Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Νικολά ο 11ος: Ο πρόεδρος που νόμιζε πως θα γινόταν βασιλιάς...

Ο Σαρκοζί έκανε τους Γάλλους να τον βαρεθούν και έγινε ο επόμενος ηγέτης θύμα της κρίσηςΟ υπερ – δραστήριος πρώην πρόεδρος δεν κατάφερε να πείσει ξανά τους Γάλλους.
 REUTERS/Eric Feferberg/Pool
 
 «Σε περίπτωση νίκης όλο το επιτελείο μου θα έχει συμβάλει σε αυτήν. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα είμαι ο μόνος υπεύθυνος» δήλωνε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

 
Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ήλθαν και παρήλθαν και οι κάλπες ήταν αμείλικτες: ο Σαρκοζί έγινε ο 11ος αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους που καθαιρέθηκε από το ξεκίνημα της ευρωπαϊκής κρίσης. «Η ειρωνεία είναι ότι δεν έχασε μόνο από αυτό» γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

 
«Η ευρωπαϊκή κρίση ήταν παραδόξως ένας από τους λίγους τρόπους που θα μπορούσε να είχε κερδίσει τις εκλογές, πλασάροντας τον εαυτό του ως τον σούπερ Σαρκό, έναν διεθνή πυροσβέστη και διαχειριστή κρίσεων, που προστατεύει τη Γαλλία. Αυτό ήταν το μήνυμα στις προεκλογικές του αφίσες που τον απεικόνιζαν με φόντο τη θάλασσα: ο Καπετάν – Κουράγιο στη θύελλα» συνεχίζει η εφημερίδα.

 
Αλλά αντί να επιδείξει τις ικανότητές του στην επίλυση κρίσεων ή έστω την ηγεσία του στην επέμβαση στη Λιβύη, επέλεξε να αναλώσει τις δυνάμεις του σε μία σφοδρή εκστρατεία κατά της μετανάστευσης και του κρέατος χαλάλ, κατηγορώντας το Ισλάμ για τα προβλήματα της γαλλικής κοινωνίας και δεσμευόμενος να προστατεύσει τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης.

 
«Το φλερτ με την άκρα Δεξιά απέτυχε» γράφει ο Guardian, αφού το μόνο που κατάφερε υπερτονίζοντας αυτά τα ζητήματα ήταν να ενισχύσει την Μαρίν Λε Πεν του Εθνικού Μετώπου – η οποία απέφυγε να τον στηρίξει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει λευκό.

 
Ο Σαρκοζί είχε υποσχεθεί ότι θα αποκαθιστούσε τις αξίες της εργασίας και της επιβράβευσης, όμως στη διάρκεια της προεδρίας του στη Γαλλία προστέθηκαν ακόμη ένα εκατομμύριο άνεργοι και πολλά εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Αντίθετα, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και πριν από τις εκλογές το 64% των Γάλλων δήλωνε δυσαρεστημένο με την προεδρία του Σαρκοζί.

 
Η πλειοψηφία πίστεψε ότι δεν κράτησε τις υποσχέσεις του. Όπως επισημαίνουν αναλυτές ο Σαρκοζί έδειχνε να μην έχει σταθερή ιδεολογία, αλλά να ακολουθεί ένα στυλ υπερ – δραστήριου προέδρου, οποίος συνέχεια άλλαζε απόψεις και ακύρωνε τις δικές του ανακοινώσεις. «Το πρόβλημα είναι ότι έβαζε πάντα πρώτο τον εαυτό του, στο επίκεντρο των πάντων» είπε ένα τραπεζίτης που δεν τον ψήφισε. «Έχω βαρεθεί να τον βλέπω ή να ακούω για αυτόν» δήλωσε ένας ψηφοφόρος της Αριστεράς έξω από εκλογικό κέντρο.

ΠΗΓΗ