Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Η Περιβαλλοντική Ευθύνη στην Ελλάδα έχει την ίδια ηλικία με το μωρό που μπουσουλάει αλλά δεν ξέρουμε αν ποτέ το αφήσουν να μεγαλώσει.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ WORKSHOP
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.
19-20 Ιανουαρίου 2012. Αθήνα, Αμφιθέατρο ΥΠΕΚΑ, Μεσογείων 119

Στις επόμενες ημέρες θα ανεβούν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ
οι εισηγήσεις όλων των ομιλητών.
 
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι βρισκόμαστε σε μια εντελώς αρχική προσπάθεια και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, αν και δημιουργήθηκε μετά από τόσα χρόνια ο θεσμός, είναι απελπιστικά μόνοι και με ελάχιστα εφόδια στην διάθεσή τους ώστε να αντιμετωπίσουν τα τεράστια και καλά οργανωμένα συμφέροντα όσων ρυπαίνουν κατ' επάγγελμα.
 
Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται την βοήθεια όλων και μπράβο τους που ανοιχτά μίλησαν για τις απίστευτες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Στο ερώτημα που τέθηκε από την "πλατεία" αν έχει πάει ποτέ κανείς φυλακή για τέλεση περιβαλλοντικού εγκλήματος στην Ελλάδα, απλώθηκε κύμα θυμηδίας στο ακροατήριο. Το ίδιο ερώτημα τέθηκε και πριν δύο χρόνια σε αντίστοιχη ημερίδα του ΥΠΕΚΑ.
 
Απόσπασμα δηλώσεων Υπουργού Π.Ε.Κ.Α
Η αποτελεσματικότητα της οδηγίας ενισχύεται, τόσο από τον πρόσφατο νόμο 4014/2011 του ΥΠΕΚΑ για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε, όσο και από την οδηγία για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου, που ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή. 
 
Η αξία του περιβάλλοντος είναι κατεξοχήν οικονομική αξία, πράγμα που ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, παρά το γεγονός ότι καθημερινώς πληρώνουμε ως κοινωνία τις επιπτώσεις.
 
Η αποκατάσταση της συνολικής περιβαλλοντικής ζημιάς, που έχει διαχρονικά συντελεσθεί, κοστίζει περισσότερο από το συνολικό χρέος της χώρας μας. Και σε αυτό ευθύνονται όλοι όσοι κοιτάζοντας το βραχυχρόνιο όφελος δεν επέβαλλαν ή δεν έπραξαν αυτά που προέβλεπε η νομοθεσία. 
 
Με τη νέα νομοθεσία οι επιχειρήσεις προστατεύονται οικονομικά από ατυχήματα που μπορεί να συμβούν και ταυτόχρονα η Πολιτεία διασφαλίζει την αξία του περιβάλλοντος, χωρίς να μεταθέτει το κόστος στον φορολογούμενο Πολίτη.  
 
Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους ρυπαντές αξιοποιούνται πλέον από την Πολιτεία, μέσω του Πράσινου Ταμείου, στην κάλυψη του κόστους πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς στις περιπτώσεις που δεν εντοπίζεται ο ρυπαντής.
 


ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : Ενδυνάμωση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής Ευθύνης

Κωνσταντίνος Μενουδάκος : Πρόεδρος Ε' Τμήματος Συμβουλίου της Επικρατείας