Σε
σταδιακή έξοδο από την ύφεση οδηγείται η ρουμανική οικονομία, έχοντας
ως βάση τις επενδύσεις που, έστω και «δειλά», υλοποιούνται στην εγχώρια
αγορά.
Αν και η χώρα συνεχίζει να δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, τα πρώτα σημάδια της αλλαγής είναι ορατά και σ’ αυτό συμβάλλουν, εκτός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τα ποσά οικονομικής βοήθειας που εισρέουν στη Ρουμανία, στο πλαίσιο πακέτων στήριξης που έχει υπογράψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού «Romania International», τον Απρίλιο του 2011, η ρουμανική κυβέρνηση προχώρησε στην επεξεργασία και κατάρτιση 18 δημοσίων έργων, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ και αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Πρόκειται για έργα εθνικών αυτοκινητοδρόμων, αλλά και ενεργειακών υποδομών (ο τρίτος και ο τέταρτος αντιδραστήρας του σταθμού Τσερναβόντα και υδροηλεκτρικοί σταθμοί).
Εξάλλου, σ’ αυτή τη λίστα εντάσσεται και το έργο AGRI (δίκτυο που θα μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Ρουμανία), το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Βέβαια, το 2011 η οικονομία δέχθηκε και πλήγματα, μεταξύ των οποίων και η απόφαση της εταιρείας Nokia να κλείσει την παραγωγική τη μονάδα στην Κλουζ. Η επένδυση της εταιρείας είχε ύψος 60 εκατομμυρίων ευρώ και το κλείσιμο του εργοστασίου οδήγησε στην ανεργία περίπου 2000 υπαλλήλους.
Ωστόσο, τον Ιούνιο, μια νέα επένδυση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Delphi Automotive δημιούργησε 10.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για μια νέα μονάδα παραγωγής στη νοτιοδυτική Ρουμανία, η οποία προστίθεται στα υπόλοιπα τρία εργοστάσια που διατηρεί η εταιρεία στη χώρα.
Τον ίδιο μήνα, η επίσης αμερικανική εταιρεία Ford ξεκίνησε τη λειτουργία μιας νέας παραγωγικής μονάδας στην Κράιοβα, ανεβάζοντας με αυτή τη δραστηριότητα το συνολικό ποσό των επενδύσεών της στη Ρουμανία, στα 675 εκατ. ευρώ.
Τον ίδιο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε τη δεύτερη αναθεώρηση της νέας δανειοδοτικής συμφωνίας που έχει συνάψει με τη Ρουμανία, επιτρέποντας μ’ αυτό τον τρόπο την άμεση διάθεση ποσού 480 εκατ. ευρώ. Η νέα συμφωνία (προληπτικού χαρακτήρα) αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ συμπληρώνει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας 1,4 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ένα δάνειο 400 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ενθαρρυντικά ήταν τα «νέα» για την οικονομία και τον Οκτώβριο του 2011, σύμφωνα με το "Romania International", καθώς η ιαπωνική εταιρεία Yazaki εγκαινίασε τη λειτουργία της παραγωγικής της μονάδας, ανακοινώνοντας την πρόσληψη επιπλέον 500 υπαλλήλων. Η επένδυση της Yazaki διαμορφώνεται στα 85 εκατ. ευρώ.
Τον ίδιο μήνα, η γερμανική εταιρεία Continental, η οποία επένδυσε ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ στη ρουμανική αγορά και δημιούργησε περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας, άνοιξε τη νέα της μονάδα στη Ρουμανία.
Στις επενδύσεις που έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας περιλαμβάνεται και αυτή της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας «Όλυμπος», ύψους 55 εκατ. ευρώ στην πόλη Μπράσοβ. Η νέα παραγωγική μονάδα της θυγατρικής της «Όλυμπος» στη Ρουμανία, της «Olympus Dairy Industry-Romania» εκτείνεται σε στεγασμένη επιφάνεια 25.000 τετραγωνικών μέτρων και παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα τόσο για την αγορά της Ρουμανίας, όσο και για τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Επένδυση, ύψους 780 εκατ. ευρώ, υλοποίησε η γαλλική εταιρεία Filasa. Πρόκειται για αιολικό πάρκο στη βόρεια Ρουμανία.