Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

6000 ληγμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ την ημέρα, μόνο από το κεντρικό κατάστημα της Αριστείδου στην Αθήνα.

29 Σεπτεμβρίου 2011. Κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου. Αυτό που βλέπει και ακούει κανείς κάθε ημέρα στις απίστευτες ουρές, είναι από φωνές και κατάρες μέχρι βρισιές που δεν τις ακούς ούτε στα γήπεδα.
 Αγανακτισμένοι άνθρωποι συνωστίζονται κατά μήκος της στοάς, από την είσοδο του κτιρίου μέχρι τα ταμεία που βρίσκονται στην άλλη άκρη της στοάς. Ο λόγος είναι απλός. Ληγμένοι λογαριασμοί που αν δεν πληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα, αντίο πολιτισμός. Η ΔΕΗ συγχωρεί μόνο μια φορά, στον δεύτερο απλήρωτο λογαριασμό δεν έχεις ρεύμα.

Εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν ακόμη και την τελευταία ημέρα μέχρι να συγκεντρώσουν τα χρήματα που αναλογούν στο χρεωστούμενο ποσό. Αυτό που βλέπεις όμως είναι η  απόλυτη και σκληρή εικόνα της πραγματικότητας.

Δεν άντεξα και αναζήτησα κάποιον υπεύθυνο θέλοντας να μου απαντήσει σε μια και μοναδική ερώτηση. Πόσα άτομα περνάνε καθημερινά από τα ταμεία σας ; Ειλικρινά αυτό που είδα σήμερα είναι γροθιά στο στομάχι. Εικόνες κατοχής σε μοίρασμα συσσιτίου.
Ο Προιστάμενος της ΔΕΗ μου είπε ότι 6.000 άτομα περνάνε από τα ταμεία της Αριστείδου σχεδόν κάθε ημέρα. 

Αλήθεια πόσοι άραγε να είναι οι κόκκινοι λογαριασμοί πανελλαδικά, αυτοί δηλαδή οι συμπολίτες μας που δεν μπόρεσαν να φθάσουν, έστω και την τελευταία ημέρα σε κάποιο ταμείο της ΔΕΗ ;

Ας βγουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ να δώσουν στοιχεία στην κοινωνία από διάφορες περιοχές της χώρας για να κατανοήσουμε πλήρως το μέγεθος του προβλήματος.

Η φτώχεια δεν κρύβεται πλέον και ο κόσμος είναι βαθειά ενοχλημένος από το κακό που τον βρήκε. Έτσι μεταφράζεται από τον άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας όλο αυτό το σφυροκόπημα, ως κακό που τον βρήκε!.

Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, εχει προγραμματισει κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας, από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου.



Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της η ΠΟΕ- ΟΤΑ, καθως την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, εχει προγραμματισει  κατάληψη όλων των δημαρχείων, από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου.

Οι σύλλογοι καλούνται από την ΠΟΕ-ΟΤΑ να προχωρήσουν, κατά τη διάρκεια της κατάληψης, σε συμβολικό αποκλεισμό κεντρικών οδών από τις 12.00 μ.μ. έως τις 12.30 μ.μ. και "να κάψουν τα ειδοποιητήρια του υπουργείου Οικονομικών για τον κεφαλικό φόρο".
Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των συνδικαλιστών στελεχών του δημοσίου αλλά και όσων εργαζομένων το επιθυμούν, στις 3.00 το μεσημέρι στο ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΦΕΑΣ.  Στο τέλος της συγκέντρωσης, στις 6.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και πορεία στη Βουλή.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, θα προκηρυχθεί 24ωρη πανελλήνια απεργία για τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».

Το Σάββατο και την Κυριακή, 1 και 2 Οκτωβρίου, όλοι οι εργαζόμενοι θα απέχουν από κάθε υπερωριακή εργασία, με στόχο πάλι να μη λειτουργήσει καμία δημοτική υπηρεσία.

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι καλούνται να προχωρήσουν, με ευθύνη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων, στην κατάληψη όλων των δημοτικών γκαράζ αλλά και των ΧΥΤΑ, έως την απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, στις 5 Οκτωβρίου
Διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

«Τρέξτε τις αποκρατικοποιήσεις».

«Τρέξτε τις αποκρατικοποιήσεις». 
Αυτή ήταν η προτροπή και μάλιστα σε έντονο ύφος των επικεφαλής της τρόικας προς το οικονομικό επιτελείο κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων. Οι δανειστές μας άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο συγκεκριμένο επίπεδο και, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα έστειλε σαφές μήνυμα ότι θέλει «να δει πράξεις» σύντομα. Η πίεση της τρόικας είναι ασφυκτική, καθώς τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση του...
χρέους και έχουν πλέον συνδυαστεί με το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Γι’ αυτό το λόγο στο υπουργείο Οικονομικών «τρέχουν και δεν φτάνουν», καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα. Σημειώνεται πως στο αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπεται ρητά πως μέχρι το τέλος του έτους τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν σε 3,3 δισ. ευρώ.
Κύκλοι του υπουργείου τόνιζαν πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη έως το τέλος του 2011 να έχει ολοκληρώσει την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ, του 55% της ΔΕΠΑ και του 35% των ΕΛΠΕ.
Οσον αφορά τον ΟΠΑΠ σύντομα ολοκληρώνονται δυο κρίσιμες συμβάσεις που θα δώσουν περαιτέρω αξία στον Οργανισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα θα κλείσει η σύμβαση βάσει της οποίας ο ΟΠΑΠ θα ανανεώσει για 10 χρόνια την αποκλειστικότητα στα τυχερά παιχνίδια, ενώ θα ενισχυθεί με την άδεια εκμετάλλευσης νέων αδειών, όπως αυτή του Βιντεολόττο.

Ιδιαίτερη κινητικότητα υπάρχει για το θέμα της ΔΕΠΑ. Η πλευρά Λάτση που κατέχει μέσω των ΕΛ.ΠΕ. το 35% της Δημόσιας Εταιρείας Παροχής Αερίου δεν επιθυμεί την απόσχιση του ΔΕΣΦΑ και μέχρι τώρα η απάντηση είναι αρνητική. Ωστόσο, το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει την υπόθεση εφόσον η Γενική Συνέλευση των μετόχων δώσει την εντολή και εγκριθεί από την πλειοψηφία των μετόχων. Η πώληση της ΔΕΠΑ είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικά κομμάτι στον ενεργειακό τομέα της χώρας, καθώς ο νικητής θα αποκτήσει πρόσβαση στους αγωγούς φυσικού αερίου.

Επίσης τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει και απομένει μία διαφορά στο τίμημα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επεκταθεί η σύμβαση κατά 20 χρόνια.

Οσον αφορά του τις εταιρείες του Δημοσίου που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αποφύγει την πώλησή τους λόγω της πολύ αρνητικής συγκυρίας στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Εκτός των ανωτέρω που αναφέρονται, φαίνεται ότι μπαίνει και η ΕΥΔΑΠ (ΕΠΙΚΑΙΡΑ) στη διεύρυνση φορέων που θα υπαχθούν σε εφεδρεία. ΛΙΣΤΑ και για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ! Οι μάσκες έπεσαν.
Από το sofokleous10.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Η αγάπη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για το εκκλησάκι του Άι Νικόλα της Παλλήνης.


Ο Α. Παπαδιαμάντης, όπως πολύ καλά γνωρίζουν τα μέλη του Συλλόγου και και οι αναγνώστες του «Π», είχε μια εγκάρδια φιλική σχέση με τον επί μία εικοσαετία (1874-1894) ιδιοκτήτη του τεράστιου αγροκτήματος Χαρβάτι και του ομώνυμου χωριού, μεγαλοεφοπλιστή Ιωάννη Θεοφιλάτου.

