Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ζούμε εις βάρος του φυσικού μας κεφαλαίου, του περιβάλλοντος.

Τεράστιες πιέσεις στη βιοποικιλότητα του πλανήτη ασκούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες και οι ανάγκες σε φυσικούς πόρους, απειλώντας τη μελλοντική ασφάλεια, υγεία και ευημερία, σύμφωνα με έκθεση της WWF «Ζωντανός Πλανήτης 2012». 



Ενδεικτικό είναι πως από το 1970 έως σήμερα καταγράφεται μείωση των ειδών κατά σχεδόν 30%, με τα τροπικά είδη να έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα – 60% μείωση σε λιγότερο από 40 χρόνια. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στην έκθεση οι απαιτήσεις μας σε φυσικούς πόρους είναι πλέον μη βιώσιμες.

Η έκθεση για την κατάσταση υγείας του πλανήτη μας συντάσσεται κάθε δύο χρόνια από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Aποτυπώματος (Global Footprint Network). Τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτουν από την παρακολούθηση 9000 πληθυσμών περισσότερων από 2600 ειδών.


«Ζούμε σαν να είχαμε στη διάθεσή μας έναν έξτρα πλανήτη. Χρησιμοποιούμε διπλάσιους φυσικούς πόρους από αυτούς που μπορεί να παράγει η Γη και, αν δεν αλλάξουμε τροχιά, το 2030 θα χρειαζόμαστε περισσότερους από 2 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», τονίζει ο Τζιμ Ληπ, Διευθυντής του WWF International.

Από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει πως αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς το 2050 δύο στους τρεις ανθρώπους θα κατοικούν σε πόλεις και υπογραμμίζονται τόσο οι επιπτώσεις της αυξανόμενης αστικοποίησης όσο και η διαφορά μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών.

 
Στην έκθεση αναφέρεται πως οι πιο πλούσιες οικονομίες έχουν κατά μέσο όρο πενταπλάσιο οικολογικό αποτύπωμα από τις φτωχές, όμως, σύμφωνα με το δείκτη Ζωντανού Πλανήτη, οι απώλειες σε βιοποικιλότητα από το 1970 υπήρξαν ραγδαίες σε χαμηλών εισοδημάτων κράτη – καταδεικνύοντας πόσο οι φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες «επιδοτούν» τον τρόπο ζωής των πλουσιότερων.

Σε σύνολο 149 χωρών που εξετάζονται, οι δέκα που έχουν  το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο είναι: Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Δανία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Αυστραλία, Καναδάς, Ολλανδία και Ιρλανδία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 22
η θέση με το οικολογικό της αποτύπωμα να είναι πολύ υψηλότερο του παγκόσμιου μέσου όρου.

 
Ενδεικτικό είναι πως αν όλοι οι πολίτες του κόσμου κατανάλωναν όπως στην Ελλάδα, τότε θα χρειαζόμασταν σχεδόν 3 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.


«Πίσω από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, ξεδιπλώνεται και μια άλλη λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου καταστροφική περιβαλλοντική κρίση. Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ζούμε εις βάρος του φυσικού μας κεφαλαίου και ο υπερ-δανεισμός αυτός θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ας αποτελέσει η οικονομική κρίση τουλάχιστον αφορμή για μια εκ βαθέων επανεξέταση των προτύπων ανάπτυξης», σημειώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Στην έκθεση προτείνονται λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες αναπτύσσονται, όπως αναφέρει η WWF, στο πλαίσιο 16 δράσεων προτεραιότητας, μεταξύ των οποίων η βελτίωση των καταναλωτικών προτύπων, η αναγνώριση της οικονομικής αξίας του φυσικού κεφαλαίου και η δημιουργία νομικών και πολιτικών πλαισίων που διευκολύνουν τη δίκαιη πρόσβαση σε τροφή, νερό και ενέργεια.

 «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με ευημερία που θα προσφέρει φαγητό, νερό και ενέργεια για τα 9 ίσως και 10 δισ. κατοίκων που θα ζουν στον πλανήτη το 2050. Οι λύσεις βρίσκονται σε τομείς όπως η μείωση των απορριμμάτων, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτων και η χρήση καθαρών και άφθονων πηγών ενέργειας, όπως ο αέρας και ο ήλιος», τονίζει ο Τζιμ Ληπ.

ΠΗΓΗ