Αιώνες τώρα, οι κάτοικοι των Σπάτων κάθε χρόνο τέτοια εποχή διοργανώνουν τον εορτασμό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Πολιούχους της πόλης των Σπάτων, που διαρκεί τρεις ημέρες 28, 29 και 30 Ιουνίου. Ο εορτασμός κορυφώνεται με την προετοιμασία του στιφάδου, η ποσότητα του κρέατος που μαγειρεύεται ξεπερνά τους 5 τόνους!
Οι κάτοικοι των Σπάτων, έχουν ιερή υποχρέωση να τηρήσουν το έθιμο, οι ετοιμασίες ξεκινάνε από τα τέλη Μαΐου όταν η επιτροπή του πανηγυριού φροντίζει για τη συγκέντρωση των χρημάτων, για να αγοραστεί το κρέας και τα υλικά που θα χρειαστούν.
Ο εορτασμός παίρνει πάνδημο χαρακτήρα και αποτελεί ένα από τα λίγα αυθεντικά πανηγύρια, που παραμένουν ακόμα και σήμερα ζωντανά και αναλλοίωτα στην Αττική. Την παραμονή της γιορτής οι γυναίκες της πόλης μαζεύονται εκεί που θα στηθούν τα καζάνια, και καθαρίζουν τα κρεμμύδια.
Στη συνέχεια αφήνουν τα καθαρισμένα κρεμμύδια σε δεξαμενές με νερό και αναλαμβάνουν οι άντρες. Από το πρωί οργανώνουν τις δουλειές μεταξύ τους και έτσι άλλοι ετοιμάζουν τα ξύλα για τις φωτιές, άλλοι κουβαλάνε τα 70 άδεια καζάνια και όλοι μαζί σιγά σιγά τα γεμίζουν.
Το άναμμα της φωτιάς γίνεται τελετουργικά από τον Μητροπολίτη με λαμπάδα που μεταφέρεται μετά τον αρχιερατικό εσπερινό από το Ναό του Αγίου Πέτρου. Τη διαδικασία της παρασκευής του στιφάδου επιβλέπει ο έμπειρος αρχιμάγειρας, που φροντίζει ώστε το φαγητό να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της λειτουργίας της επόμενης ημέρας.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας κάποια οικογένεια κυνηγημένη από τον Τούρκο, έταξε στον Άγιο μια αγελάδα για να σωθεί. Ο Άγιος προστάτεψε την οικογένεια και το τάμα εκπληρώνεται ανελλιπώς μέχρι τις μέρες μας.
Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, ο Δήμαρχος δεν οργάνωσε το πανηγύρι καθώς οι νέοι του χωριού ήταν μακριά στο μέτωπο. Λίγες ημέρες μετά, όταν δούλευε στ’ αμπέλι του, ένα τεράστιο φίδι τυλίχτηκε γύρω του και τον σκότωσε.
Οι γυναίκες των Σπάτων κατά την προετοιμασία του Στιφάδου, αν και καθαρίζουν τόνους κρεμμύδια δε δακρύζουν.
Τα μοσχάρια που προορίζονταν για θυσία σφαγή και ξέφευγαν από τους χωρικούς, επέστρεφαν μοναχά τους στο χώρο της σφαγής καθώς τα ζώα ήταν ταγμένα στον Άγιο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