Επισκεπτόταν το Χαρβάτι πολύ συχνά, έγραφε διηγήματα γι' αυτό το χωρίο και απολάμβανε την παρέα των απλών εργατών, των «κολίγων» του αγροκτήματος τους οποίους και εξύμνησε στα σχετικά με το Χαρβάτι αφηγήματά του.
Οι λόγοι που οδηγούσαν τον Παπαδιαμάντη στο Χαρβάτι ήταν πολλοί. Ένας από αυτούς ήταν και το γεγονός ότι κάποιες γωνιές του ήσυχου Χαρβατιού εκείνης της εποχής του θύμιζαν μερικά από τα ονειρεμένα τοπία του νησιού του, της πολυαγαπημένης του Σκιάθου. Από το παράθυρο του ξενώνα του μεγαλοπρεπούς μεγάρου του Θεοφιλάτου αντίκρυζε, τα πρωινά πού ξυπνούσε, πάνω σ' ένα γειτονικό λοφίσκο ένα ταπεινό εκκλησάκι του προστάτου των ναυτικών Αγίου Νικολάου που, όπως συνέβαινε με εκείνο του Προφήτου Ελισσαίου στην Αθήνα, του θύμιζε πάρα πολύ τα μικρά ξωκκλήσια της Σκιάθου. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τον Παπαδιαμάντη που, όπως είπαμε. ζούσε συνέχεια με τη νοσταλγία της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Εδώ, σ' αυτό το εκκλησάκι, μας λέει ο Μιχαήλ Περάνθης, «Η φαντασία του γίνεται ένα με τους λιβανωτούς και αιωρείται. Ας βρίσκεται στο Χαρβάτι, αυτός ψέλνει στον ενοριακό ναό του νησιού του. Ακούει τα εγκώμια και τα πάθη από τα χείλη της μαθητικής παρέας των εξαδέλφων του...».
Ένας άλλος τέλος, αλλ' επίσης σημαντικός, λόγος συχνών επισκέψεων του Παπαδιαμάντη στο Χαρβάτι, είναι ότι εδώ βρισκόταν, ύστερα από δική του προτροπή, ο αγαπημένος παιδικός του φίλος από τη Σκιάθο, ο καλόγερος Νήφων, κατά κόσμον Νικόλαος Διανέλλος, με τον οποίο είχε περάσει μεγάλο μέρος της νεανικής του ηλικίας, αλλά και επτά μήνες προσευχής και λατρείας του Θεού στο Άγιο Όρος.
Ο Νήφων ήλθε από το Όρος για να δει το φίλο του Αλέξανδρο κι εκείνος τον έπεισε να μείνει στην Αθήνα και να γίνει λαμπαδάρης (νεωκόρος) στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στο πόδι του φίλου του Χριστοφίλη, που κι αυτός σκόπευε να γίνει καλόγερος σε μοναστήρι της Σκιάθου. Ο Νήφων χειροτονήθηκε ιερέας με ενέργειας του Θεοφιλάτου στους εκκλησιαστικούς κύκλους των Αθηνών.
Ας δούμε τι έγραψε σχετικά η εφημερίδα «ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ» στο φύλλο της 16-10-1885.
«Προεχειρίσθη (σημ. συγγρ.= χειροτονήθηκε) χθες εις ιερέα εν τω ναώ των Αγ. Αναργύρων ο εκ Σκιάθου ιεροπρεπής και εις τα εκκλησιαστικά παιδιόθεν παραδεδομένος, θεοσεβής δε και φιλάγαθος κ. Νήφων Αγιώτης, αποστέλλεται δε παρά του κ.Θεσφιλάτου, αρίστην ποιησαμένου την εκλογήν, ως λειτουργός εις Χαρβάτι εν τω ναώ του μεγάλου κτήματος του».
Ο καλόγερος Νήφων δεν ξαναπήγε ποτέ στο Άγιο Όρος. Προτίμησε να δεχτεί την πρόσκληση του Θεοφιλάτου και πήγε στο Χαρβάτι. Γράφει ο Μιχαήλ Περάνθης στον «Κοομοκαλόγερο»: «Όμως ο Αλέξανδρος ξέρει τον Νήφωνα και καταλαβαίνει. Ξέρει τη μεγάλη ταραχή που μαστίζει τη σάρκα. Και το 'χει στη συνείδηση του, γιατί αυτός κράτησε εδώ τον καλόγερο. Αν ήταν στο Όρος δεν θα μπορούσε να ενδώσει στον πειρασμό... Ένας είναι ο δρόμος της σωτηρίας. Η φυγή. Πρέπει να τον στείλουν στο Χαρβάτι, στο κτήμα του Θεοφιλάτου. Του το 'χαν προτείνει και άλλοτε, αλλά δεν ήθελε. Πως ν'αποχωριστεί, δικαιολογήθηκε, τον Χριστοφίλη... Αλλά ο Χριοτοφίλης ετοιμάζεται πια να φύγει στο μοναστήρι της Σκιάθου. Δεν έχει λόγους αυτός να μένει στους Αγίους Αναργύρους. Κι ύστερα είναι πιο καλά στο Χαρβάτι Ο Θεοφιλάτος έχτισε τώρα και σχολείο και εκκλησία και ζητάει έναν άνθρωπο για δάσκαλο και παπά».
Ο Παπαδιαμάντης στο διήγημα του «Ο Επιτάφιος και η Ανάσταση εις τα χωρία» περιγράφει με θρησκευτική ευλάβεια την ακολουθία του Επιταφίου στο «ταπεινό παρεκλήσι». όπως αποκαλεί το ναϊδριο του Αγίου Νικολάου. (Α'Μέρος του διηγήματος που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» των Αθηνών της 7* Απριλίου 1887).

Στο Β' Μέρος, που δημοσιεύθηκε στην ίδια εφημερίδα της 10™ Απριλίου 1887, ο Παπαδιαμάντης περιγράφει τη λειτουργία της Αναστάσεως στον ίδιο ναό και εξυμνεί τους χωρικούς: «Οι καλοί χωρικοί μετά μεγίστης ευλαβείας ηκροώντο τα ιερά άσματα». Στη συνέχεια περιγράφει διάφορα τοπικά έθιμα όπως το μοίρασμα κόκκινων αυγών, («γνήσιο ελληνικό έθιμο») όπως και την ανάρτηση στο δεξιό μανουάλιο «ενώπιον της εικόνος του Χριστού τσαντήλαν νωπού τυρού, άλλο πασχάλιον έθιμον των αγροτών της Ελλάδος».

Ευτυχώς αυτός ο ναός τον οποίον έχτισε ο Νικόλαος Θεοφιλάτος σώζεται μέχρι σήμερα πανέμορφος μέσα στην ταπεινότητά του, χάρις στη ριζική και προσεγμένη ανακαίνιση που του έκανε ο Αρχιμανδρίτης Κος  Ιερώνυμος Σχίζας.

Του Γιάννη Οικονόμου
(Υποστρατήγου ε.α., Πρ. Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης) 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα " ο παλληνεύς" τεύχος Ιούλιος-αύγουστος 2011.
Διαβάστε σχετική ανάρτηση από αυτό το ιστολόγιο με τίτλο :

Πάσχα στη Παλλήνη του...πάλαι ποτέ.

Μην παραλείψετε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση που διοργανώνει "

Ο Δήμος Παλλήνης και ο "Παλληνέας"  για τα 100 χρόνια από το Θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στις 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 8:00 μμ στο εκκλησάκι Αγίου Νικολάου Παλλήνης

Διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Μεταξύ των οκτώ περιοχών της ΒΑ Αττικής και η Παλλήνη στο πρόγραμμα αναρτήσεων κτηματολογικών στοιχείων.



Διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η διαχείριση ενός μοναδικού φυσικού πόρου, του νερού , δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αλλά πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό και η ΕΥΔΑΠ να το παρέχει με ορθολογικό τρόπο αλλά και με κοινωνική ευαισθησία.



Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

22 Σεπτέμβρη 2011

Συναδέλφισσες,  Συνάδελφοι,

            Τις τελευταίες μέρες βιώνουμε ένα πρωτόγνωρο καταιγισμό ανάλγητων μέτρων και αποφάσεων  της κυβέρνησης τόσο  για τα εργασιακά όσο και για τα φοροεισπρακτικά  που  απορρυθμίζουν, αποσυντονίζουν τους  εργαζομένους και δημιουργούν υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.  Τα οικονομικά μέτρα αποτελούν  μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία  και τους εργαζόμενους που βλέπουν συνεχώς τους φόρους να αυξάνονται, τους  μισθούς να μειώνονται , περικοπές συντάξεων, έλλειψη  βιβλίων  για τα σχολεία, υποβάθμιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,  αποκρατικοποιήσεις κ.λ.π. Οι πολιτικές αυτές  αναγκάζουν τους πολίτες να σταθούν απέναντι -ακόμη και μικρές θετικές πρωτοβουλίες χάνονται μέσα στον ορυμαγδό των μέτρων – γιατί   έχουν άμεση σχέση με το βιοτικό επίπεδο του καθένα μας. Αντίθετα, η σύλληψη της τεράστιας φοροδιαφυγής, η πάταξη της διαφθοράς, η αναζήτηση των υπευθύνων που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση  και η παραδειγματική τιμωρία τους, καθώς  και  η παραγωγή εθνικού πλούτου με μακρόπνοα αναπτυξιακά προγράμματα απουσιάζουν από το προσκήνιο.

Το Υπουργείο Οικονομικών με τις τελευταίες ανακοινώσεις του στην ουσία ομολόγησε την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που είχε ως  αποτέλεσμα την διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα έσοδα του κράτους για το   προηγούμενο 8μηνο έφθασαν στο ιστορικά χαμηλότερο σημείο των 31,1 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2010. H  συνεχιζόμενη ύφεση σε συνδυασμό με την αδυναμία να μαζέψουν τα οφειλόμενα επιφέρουν αυτά τα αποτελέσματα.

Οι σπασμωδικές κινήσεις υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το σθένος και την εμπειρία προκειμένου να αντισταθεί στις επιβαλλόμενες από τους δανειστές απαιτήσεις. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα  οδηγήσει  τη χώρα και τους εργαζόμενους, στη φτώχια, στην εξαθλίωση και σε πιθανές κοινωνικές αναταραχές. Έτσι οι κυβερνώντες δεν προστατεύουν τους πολίτες, δεν σώζουν την πατρίδα, αλλά αβίαστα εμφανίζονται ως διεκπεραιωτές των επιθυμιών των δανειστών,  απαξιώνοντας την κοινωνία και  εξασθενίζοντας τη συνοχή του κοινωνικού  ιστού.
Τα μέτρα που μας επιβάλλουν δείχνουν ότι δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και ολόκληρος ο λαός ζει χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική και  νιώθει ότι όλες οι προσπάθειες και θυσίες του πάνε χαμένες. Τα  μέτρα είναι η οριστική εξαφάνιση-μετανάστευση της Νέας Γενιάς.
            Οι  οικονομικές και πολιτικές κρίσεις χρειάζονται πολιτικούς που η πολιτική τους να προηγείται από την «λογική » των αριθμών και οικονομικών θεωριών, και όχι η «πολιτική» των αριθμών να προηγείται της Πραγματικής Πολιτικής.
            Άμεσα πλέον όλοι οι   πολιτικοί του τόπου πρέπει να ξεχάσουν  τα λογοπαίγνια, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, και να καταλάβουν  ότι δεν πρέπει να  διαχειρίζονται το έθνος όπως θέλουν οι πιστωτές, οι κομματικές επιβολές- οφέλη   αλλά με σοβαρότητα,  αξιοπιστία και  να βρουν λύσεις για τη χώρα που σπαράσσεται.

Όλοι εμείς  οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουμε φραγμό σε αυτές τις πολιτικές  προστατεύοντας τον εθνικό μας πλούτο, τους φυσικούς πόρους, τον θεσμό των Σ.Σ.Ε., το δικαίωμα  για εργασία, το εισόδημά   μας, το κοινωνικό κράτος, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την Δημόσια Παιδεία αποδίδοντας και εμείς πρωτίστως τα μέγιστα στην εργασία μας. Πρέπει οι εργαζόμενοι να αντιληφθούν  ότι η δική τους αμφισβήτηση, η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες είναι το μόνο αντίδοτο στη λαίλαπα που έχουμε υποστεί.
            Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται  την κρισιμότητα της κατάστασης και αποδέχονται αλλαγές αρκεί να είναι προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, να έχουν αποτέλεσμα, χωρίς παλινωδίες και  ατολμίες, και  δίχως να είναι πάντα αυτοί τα εξιλαστήρια θύματα.  
Μέσα σε αυτό το έντονα κοινωνικό καθεστώς η ΕΥΔΑΠ πρωταγωνιστεί στα ΜΜΕ άλλοτε με αναφορές περί αποκρατικοποιήσεων, άλλοτε περί εργασιακής εφεδρείας άλλοτε περί ενιαίου μισθολογίου κλπ. Όλες αυτές οι αναφορές δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους που δεν ωφελεί τους ίδιους αλλά  και κατ’ επέκταση την Εταιρεία.
Παρόλα αυτά και με την κρισιμότητα της περιόδου οι εργαζόμενοι συμβάλλουν καθοριστικά στην παροχή  υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, η Εταιρεία καταγράφει κέρδη  και εφόσον συμφωνηθεί και υλοποιηθεί η  ανάληψη της διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης των Δήμων Σαρωνικού, Μαρκόπουλου, Σπάτων-Αρτέμιδος του Νομού Αττικής από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., η Εταιρεία όχι μόνο  θα έχει σημαντικά επιπλέον έσοδα κάθε χρόνο, αλλά θα διευθετηθούν σταδιακά οι χρονίζουσες  ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων αυτών.
Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν γίνεται αντιληπτή και δεν μπορεί να υποστηριχτεί  η «αναγκαιότητα»  αποκρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, όταν η Εταιρεία όχι μόνο δεν επιβαρύνει το κρατικό προϋπολογισμό, (αντίθετα το κράτος μας χρωστάει αρκετά εκατομμύρια ευρώ) αλλά όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα  η ΕΥΔΑΠ ασκεί  κοινωνικό ρόλο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Διεθνές επίπεδο  σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στα Ηλύσια Πεδία σχετικά με την Λιβύη. Αλήθεια θα μπορούσε η ΕΥΔΑΠ  να ασκήσει αυτή την πολιτική και παράλληλα η κυβέρνηση να καρπωθεί τα πιθανά οφέλη μιας τέτοιας συμφωνίας αν ήταν σε χέρια ιδιωτικών συμφερόντων ;

