Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Η μετέωρη ψήφος και οι επαγγελματίες ψηφοσυλλέκτες.

Αγαπητοί Συνδημότες του νέου Δήμου Παλλήνης.
Θα ήθελα να  κοινοποιήσω κάποιες σκέψεις, τόσο σε αυτούς που με στήριξαν και με εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, όσο και σε κάποιους άλλους συνδημότες μου από τους οποίους μόνο τα θετικά θα ήθελα  να προσμετρήσω στην νέα κοινή πορεία που ανοίγει για όλους μας στην Παλλήνη σαν Καλλικράτειος Δήμος. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια άλλα ερωτήματα, δικά μου, φίλων, συναδέλφων, που δεν πρέπει να τα αφήνουμε να περιπλανώνται αναπάντητα.
Εγωισμοί και πάθη, ιερές και ανίερες συμμαχίες, υπήρχαν από την εποχή του Αριστοφάνη και δεν θα πάψουν όσο υπάρχουμε. Πόσοι από εμάς όμως είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε, πριν ζητήσουμε τον κάθε μορφής «μισθό» μας ;
Από πολλές πλευρές, ακούω φωνές αποδοκιμασίας για συμπεριφορές που δεν κοσμούν υποψήφιους σε διάφορους συνδυασμούς. Τις «λαμογιές» ο απλός συμπολίτης μας τις γνωρίζει αλλά σε πολλές περιπτώσεις και ο ίδιος τις υιοθετεί αφού είναι μπλεγμένος με υποχρεώσεις και εξυπηρετήσεις από τις οποίες δεν μπορεί να απεμπλακεί.  Πολλές φορές, αφού  αναγκάζεται  να στηρίξει τα άτομα που δεν εκτιμά, στη συνέχεια ξεσπάει, και σε πολλές περιπτώσεις τα υβρίζει.
  Φαύλος κύκλος που παρ’ όλα αυτά ενώ η κοινωνία δείχνει να  αποδοκιμάζει ακόμη και με την τεράστια αποχή της από τις εκλογικές διαδικασίες,  από την άλλη όμως  η απουσία από την κάλπη είναι και διευκόλυνση για αυτούς τους κύκλους ενώ ταυτόχρονα τους εξασφαλίζει την επιβίωσή τους. Γι’ αυτό, η συμμετοχικότητα και η παρουσία μας  στην κάλπη αλλά κυρίως μετά, σε όλη τη διάρκεια της δημοτικής θητείας, δημιουργεί ασπίδα προστασίας της ίδιας της κοινωνίας.
Πως μπορεί όμως ένας ψηφοφόρος να αποκτήσει μια αντικειμενική εικόνα για τους υποψήφιους όταν ελάχιστα τους γνωρίζει ; Εδώ φταίει και το ίδιο το σύστημα που πολλές φορές δεν δίνει χρόνο προετοιμασίας στους υποψηφίους.  Έτσι ο ψηφοφόρος θα ακούσει αναγκαστικά τον «γνωστό» του, δηλαδή κάποιον από τους καλοθελητές που δημιουργούν τους μηχανισμούς στήριξης και στη συνέχεια τους αιώνιους Μαυρογυαλούρους.
Όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για τον τρόπο που διοικούμαστε. Πριν τέσσερα χρόνια η κοινωνία έδωσε λευκή επιταγή από τον πρώτο γύρο στον νυν Δήμαρχο Παλλήνης.  Δεν πέρασαν 4 χρόνια και η ίδια κοινωνία του δίνει 33%  και τον στέλνει για παρέλαση στον 2ο γύρο.
 Σαφής η αποδοκιμασία για τον τρόπο που διοικήθηκε η πόλη ακόμη και για τον ξένο που ερμηνεύει μόνο τα στατιστικά στοιχεία.
 Ωστόσο, τι γίνεται με τα πρόσωπα που στελεχώνουν αυτούς τους συνδυασμούς ; Κάποιος φίλος μου είπε την ημέρα των εκλογών το εξής ωραίο. Όλοι εσείς οι νέοι υποψήφιοι παλεύετε για μία μέχρι δύο θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, όλες οι άλλες είναι κατειλημμένες από τους νυν Δημοτικούς Συμβούλους. Είχε άδικο ;
Γιατί συνηθίζεται να αποδοκιμάζεται λοιπόν μόνο ο Δήμαρχος,  και όχι  η συνολική ομάδα Δημοτικών Συμβούλων ; Αυτοί δεν ασκούσαν Διοίκηση ;  μόνο εντολές εκτελούσαν ;   Πως ερμηνεύεται λοιπόν  πως  στην πρώτη πεντάδα βλέπουμε σχεδόν πάντοτε τους ίδιους Δημοτικούς Συμβούλους να υπερισχύουν με τον ένα ή και  τον άλλο Συνδυασμό ;
Ικανότης, τελικά, είναι η δημιουργία του μηχανισμού που ξεγελάει το σύστημα ;  
Ο  «Καλλικράτης» θα αποτύχει οικτρά αν πατήσει στην πεπατημένη. Όποιος σέβεται το βιογραφικό του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης  και βοήθειας για έναν θεσμό που ξεκινά  περίπου με τα ίδια πρόσωπα αλλά και τις ίδιες τακτικές.
 Προσοχή λοιπόν  από τους αιρετούς που θα κληθούν να  διοικήσουν, γιατί τώρα, εκτός από την αιώνια στείρα αντιπολίτευση  (αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει) που θα έχουν απέναντί τους, θα είναι αντιμέτωποι και με  την τεράστια οικονομική στενότητα.
  Αν πράγματι επικράτησαν οι ικανότεροι, τότε όλα τα προηγούμενα δεν έχουν καμία σημασία. Αν δεν είναι όμως ακριβώς  έτσι, τότε πού  θα πρέπει  να στραφούν και να αναζητήσουν  ουσιαστική βοήθεια στο πραγματικά δύσκολο έργο τους  και  ποιοί άραγε θα δηλώσουν πρόθυμα το  παρόν, γνωρίζοντας ποιες είναι οι πραγματικές συνθήκες ;
Το αν θα καταφέρει ο νέος Δήμαρχος να δημιουργήσει μια πραγματικά ανταγωνιστική ομάδα στον νέο Δήμο,  αξιοποιώντας τους κατάλληλους , πρώτα  εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι και το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία.
Κανένα από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας δεν θα έχει πίστωση χρόνου πέραν του 2013. Περιφέρεια και Δήμος καλούνται να συντονιστούν άμεσα.

Θα μπορέσουν ;
                                                                                           Κ. Ρίπης