Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Πέντε-πέντε δέκα ...έρχονται οι εντολές υποτέλειας και όλες είναι... προαπαιτούμενες !

...Ζητείται , επίσης, κατάργηση της πρόσφατης ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Επώδυνα μέτρα που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης Παπαδήμου ζητεί η τρόικα από την Ελλάδα. Η αποδοχή τους, καθώς και η δέσμευση των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίησή τους, είναι προαπαιτούμενο για το νέο πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ.

Στα μέτρα που περιέχονται σε δεκασέλιδο κείμενο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% αναδρομικά από την αρχή του χρόνου, το κλείσιμο ή η κατάργηση των φορέων του Δημοσίου με απόλυση του προσωπικού τους, η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. 

Στο θέμα του μισθολογικού κόστους, παραμένει η απαίτηση της τρόικας για μείωση, ωστόσο είναι υπό συζήτηση οι παρεμβάσεις με τις οποίες θα επιτευχθεί. Τη σχετική διαπραγμάτευση, ειδικά για τον 13ο και 14ο μισθό, θα αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός, που θα επιδιώξει να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας, αφού συναντηθεί με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράστηκε, πάντως, έντονος προβληματισμός για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση. Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25% μεσοσταθμικά από την 1-1-2012, την κατάργηση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τη δημιουργία συστήματος προστασίας για όσους καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς ζητεί, μεταξύ άλλων, η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση. 


Ειδικότερα, στο 10σέλιδο υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, η τρόικα αναφέρει σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών που θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα προκειμένου να περιορισθεί η φοροδιαφυγή, να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να παταχθούν φαινόμενα διαφθοράς. Ειδικότερα, η τρόικα ζητάει:

1. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25% μεσοσταθμικά, αναδρομικά από 1-12012. Μία τέτοια αύξηση θα οδηγήσει σε νέα συρρίκνωση των εισοδημάτων, δεδομένου ότι το ειδικό τέλος που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα αυξηθεί σημαντικά. Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν τα ποσά που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και για τον φόρο μεταβίβασης. 


2. Κατάργηση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση με όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η ποινική ευθύνη, ενώ παραμένουν δεσμευμένα και τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών. 


Η κυβέρνηση αντιπροτείνει να μειωθούν οι δόσεις της ρύθμισης σε 12 από 60 που είναι σήμερα. Προτείνεται, επίσης, τα περιουσιακά στοιχεία να παραμένουν δεσμευμένα. Πάντως, οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε λίγες δόσεις και με ιδιαίτερα υψηλά ποσά έχουν αποτύχει παταγωδώς. 


3. Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων. Οι πιστωτές μας ζητούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2012 να έχει ολοκληρωθεί και συζητηθεί στα δικαστήρια το 50% των υποθέσεων αυτών και συνολικά μέχρι το τέλος του έτους το 85%. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να μην υπάρχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε υποθέσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ. 


4. Αντικατάσταση των προϊσταμένων σε εφορίες και ελεγκτικά κέντρα που αποτυγχάνουν στους στόχους που έχουν τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και αυτών που δεν αποδίδουν. 


5. Τροποποίηση των αποφάσεων της ΤΤΕ προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση της Αρχής Καταπολέμησης Βρώμικου χρήματος για χρηματοοικονομικές συναλλαγές που διενεργούνται μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων. 

6. Κάλυψη της κενής θέσης του γενικού γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων από ένα έμπειρο υποψήφιο, με γνώση στα δύο αυτά αντικείμενα. 

7. Αξιολόγηση του προσωπικού και άμεση μεταρρύθμιση του Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών. 

8. Αμεση σύσταση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων (έχει ψηφισθεί σχετικός νόμος από το 2011). 

9. Δημιουργία συστήματος προστασίας όσων καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς. 

10. Τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε να κλείσουν «τα παράθυρα» για όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις άμεσης ή έμμεσης δωροδοκίας.

11. Να ενταθούν οι έλεγχοι απόδοσης ΦΠΑ στις μεγάλες επιχειρήσεις. 

ΠΗΓΗ : www.kathimerini.gr