Η διαχείριση ενός μοναδικού  φυσικού  πόρου,  του νερού , δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης,  αλλά πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό και  η ΕΥΔΑΠ να το παρέχει με  ορθολογικό τρόπο  αλλά και με κοινωνική ευαισθησία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε η τελευταία συνεδρίαση στις 15/9 του Δ.Σ του συλλόγου προκειμένου να αξιολογηθούν  οι τελευταίες εξελίξεις και να προγραμματιστούν ενέργειες που αποσκοπούν στην ανάδειξη  της αναγκαιότητας  παραμονής της  ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο.
Όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε για την  ανάδειξη  της  μονοπωλιακής  υπόστασης της Εταιρείας, της κερδοφορίας της , των  αναπτυξιακών της  πρωτοβουλιών,  που την καθιστούν εξαιρετικά σπουδαία  στο χώρο των επιχειρήσεων,  που θα πρέπει να παραμείνουν  υπό κρατικό έλεγχο.
Τονίζουμε ότι οι συνέπειες για  όλους τους καταναλωτές της Αττικής από την επιχειρούμενη  ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, θα αφορούν την  κακή διαχείριση του δικτύου, την ελλιπή συντήρηση, τις μηδενικές επενδύσεις και τέλος την μεγάλη αύξηση των τιμολογίων. Αναφερόμαστε στις διεθνείς  πρακτικές, όπου τα δίκτυα υποδομών ιδιωτικοποιήθηκαν η παροχή υπηρεσιών συρρικνώθηκε, οι απαιτήσεις για τη ποιότητα νερού  ελαχιστοποιήθηκαν και τελικά οι καταναλωτές εθίγησαν ενώ οι εταιρείες παρουσίασαν σημαντικά κέρδη. Εκτιμάται ότι μελλοντικά η πιο επικερδής επένδυση θα είναι η εμπορία του νερού   και η αγορά του θα ξεπεράσει και αυτή  της  ενέργειας ,των μεταλλευμάτων και των ειδών διατροφής.
Εναντιωνόμαστε στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και προτείνουμε την ενίσχυσή της, και  ένταξή της σε μια προγραμματισμένη αναπτυσσόμενη  πορεία  με αξιοποίηση όλου του προσωπικού (χωρίς ομαδοποιήσεις), με  εξορθολογισμό των δαπανών της,  με διευρυμένη αντίληψη   στη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.
            Είμαστε θετικοί σε κάθε πρωτοβουλία που είναι προς αυτή την κατεύθυνση  και  γίνεται με αξιοκρατία και διαφάνεια , χωρίς όμως η συμμετοχή των εργαζομένων να συναρτάται με την  εργασιακή εφεδρεία, κλπ. Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τεράστια εισοδηματική απώλεια, βαθιά  κακοποίηση των εργασιακών τους κεκτημένων και  δεν αντέχουν επιπλέον   λεκτικές  επιβαρύνσεις.
Ο Σύλλογος προγραμματίζει άμεσα σειρά ενεργειών που θα αναδείξουν τεκμηριωμένα τα προαναφερόμενα και θα καλέσει τους καταναλωτές, εργαζόμενους, φορείς, ΜΜΕ, να συμβάλουν στην ανάδειξη της αλήθειας και της αναγκαιότητας παραμονής της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο χαρακτήρα. Προς τούτο θα καταρτίσει ενημερωτικό επιστημονικό έντυπο και θα το απευθύνει σε όλους τους  αρμόδιους φορείς.  Σ αυτό θα συμβάλει και η δημιουργία ιστολογίου του  Συλλόγου προκειμένου να παρέχεται άμεσα η αναγκαία πληροφόρηση τόσο στα μέλη μας όσο και στους πολίτες.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι σχετικά με την ΕΔΕ που έχει διαταχθεί για το θέμα των επιτροπών δημοπρατήσεων έργων , ο Σύλλογος στάθηκε δίπλα στους συναδέλφους και αφού συνέλεξε όλα τα απαραίτητα στοιχεία επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ και συζήτησε μαζί του επί μακρόν προτείνοντας άμεσες ενέργειες για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας. Παράλληλα επεξεργαζόμαστε κείμενο που θα σταλεί στη Διοίκηση με τις τελικές θέσεις μας επί του θέματος.
Πρόθεσή μας είναι να αναδειχθεί πλήρως  και με  αντικειμενικότητα η αλήθεια  και η ΕΔΕ να μην αναλωθεί σε γενικόλογα  συμπεράσματα.                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
Ο Σύλλογος δεν τάσσεται συντεχνιακά απέναντι στο θέμα. Ζητά να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθούν τα μέλη του μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος με γενναιότητα από την Διοίκηση. Θεωρούμε αδιανόητο να εμπλακεί η ΕΥΔΑΠ ανάμεσα στον πόλεμο των εργολάβων για την ανάληψη έργων και να σπιλώνονται υπολήψεις συνάδελφων στον βωμό του κέρδους ή της επιβίωσης των επιχειρήσεών τους.

 Μέσα σε αυτή τη χρονική συγκυρία και υπό το πρίσμα των εξελίξεων και στην ΕΥΔΑΠ:
 Καλούμε την Διοίκηση να σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό των εργαζομένων αναζητώντας τρόπους για :

·         Διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ
·         Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της εργασιακής ηρεμίας
·         Διασφάλιση των κεκτημένων των εργαζομένων

Καλούμε όλα τα μέλη μας να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες και ενέργειες του Συλλόγου  ώστε :

·         Nα μη δεχθούμε να χαθεί ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ.

·         Nα μη δεχθούμε να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας,

·         Nα μη δεχθούμε εργασιακή εφεδρεία για κανένα εργαζόμενο

·         Nα μη δεχθούμε περαιτέρω μείωση των κεκτημένων μας.


Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                    ΛΑΜΠΡΙΝΗ  ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ                                ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Διαβάστε περισσότερα »

Εθελοντισμός για συγκέντρωση φαρμάκων προς τους άπορους συνανθρώπους μας.

Τους Γιατρούς του Κόσμου τους γνώρισα το 1999 όταν μετά τους βομβαρδισμούς στη Σερβία είχαμε ξεκινήσει σαν νεοσύστατος Σύλλογος Αποφοίτων Ρουμανικών Πανεπιστημίων μια μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τους άμαχους που πέθαιναν από έλλειψη ακόμη και στοιχειώδους ιατρικής βοήθειας.

Εμπιστευθήκαμε τότε τους Γιατρούς του Κόσμου για να μεταφέρουν τα φάρμακα στους πληγέντες και δεν το μετανοιώσαμε. 

Σήμερα που η μορφή του πολέμου έχει οικονομικό χαρακτήρα τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα και μια Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης προσπαθεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στους ανθρώπους χωρίς ταυτότητα και διαβατήριο προσφέροντας τα ελάχιστα, μια ασπιρίνη και ένα αντιβιοτικό. 

Οι Γιατροί του Κόσμου με την δική μας βοήθεια θα κάνουν και πάλι το καθήκον τους και έτσι πρέπει. Ας βοηθήσουμε όπως μπορούμε.

Διαβάστε την Ανακοίνωση που ακολουθεί.

   Το τελευταίο διάστημα, σαν επακόλουθο της αυξανόμενης φτώχειας που οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση, τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα δέχονται ένα δραματικά αυξανόμενο αριθμό ασθενών. Χιλιάδες άποροι άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας (μετανάστες, αλλά και δυστυχώς Έλληνες πολίτες πλέον) συνωθούνται για δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, με αποτέλεσμα τα δωρεάν φάρμακα να εξαντλούνται.

Κάνουμε έκκληση για μία ακόμα φορά, στην ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών για απολύτως αναγκαίο φαρμακευτικό υλικό.

Πιο συγκεκριμένα, χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ:

  • 1)  Αντιβιοτικά
  • 2)  Αντιπυρετικά
  • 3)  Αντιβηχικά δισκία
  • 4)  Αντιδιαβητικά δισκία
  • 5)  Φάρμακα για το στομάχι
  • 6)  Δερματολογικές αλοιφές
Πολυϊατρεία :
Αθήνα , Σαπφούς 12 , Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ. 210 3213150
Θεσσαλονίκη, Ίωνος Δραγούμη 65 , τηλ. 2310 566641
Χανιά , Μπόνιαλη 12 , τηλ. 28210 23110
- ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ
- ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ)
ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ
(ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΙΚΤΑ)
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ.
- ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ (ΚΟΥΠΟΝΙ) ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΠΩΣ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ.
- ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΛΗΞΗΣ ΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
-ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΑΠΦΟΥΣ 12 ΑΘΗΝΑ. ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ Η ΜΑΖΙ ΜΟΥ. ΤΗΛ 6937132999.
-ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΛΙΣΤΑ. ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΤΟΣ ΛΙΣΤΑΣ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ.
- ΣΕ ΟΣΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ:

Accupron 20 mg
Accuretic
Aerolin inhaler
Amoxil
Aprovel
arcoxia
Atorvastatin 20
Augmentin
Berovent inhaler
Brufen
Ceclor
Celebrex
Ciproxin
Co Aprovel
Co Diovan
Daflon
daonil
Depakine Chrono
depon
diamicron
Diovan
efexor
Eucreas
Flixotide inhaler
Glucophage
Klaricid
Laprazol
Legofer
lipitor
Lobivon
Lopresor 100mg
Meloxicam
Mesulid
Nexium
Normell
Norocin
Norvasc
Nozinan
olartan
olmetec
Omacor
Omeprazol
omnic tocas
Pancoran
Plavix (Clopidogrel)
ponstan
Pradif tocas
Salospir 100mg
Seractil
seretide diskus
seropram
Seroquel 100 , 200, 300, 400 mg
Simvastatin 20mga
singulair 5+ 10 mg
solosa
Symbicort
Tenormin κυριως 100mg
Triatec
voltaren (Ολα εκτος ενεσιμο)
Xozal
Zantac
Zinadol
Zirtek
Zodin
Zyprexa
Επιδεσμικο υλικο και γαζες
Ινσουλινες ολων των ειδων, κυριως Lantus
Ολα τα αντιβηχικα σιροπια και χαπια
Ολες τις κρεμες και αλοιφες.
Συριγγες ινσουλινης και γαζες fucidin

Για περισσότερες πληροφορίες:
Κανάκης Νικήτας,
                                                Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου
                                                       Τηλ: 2103213150
                
Διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΡΑΔΥΑ ΕΡΕΥΝΗΤH 2011. Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ. Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (19.00-22.00). Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σας προσκαλεί σε μια βραδυά αφιερωμένη στην έρευνα και τους ανθρώπους της. Η Βραδυά Ερευνητή γιορτάζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (19.00-22.00).  

Στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ θα προβληθεί συζήτηση για την έρευνα, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και την τέχνη στον 21ο αιώνα με τους (με σειρά εμφάνισης):  

Γεώργιο Μπαμπινιώτη, καθηγητή Γλωσσολογίας, τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού,

Δρ Αντώνη Παπαδημητρίου, πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και

Τον ακαδημαϊκό και διακεκριμένο καθηγητή Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Α&Μ Δημήτρη Νανόπουλο.

Τη συζήτηση συντονίζει η Δρ Νίκη Τσιρώνη, ιστορικός και επιστημονική υπεύθυνη της Βραδυάς Ερευνητή. Θα ακολουθήσει ζωντανή συζήτηση με τη συμμετοχή των: Philippe Bostnavaron (θεραπευτή), Βιολέττας Κριτσίλη (δικηγόρου-ποινικολόγου), Νίκου Αγγελή (καθηγητή πολιτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης), Βάσως Ευαγγελοπούλου (πνευμονολόγου) και άλλων εκπροσώπων των θετικών και θεωρητικών επιστημών καθώς και του κοινού.
   
Στο αίθριο του ΕΙΕ παρουσιάζονται εικαστικά δρώμενα (23/09-10/10, Δευτέρα-Σάββατο, 8.00-20.00).

Βένια Δημητρακοπούλου. Προβολή του video«Ζωοδόχος Πηγή». Η ταινία εικονογραφεί το ζωοποιό άγγιγμα του καλλιτέχνη. Το video συνόδευσε την τελευταία έκθεση της Βένιας Δημητρακοπούλου με τίτλο «Μικρή Γεωγραφία της Ύπαρξης» (Mapping Oneself).

Veronique Magnes. Video art με τίτλο "words and moments - λέξεις και στιγμές".

"Big Bang: H μεγάλη έκρηξη". Προβολή ντοκιμαντέρ από την βραβευμένη σειρά "Αναζητώντας τη Βερενίκη" (1998) που βασίστηκε στο βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη "Η κόμη της Βερενίκης". Με την ευγενική παραχώρηση της ΕΡΤ.

Βούλα Ανδρώνη. Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Χρόνος Ασύλληπτος».

Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα συναφή προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης, τις υποτροφίες Marie Curie, να αποκτήσουν αναμνηστικά δώρα και να συμμετάσχουν ενεργά σε πειράματα που αποδεικνύουν τον ρόλο που διαδραματίζει η επιστήμη στην καθημερινή μας ζωή και να ξεναγηθούν στα Εργαστήρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


ΠΟΤΕ: Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011 από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.
ΠΟΥ: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48,
116 35, Αθήνα · τηλ.: 210-72.73.687 · email: culture@eie.gr


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Διαβάστε περισσότερα »

Κοινή σύσκεψη των δύο Ενώσεων Γονέων (Γέρακα-Παλλήνης) με τα Δ.Σ. όλων των Συλλόγων Γονέων του Δήμου Παλλήνης. Παρασκευή 23-09-2011, ώρα 18.30 στο 1ο Λύκειο Παλλήνης

Σε κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. των δύο Ενώσεων έγινε συζήτηση και για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στα σχολεία σχετικά με βιβλία, κενά κλπ.



 

1. Επειδή πλέον μπορούμε να έχουμε -ο κάθε σύλλογος- συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τα βιβλία που έχουν δοθεί, με τα κενά σε εκπαιδευτικούς και ειδικότητες, με γενικότερα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων.

2. Επειδή η κατάσταση με τα νέα μέτρα τόσο για την παιδεία όσο και γενικότερα, επηρεάζει άμεσα τη ζωή των παιδιών μας αλλά και των οικογενειών μας - μάλιστα κάποιες οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πρέπει και αυτό να το αντιμετωπίσουμε.

 
Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι όλα τα Δ.Σ.και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων  χρειάζεται να κινητοποιηθούν και να προχωρήσουν όσο πιο άμεσα μπορούν στη διοργάνωση Γενικών Συνελεύσεων και στη δραστηριοποίηση όλων των γονέων.

Ετσι μετά και από ανάλογα αιτήματα Συλλόγων,  σας καλούμε σε κοινή σύσκεψη των δύο Ενώσεων με τα Δ.Σ. όλων των Συλλόγων Γονέων του Δήμου.

 Παρασκευή 23-09-2011, ώρα 18.30
στο 1ο Λύκειο Παλλήνης (Λ. Μαραθώνος)

Παρακαλούμε ο κάθε Σύλλογος να έχει στοιχεία σχετικά με το σχολείο του:

 1. Ανάγκες σε βιβλία
 2. Κενά σε εκπαιδευτικούς
 3. Δύναμη σχολείου, αριθμός τμημάτων και μαθητές ανά τμήμα
 4. Ολοήμερο και λειτουργία του. Προβλήματα.
 5. Θέματα κτιριακών εγκαταστάσεων
 6. Θέματα μεταφοράς και ασφάλειας
Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ένας Έλληνας για το Νόμπελ Ειρήνης Φιλανθρωπίας και Κοινωνικής Προσφοράς... Πατέρας Γερβάσιος

Το όνομά του βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους 15 υποψήφιους. Σε μια Eλλάδα πoυ σπαράσσεται από τn φτώxεια, τnv αvεργiα και τnv αvασφάλεια για τo μέλλov, o Πατέρας Γερβάσιος δivει και πάλι με τov τρόπο τoυ μια αχτίδα φωτός ! 

Δεκατέσσερις χιλιάδες άποροι φυλακισμένοι που είχαν φυλακιστεί για μικροχρέη αποφυλακίστηκαν! Ο πατέρας Γερβάσιος μάζεψε από δωρε­ές 4 εκατομμύρια ευρώ σε 34 χρόνια. Είναι εκείνος που επικοινωνεί τακτικά με τροφίμους φυλακών από 80 χώρες.

«Μέσα στη φυλακή οι άνθρωποι μπο­ρεί να γίνουν χειρότεροι» υποστηρίζει ο «Άγιος των Φυλακών». Αυτό ακρι­βώς είναι που προσπαθεί να αποτρέ­ψει κι εκείνος: τον κατήφορο.



Διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

H 60χρονη συμβολή του ΙΓΜΕ στην βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της Ελλάδας


Θεωρώ ότι το κλάδεμα του ΙΓΜΕ αποτελεί τουλάχιστον "ΕΠΙΠΟΛΑΙΗ" αλλά και ανέντιμη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ» για τα τόσα χρόνια προσφοράς του στην βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της Ελλάδας,
Σαν  επιστήμονας βρέθηκα στο ξεκίνημα της καριέρας μου μέσα στην οικογένεια του ΙΓΜΕ και για 15 χρόνια έδωσα μάχες με τους συναδέλφους μου μέσα και έξω από την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να απαντάω πειστικά στους συνεργάτες από διάφορα προγράμματα και να τους εξηγώ τα ανεξήγητα.
Ακόμη και τώρα θα πρέπει να βρεθεί η «φόρμουλα» που θα άρει το κλείσιμο του Ινστιτούτου. Θα πρέπει να εισακουστούν οι προτάσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου ερευνητικού φορέα ενέργειας και ορυκτού πλούτου και όλη αυτή η περιπέτεια να δημιουργήσει κάτι καινούργιο που θα κρατήσει την υπάρχουσα γνώση και θα την αναβαθμίσει δίνοντας νέες προοπτικές.

