αυτό αποθεματικό που ποτέ του δεν επαρκούσε, πόσω μάλλον τώρα που λόγω καλοκαιριού είναι στο χαμηλότερο επίπεδο.

Στη Θεσσαλονίκη υπήρξε ήδη η πρώτη μεγάλη αντίδραση από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Στην Αθήνα που καλύπτει τις ανάγκες της μισής χώρας, δεν έχει πέσει ούτε τουφεκιά και το κυριότερο, πιστεύω πως ο κόσμος δεν έχει καταλάβει την σοβαρότητα της όλης κατάστασης.

Εκκληση προς όσους πολίτες έχουν απομείνει στη Θεσσαλονίκη να σπεύσουν να δώσουν αίμα, απευθύνουν γιατροί του ΑΧΕΠΑ. Οι φιάλες στερεύουν επικίνδυνα και είναι ανάγκη όσοι μπορούν να προσφέρουν αίμα για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ασθενών.
Η κάλυψη των έκτακτων περιστατικών είναι πλέον δύσκολη στα περισσότερα νοσοκομεία αφού στη μικρή προσέλευση αιμοδοτών λόγω καλοκαιρινών διακοπών προστέθηκε ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία κατοίκων της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των κρουσμάτων ιού του δυτικού Νείλου. Αν δεν συγκεντρωθεί αίμα, θα ξεκινήσουν αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων ώστε να αντιμετωπίζονται τα έκτακτα, προειδοποιούν οι αιματολόγοι, γεγονός που θα σημάνει ταλαιπωρία εκατοντάδων ασθενών.

Τραγική η κατάσταση

Σύμφωνα με τους γιατρούς στο κέντρο αίματος του ΑΧΕΠΑ, οι μονάδες αίματος έχουν λιγοστέψει και είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει ο μοριακός έλεγχος για το αίμα.
Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη έρχεται πρώτη μεταξύ των δήμων που έχουν πληγεί από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών αφού οι κάτοικοι του α΄ δημοτικού διαμερίσματος (η μεγαλύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης), των δήμων Μενεμένης- Αμπελοκήπων, Κορδελιού- Ευόσμου και Ωραιοκάστρου, έχουν κηρυχθεί πληγείσες. Αυτό σημαίνει ότι αιμοδότες οι οποίοι μένουν, δουλεύουν ή έχουν διανυκτερεύσει σε αυτές τις περιοχές δεν γίνονται δεκτοί για αιμοδοσία, προκειμένου να είναι ασφαλές το αίμα που διακινείται.


Τα αποθέματα σε αίμα είναι «τραγικά μειωμένα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ και είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορούν να καλυφτούν οι επείγουσες ανάγκες παρά μόνον αν αναβάλλονται προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι γιατροί καλούν τους πολίτες να διασώσουν την ανάγκη αιμοδοσίες με κάθε τρόπο, με μηνύματα στο κινητό, e- mails, διοργάνωση αιμοληψιών κλπ ώστε να μην κινδυνέψουν ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται αίμα.

Την κατάσταση που επικρατεί περιγράφει το Κέντρο Αίματος του ΑΧΕΠΑ στο έγγραφο που έστειλε προς τους Συλλόγους Αιμοδοτών για την ανάγκη κινητοποίησης, με κοινοποίηση και στη διοίκηση του νοσοκομείου. Όπως είπε στο «www.agelioforos.gr» ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Γιώργος Βέργουλας, «κάθε καλοκαίρι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη σχετικά με την αιμοδοσία, αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι αιμοδότες φεύγουν διακοπές. Ο ιός του Νείλου χειροτέρεψε την κατάσταση. Ελπίζουμε με την έκκληση να υπάρξει ανταπόκριση των αιμοδοτών και να βελτιωθεί η κατάσταση».

ΠΗΓΗ