Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Έστι δίκης οφθαλμός ος τα πανθ' ορά

Χωρίς χρόνο, χωρίς σχέδιο

Εγκλωβισμένη στην τριπλή παγίδα, της διεθνούς κρίσης, της κρίσης του ευρώ και της εθνικής δομικής κρίσης, η Ελ­λάδα είδε την οικονομία της να συρρι­κνώνεται κατά το ένα πέμπτο μέσα σε τρία χρόνια, την ανεργία να εκτοξεύεται στο 21,7%, και το πολιτικό της σύστημα, ήδη εξουθενωμένο, να κερματίζεται και να παραλύει.

 
Η Ιστορία φτερουγίζει πράγματι πάνω απ' την Ελλάδα, αλλά προτού μάς παρασύρει ο αναγεννητικός της άνεμος, πιθα­νότατα θα γευθούμε τα ερείπιά της. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι το πολι­τικό προσωπικό, υπεύθυνο ήδη για την πολυετή αισχροδιοίκηση και την κλεπτοκρατία, αιφνιδιάστηκε επιπλέον από την ευρωπαϊκή κρίση, και παρέδωσε τη χώ­ρα αμαχητί. Ήτοι, χωρίς εθνικό σχέδιο διάσωσης και με κατασπατάληση πολύτι­μου διαπραγματευτικού χρόνου.

Προφα­νώς λόγω τεχνοκρατικής ανεπάρκειας, αλλά και λόγω ψυχοπνευματικής αδυνα­μίας, οι δύο κυβερνήσεις του 2009-2012 απεδέχθησαν ένα εξοντωτικό πρόγραμ­μα εσωτερικής υποτίμησης και ραγδαίων μεταρρυθμίσεων, που απηχούσε περισ­σότερο την τιμωρητική, ακρωτηριαστική διάθεση του Βερολίνου απέναντι στον Έλληνα ασθενή, παρά την ανάγκη εθνι­κής επιβίωσης και ανάταξης. Το σχέδιο είναι τόσο μονομερές και τό­σο ασφυκτικό χρονικά που κανένα κρά­τος δεν θα μπορούσε να το εφαρμόσει χωρίς να εξουθενώσει τον πληθυσμό του. Ακόμη χειρότερα, οι ελληνικές κυ­βερνήσεις σε αυτή τη φρενήρη διετία δεν κατάφεραν καμία μείζονα δομική μεταρρύθμιση, αρκέστηκαν σε απίσχνανση μισθών και φοροεπιδρομές.

Η κοινωνία λύγισε, και έσπασε. Η θραύ­ση του εκλογικού χάρτη και η συνακόλουθη ακυβερνησία είναι αναμενόμε­νη κατάληξη.

Η Ευρώπη, ευρισκόμενη σε χρονική υστέρηση, αρχίζει να εξετάζει αλλαγή θεραπείας για την κρίση της. Έχει δει ότι το ελιξίριο που χορήγησε στην Ελλάδα είναι τοξικό, και αναζητεί άλλη συνταγή. Θα βρει κάτι, αργά ή γρήγορα. Εν τω με­ταξύ, η Ελλάδα, χτυπημένη από την τριπλή κρίση και το τοξικό φάρμακο, συ­σπάται επώδυνα, χωρίς ανάσα, χωρίς χρόνο, χωρίς εθνικό σχέδιο θεραπείας.

Ν. Ξυδάκης

Επειδή στο άρθρο που διαβάσατε, βαθειά διεισδυτικό κατά τα άλλα, θα ήθελα να εισάγω και την προσωπική μου άποψη, ως κατακλείδα :

«Έστι δίκης οφθαλμός ος τα πανθ' ορά» 
(Μένανδρος)

 που δεν είναι άλλος από τον κυρίαρχο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, που και τώρα θα σταθεί στο ύψος του ιστορικού του ρόλου.