Αποστολή του Ινστιτούτου :
    Η τεκμηρίωση του γεωλογικού περιβάλλοντος, φυσικού τροφοδότη και αποδέκτη της ανθρώ­πινης δραστηριότητας, για τον καθορισμό του σχεδιασμού των σχετικών δράσεων και του ελέγχου της αποτελεσματικότητας τους.
    Η τεκμηρίωση του γεωλογικού περιβάλλοντος με την αξιοποίηση της σύγχρονης γεωεπιστημονικής γνώσης και των σύγχρονων τεχνολο­γικών μέσων-διαδικασιών αποτελεί τη Βασική συνιστώσα στην επίτευξη του στόχου της βιώ­σιμης ανάπτυξης.
    Οι έρευνες για την τεκμηρίωση του γεωλογι­κού περιβάλλοντος, των υπόγειων υδατικών, ενεργειακών και ορυκτών πόρων, της γεωλο­γικής επικινδυνότητας και της περιβαλλοντι­κής τρωτότητας, που προσδιορίζουν τη Γεω­λογική Καταλληλότητα για ανάπτυξη ποιοτι­κών (αναπτυξιακές, ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες) υποδομών, με τη συλλογή, επεξερ­γασία, διαχείριση και διάχυση των σχετικών πληροφοριών, καθώς και η ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών αξιοποίη­σης τους αποτελούν την αφετηρία για την επι­στημονικά τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων με στόχο τη βιώσιμη ανταγωνιστική ανάπτυξη.
Συνοψίζοντας, το ΙΓΜΕ συμβάλλει καθοριστι­κά στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, με άμεσο όφελος για την κοινωνία, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και το κρά­τος, βρίσκεται δε η αποστολή του σε άμεση συνάφεια με τα αποτελέσματα του 2ου Εθνικού  Αναπτυξιακού  Συνεδρίου  για  την   Εθνική   Στρατηγική   Ανάπτυξη   2007-2013, όπου «το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι συνι­στούν ειδικά για την Ελλάδα σημαντικό οικονο­μικό απόθεμα και ταυτόχρονα το υπόβαθρο μιας ποιοτικής ανάπτυξης, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει σημαντικό άμεσα και έμμεσα πολλαπλα­σιαστικό οφέλη για την κοινωνία και την οικονο­μία».




Εποπτεία του ΙΓΜΕ από το Κράτος
Η λειτουργία του ΙΓΜΕ πραγματοποιείται για λο­γαριασμό του δημόσιου συμφέροντος, κάτω από την εποπτεία του Κράτους, όπως αυτή ασκείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλο­ντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αποτυ­πώνεται με ερευνητικά προγράμματα, σύμφωνα με οδηγίες του εκάστοτε Υπουργού, και ελέγχε­ται με τριμηνιαίες εκθέσεις επί του οικονομικού και του φυσικού αντικειμένου της δραστηριότη­τας του:
«Προς παρακολούθησιν υπό της Διοικήσεως της λειτουργίας του ΙΓΜΕ, υποχρεούται τούτο όπως υποβάλλει εις τον Υπουργό Βιομηχανίας ανά τρί­μηνο λεπτομερή έκθεσιν της δραστηριότητας του και χορηγεί εις αυτόν παν αναγκαίον προς τούτο οικονομικόν στοιχείον και πόσαν αιτουμένην πληροφορίαν», σύμφωνα με το Άρθρο 15, του Ν. 272/76, και το Άρθρο 6, §1, του Προεδρικού Διατάγματος 189 του 2009, περί καθορισμού και ανακατανομής αρμοδιοτήτων των Υπουργείων, και το Άρθρο 2 , § Β του ΦΕΚ 2514/Β/22-12-2009, περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων του Υπουρ­γού Π.Ε.Κ.Α. στους Υφυπουργούς Π.Ε.Κ.Α.
Αντικείμενα τεχνολογικών και επιστημονι­κών δραστηριοτήτων
Οι έρευνες του ΙΓΜΕ υπάγονται κυρίως στα πεδία της Εφαρμοσμένης Έρευνας και Τε­χνολογικής Ανάπτυξης, με την έννοια ότι απο­τελούν πρωτότυπες εργασίες, που αναλαμβάνο­νται με σκοπό τη δημιουργία νέων γνώσεων που κατευθύνονται σε συγκεκριμένο πρακτικό στόχο (Εφαρμοσμένη Έρευνα) ή/και συστηματικές ερ­γασίες, που βασίζονται σε υπάρχουσες γνώσεις και έχουν σκοπό την παραγωγή νέων υλικών,προϊόντων ή διατάξεων, την εγκατάσταση νέων διαδικασιών, συστημάτων ή υπηρεσιών ή την ουσιαστική βελτίωση αυτών που ήδη υπάρχουν για συγκεκριμένες εφαρμογές (Τεχνολογική Ανάπτυξη).
Εν κατακλείδι, οι έρευνες του ΙΓΜΕ συνιστούν επιοτημονικές/τεχνολογικές και θεωρητικές ερ­γασίες που γίνονται για τη μελέτη του υπεδά­φους διαφόρων περιοχών, με σκοπό την αναζή­τηση-εντοπισμό ορυκτών (ενεργειακών και μη) πρώτων υλών, υδατικών πόρων, γεωθερμικού δυναμικού κλπ και στηρίζουν τη βιώσιμη λει­τουργία της ελληνικής βιομηχανίας και δημιουρ­γούν προϋποθέσεις νέων επενδύσεων.
Η Γεώσφαιρα, το Γεωλογικό Περιβάλλον, το Έδαφος και το Υπέδαφος, που αποτελεί την τρί­τη διάσταση του Φυσικού Περιβάλλοντος, οι Φυ­σικοί Πόροι (υδατικοί, ενεργειακοί και ορυκτοί), η δυναμικότητα του ως Χώρου Ανάπτυξης των Υποδομών (οικισμοί, δίκτυα κλπ), ως Πηγής Κιν­δύνων (κατολισθήσεις, σεισμοί, ηφαίστεια κλπ), ως Φυσικού Αποδέκτη κάθε ανθρώπινης δραστη­ριότητας, που το καθιστά τρωτό σε πλήθος ανθρωπογενών ρυπαντικών πιέσεων, αλλά απο­τελεί και το ίδιο σε ορισμένες περιπτώσεις πρω­τογενή πηγή ρύπανσης, οριοθετεί τον Τομέα Δραστηριότητας.
Η ορθολογική διαχείριση των εδαφικών - υπ εδα­φικών φυσικών πόρων αποτελεί κατ' εξοχήν πε­δίο εφαρμογής της βιώσιμης (τήρηση των περι­βαλλοντικών δεσμεύσεων) και ανταγωνιστικής (εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, επενδύσεις, καινοτομία, επιχειρηματικότητα, ανταγωνισμός) ανάπτυξης.
Μετά από μια δραστηριότητα 60 ετών, το ΙΓΜΕ, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, έχει εισέλθει αυτή την περίοδο σε μια νέα φάση δημιουργικής ανασυγκρότησης, που στοχεύει στην αποτελεσματικότερη εκτέλεση του ερευνητικού  έργου  και τη βελτιστοποίηση των προσφερομένων υπηρεσιών.
Προς αυτή την κατεύθυνση και βάσει του Ιδρυτι­κού του Νόμου, το ΙΓΜΕ:
1.Αποτελεί την Εθνική Γεωλογική και Με­ταλλευτική Υπηρεσία στοχεύοντας στην αποτύπωση - καταγραφή και τελικά τη γνώση της βασικής γεωλογικής δομής της χώρας (γεωλογική χαρτογράφηση, γεωχημεία, γεω­φυσική, τηλεπισκόπηση, δημιουργία βάσεων γεω-επιστημονικών δεδομένων κ.ά.). Εκτελεί συστηματική έρευνα υποδομής που περιλαμ­βάνει, κυρίως, τη σύνταξη του γεωλογικού χάρτη της χώρας σε κλίμακες 1:25.000, 1:50.000 και 1:500.000 και ειδικών πολυθε-ματικών χαρτών, καθώς και τη μελέτη της γε­ωλογικής δομής.
2.Γνωμοδοτεί προς το Υπουργείο Περιβάλλο­ντος-Ενέργεια ς και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) σε ότι αφορά τον έλεγχο και τη λειτουργία μεταλλείων:
«Πέραν των υπό του Μεταλλευτικού Κωδικός προβλεπομένων περιπτώσεων, ο Υπουργός Βιομηχανίας δύναται να αναθέτει εις το ΙΓΜΕ ελέγχους, μελέτες και γνωμοδοτήσεις δια παν οικονομοτεχνικόν θέμα της μεταλλείας», σύμ­φωνα με το Άρθρο 3, §3 του ιδρυτικού νόμου του ΙΓΜΕ Ν. 272/76. και το Ν.210/1973 (περί Μεταλλευτικού Κωδικός), όπως τροποποιήθη­κε με το Ν. 274/1976, Ν.669/1977 (περί εκ­μεταλλεύσεως λατομείων), Ν. 1428/1984 (περί εκμετάλλευσης λατομείων αδρανών υλι­κών κλπ.), όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 2115/1993 και Π.Δ. 285/1976 (περί εκμισθώ­σεως δημοσίων λατομείων βιομηχανικών ορυ­κτών και μαρμάρων).
3.Αναδεικνύει και αξιολογεί τους ορυκτούς φυσικούς πόρους (κοιτάσματα πετρώματα) της χώρας, με σκοπό την ανά­πτυξη του μεταλλευτικού δυναμικού της, τη διεύρυνση της βιομηχανικής της βάσης και την ενθάρρυνση παραγωγικών επενδύσεων σε μια προοπτική βιώσιμης παραγωγικής αξιοποίη­σης. Δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνο­λογίας εμπλουτισμού μεταλλευμάτων και οικο­νομοτεχνικής αξιολόγησης πετρωμάτων και ορυκτών.
4.Ερευνά και αξιολογεί τις ενεργειακές στε­ρεές πρώτες ύλες της χώρας (λιγνίτης, τύρφη κλπ) με σκοπό την κατά το δυνατόν απεξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενη ενέργεια, καθώς και την εύρεση δυνατοτήτων εκμετάλλευσης των μικρών λιγνιτικών κοιτα­σμάτων σε χρήσεις που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουρ­γία βιομηχανιών φιλικών προς το περιβάλλον, μεγιστοποιώντας την αξιοποίηση των λιγνιτών.
5.Συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας με την εκτέλεση μελετών και έργων υδρογεωλογίας, την αναζήτηση, καταγραφή και αξιολόγηση του υπόγειου υδάτινου δυναμικού της χώρας, το οποίο με την ορθολογική αξιοποίηση του, βοηθά στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομί­ας και ικανοποιεί τις υδρευτικές και βιομηχανι­κές ανάγκες της χώρας.
Θεσμοθετημένος ρόλος του ΙΓΜΕ σε αντικείμε­να Υδατικών Πόρων, Ιαματικών Φυσικών Πό­ρων και Εμφιαλωμένων Μεταλλικών Νερών:
-    Το ΙΓΜΕ ορίζεται ως ο αρμόδιος φορέας πα­ρακολούθησης των υπογείων Υδάτων στην υπό έκδοση Κοινή Πενταμερή Υπουργική Απόφαση με θέμα τον Καθορισμό Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Επιφανειακών και Υπογείων Υδάτων.
-    Το ΙΓΜΕ συμμετέχει με εκπρόσωπο του στο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων, σύμφωνα με την Απόφαση α.π. 34685/6-12-2005, περί συ­γκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων.
-    Επίσης, το ΙΓΜΕ συμμετέχει με εκπρόσωπο του στην Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, σύμφωνα με το Άρθρο 10, §1, του Ν. 3498/2006, περί ανάπτυξης ια­ματικού τουρισμού.
-   Στη γνωμοδοτική επιτροπή αναγνώρισης νερών ως φυσικών μεταλλικών συμμετέχει εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ, σύμφωνα με το Άρθρο 1, §2, του Π.Δ. 433/1983.
6.Συμβάλλει στην έρευνα και αξιολόγηση των γεωθερμικών πεδίων της χώρας, που αποτελεί ήπια και φιλικότερη προς το περιβάλ­λον πηγή ενέργειας, αποσκοπώντας στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος.
Θεσμοθετημένος ρόλος του ΙΓΜΕ σε αντικείμε­να Γεωθερμικής Ενέργειας:
-    Ν. 3175/2003 «Αξιοποίηση του γεωθερμι­κού δυναμικού κ.ά. διατάξεις».
-    Υπουργική Απόφαση αρ. Δ9Δ,Β/Φ166/ ΟΙΚ.18513/ΓΔΦΠ 3Π2 (ΦΕΚ 1819 Β', 1-9-2009).
-    Υπουργική Απόφαση Δ9Β,Δ/Φ166/ ΟΙΚ13068/ΓΔΦΠ/2488 (ΦΕΚ 1249 Β', 24-6-2009).
-    Υπουργική Απόφαση Δ9Β/Φ166/οικ8411/ ΓΔΦΠ/2373/17 (ΦΕΚ 635 Β', 12-5-05).
-    Υπουργική Απόφαση Δ9Β,Δ/Φ166/ ΟΙΚ18508/5552/207 (ΦΕΚ 1595 Β', 25-10-04).
-    Υπουργική Απόφαση Δ9Β/Φ166/οικ 20076/ ΓΔΦΠ/5258/329 (ΦΕΚ 1530 Β', 7-11-2005).
7. Εκπονεί μελέτες για την επίλυση γεωτε­χνικών προβλημάτων και την αντιμετώπι­ση φυσικών κινδύνων (π.χ. κατολισθή­σεις, σεισμοί), καθώς και για την κατάλ­ληλη διαχείριση του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται βιώσιμη ανάπτυξη. Έχει εκτελέσει έρευνες και μελέτες στο πλαίσιο του σχεδιασμού και εκτέλεσης τεχνι­κών και αναπτυξιακών έργων, φραγμάτων, συγκοινωνιακών έργων, σηράγγων, γραμμι­κών αξόνων, υπόγειων τεχνικών έργων, ευ­στάθειες πρανών, γεωλογικής οικιστικής κα­ταλληλότητας, λιμνοδεξαμενών, θεμελιώσεων κλπ.
8.Συμβάλλει στη διαχείριση του περιβάλλο­ντος και στον ορθολογικό καθορισμό χρήσεων γης. Εκπονεί έρευνες ρύπανσης εδαφών από μεταλλευτικές και λοιπές βιομη­χανικές δραστηριότητες, μελέτες επιλογής θέ­σεων και μεθόδων διάθεσης υγρών και στε­ρεών αποβλήτων, ρύπανσης εδαφών και νε­ρών από βαρέα μέταλλα και επικίνδυνες ουσί­ες, αποτίμησης διασυνοριακής ρύπανσης, προσδιορισμού επιπέδων ιονίζουσας ακτινοβο­λίας, αποτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσε­ων σε έργα και δραστηριότητες και πραγματο­ποιεί ελέγχους ποιότητας δομικών υλικών για επιβλαβή ορυκτά (πυριτίου, αμιάντου, ραδιε­νεργών).
Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων εκτελού­νται στο πεδίο ποικίλες ειδικές έρευνες (κοίτασματολογικές - μεταλλευτικές, γεωφυσι­κές, γεωτεχνικές, γεωχημικές, υδρογεωλογικές, τηλεπισκόπησης, γεωθερμικές και υποθαλλάσιες γεωλογικές έρευνες), ενώ παράλληλα πραγματο­ποιούνται εξειδικευμένες εργαστηριακές έρευνες, είτε αυτοτελείς είτε για τη συμπλήρωση των εργασιών υπαίθρου (πετρογραφικές-ορυκτολογικές, παλαιοντολογικές, ιζηματολογι-κές, χημικές έρευνες και μελέτες εμπλουτισμού & επεξεργασίας μεταλλευμάτων, καθώς και εδα-φομηχανικής - βραχομηχανικής). Οι ανωτέρω έρευνες ολοκληρώνονται με την εκπόνηση ειδι­κών τεχνικοοικονομικών μελετών για τη δυνατό­τητα οικονομικής αξιοποίησης κοιτασμάτων ορυ­κτών πόρων.
Τέλος, στο ΙΓΜΕ λειτουργούν Υπηρεσίες Υποστή­ριξης, όπως οργανωμένη βιβλιοθήκη, Υπηρεσία πληροφορικής, αρχείο αεροφωτογραφιών και τοπογραφικών χαρτών, καθώς και εργαστήριο ψηφιακής χαρτογραφίας - έκδοσης χαρτών και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (015) και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες.
Η δραστηριότητα του ΙΓΜΕ υποστηρίζεται από σύγχρονα, κατάλληλα εξοπλισμένα και στελεχω­μένα εργαστήρια, τόσο στο κέντρο όσο και την Περιφέρεια.
Τα θεματικά αντικείμενα των εργαστηρίων του είναι:
    Έλεγχος ποιότητας διακοσμητικών πετρωμά­των και μαρμάρων «ΛΙΘΟΣ».
    Έλεγχος ποιότητας εμφιαλωμένων νερών, χη­μικές & μικροβιολογικές δοκιμές.
    Έλεγχος ποιότητας στερεών καυσίμων.
    Ψηφιακή παραγωγή γεωλογικών και άλλων γεωθεματικών χαρτών διαφόρων κλιμάκων.
    Σχεδιασμός-ανάπτυξη-διαχείριση γεωλογικών βάσεων δεδομένων που αφορούν στην εφαρ­μοσμένη γεωλογική έρευνα μικρής και μεγά­λης κλίμακας.
    Εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληρο­φοριών σε όλο το φάσμα των διαδικασιών.
    Χημικές αναλύσεις ορυκτών πρώτων υλών (εδαφών, πετρωμάτων, μεταλλευμάτων).
    Έλεγχος ποιότητας υπόγειων και επιφανεια­κών νερών, χημικές και μικροβιολογικές δοκι­μές.
    Διερεύνηση εμπλουτισιμότητας ορυκτών πρώ­των υλών.
    Διερεύνηση καταλληλότητας ορυκτών πρώτων υλών για διάφορες χρήσεις.
    Έλεγχος ποιότητας πληρωτικών υλικών.
    Έλεγχος τοξικότητας βιομηχανικών αποβλή­των και λασπών.
    Ορυκτολογικές, πετρογραφικές και πετρολογικές αναλύσεις
    Μετρήσεις εδαφοτεχνικών παραμέτρων.
    Μικροπαλαιοντολογικές - Παλυνολογικές ανα­λύσεις
    Επεξεργασία και ανάλυση αεροφωτογραφιών και προϊόντων από δορυφόρους.
Μετρήσεις Φυσικής Ακτινοβολίας.
Ενεργειακές Ορυκτές Πρώτες Ύλες
Το ΙΓΜΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έρευνα των ενεργειακών πόρων και κατά συνέ­πεια με την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα λιγνιτικά κοιτάσματα που αξιοποιεί σήμερα η ΔΕΗ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι το αποτέλεσμα των ερευνών του ΙΓΜΕ που άρχισαν από τη δεκαετία του 1960 και συνεχίζο­νται, μέχρι και σήμερα, με σειρά έργων που εκτελεί το ΙΓΜΕ για λογαριασμό της Δ.Ε.Η.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί:
   7,5 Χ ΙΟ9 τόνοι λιγνίτη, η συνολική συναλ­λαγματική αξία των οποίων ανέρχεται πάνω από 374 δις . Μόνο τα τελευταία χρόνια εντοπίσθηκαν οικονομοτεχνικά απολήψιμα αποθέματα λιγνίτη, συνολικής αΈ,Ιας πάνω από 2,7 δις .
   Πιθανά αποθέματα λιγνίτη της τάξεως των 600 εκ. τόνων περίπου (που μπορούν να εξορυ-χθούν με υπαίθρια εκμετάλλευση), συνολικής αξίας άνω των 5,9 δις .
   4 δις τόνοι πιθανά αποθέματα, τα οποία όμως βρίσκονται σε δυσκολότερες συνθήκες εντοπι­σμού (μεγαλύτερο βάθος, «τυφλά» κοιτάσμα­τα), που απαιτούν πιο εξειδικευμένες ερευνη­τικές εργασίες.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έρευνα για τη δυνατότητα εξωηλεκτρικών χρήσεων των λιγνι­τών της χώρας μας, με τη συγκράτηση επιβλα­βών αερίων, υγρών και στερεών ρύπων σε διά­φορες εφαρμογές, όπως στα απόβλητα ελαιουρ­γείων & λυμάτων, τη χρήση τους ως βελτιωτικό πολφών γεωτρήσεων, εδαφοβελτιωτικών & ορ­γά νοχουμικών λιπασμάτων.
Επίσης, έχουν εντοπιστεί αποθέματα ουρανίου (περίπου 1.550 τόνοι ουράνιο μέταλλο) στις πε­ριοχές Παρανεστιου και στη λεκάνη Σερρών, οι οποίοι μετά σημερινά οικονομοτεχνικά δεδομένα δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν.
Υπόγειοι Υδατικοί Πόροι
    Ανάπτυξη του Εθνικού Δικτύου Διαχρονι­κής Παρακολούθησης της ποιοτικής και πο­σοτικής κατάστασης των υπογείων νερών σε Εθνική κλίμακα, που συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία αξιόπιστης υδρογεωλογικής πληροφοριακής υποδομής, απαραίτητης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων της χώρας, το σχεδιασμό μεγάλων αναπτυξιακών έργων και την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας, που απορρέουν από τις σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Νερά.
    Με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση 5 Υπουργών (ΚΥΑ), το ΙΓΜΕ ορίζεται εκ μέ­ρους του ΥΠΕΚΑ ως ο επίσημος φορέας της Πολιτείας, σε ότι αφορά τα θέματα δια­χείρισης και διαρκούς παρακολούθησης των ποιοτικών και ποσοτικών προδιαγραφών Υπο­γείων Υδάτων της Χώρας για όλες τις χρήσεις, σύμφωνα και με την υπάρχουσα Κοινοτική Οδηγία από το 2000..
    Υδρογεωλογικές-γεωτρητικές έρευνες μεγάλης κλίμακας στην περιοχή της λεκάνης Βοιωτικού Κηφισού και ανατολικής Πάρνηθας, τα αποτε­λέσματα των οποίων έδωσαν άμεση λύση σε προβλήματα ζωτικής σημασίας, όπως η ενί­σχυση της ύδρευσης της Πρωτεύουσας κατά τη μεγάλη λειψυδρία της περιόδου 1989-92, με την απόδοση στη χρήση 500.000 γπ3 ημερησίως από υπόγειους καροτικούς υδρο-φορείς.
    Βελτίωση των υδρευτικών συνθηκών σε ποσοστό άνω του 60% των Δήμων της χώρας. Ιδιαίτερη συμβολή προς τούτο είχαν οι   Προγραμματικές Συμβάσεις  με το ΥΠ.ΕΣ.




ΠΗΓΗ : Περιοδικό Γεώσφαιρα : Στο περιοδικό παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου, θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος που άπτονται των γεωεπιστημών, επιστημονικά άρθρα και απόψεις, δημοσιεύσεις του προσωπικού του Ι.Γ.Μ.Ε., ημερολόγιο προσεχών συναφών εκδηλώσεων (συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις) και άλλα θέματα.
Διαβάστε περισσότερα »