Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Οι Διάλογοι των Αθηνών, Ένα Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης διοργανώνει διεθνές συνέδριο με τίτλο Οι Διάλογοι των Αθηνών

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2010 και θα αποτελέσει την εναρκτήρια εκδήλωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ένα νέο πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Ωνάση, που έχει ως κύριο στόχο την παρουσίαση, προβολή και ενθάρρυνση παραγωγής σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού καθώς και την εξαγωγή του σε άλλους τόπους.
Οι Διάλογοι των Αθηνών διοργανώνονται σε συνεργασία 
  • με την Ακαδημία Αθηνών, 
  • την Accademia dei Lincei, 
  • την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, 
  • το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο,
  • το Institut de France,
  • το Πανεπιστήμιο του Harvard (Κέντρο Ελληνικών Σπουδών),
  • το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Stanford.
Σκοπός του Συνεδρίου
Ο ελληνικός πολιτισμός έχει θέσει τα θεμέλια της οικουμενικής ανθρωπιστικής κληρονομιάς. Η πλειοψηφία των ζητημάτων που τέθηκαν από τους μεγάλους στοχαστές της Αθήνας, της Ρώμης, της Αλεξάνδρειας, της Κωνσταντινούπολης και άλλων τόπων της Μεσογείου, όπου υιοθετήθηκε η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός, βρίσκονται στα θεμέλια πολιτισμών σε όλο τον κόσμο και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση σύγχρονων πολιτικών, φιλοσοφικών, καλλιτεχνικών και επιστημονικών αναζητήσεων και διαλόγων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συνέδριο έχει στόχο να διερευνήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα από το πρίσμα της ελληνικής σκέψης, όπως αυτή διατυπώθηκε ανά τους αιώνες, αλλά και να διερευνήσει την δυνατότητα αυτής της κληρονομιάς να λειτουργήσει ως πηγή για την αναζήτηση λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα και σε αυτές που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσει στο μέλλον.

Οι Διάλογοι των Αθηνών, ωστόσο, δεν θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στον ελληνικό πολιτισμό και δεν θα περιοριστούν στον δυτικό κόσμο. Ο κόσμος του σήμερα και του αύριο αποτελεί έναν ενιαίο χώρο, όπως ακριβώς ήταν η Μεσόγειος εκείνον τον καιρό. Η «mare nostrum» έχει μετατραπεί σε «terra nostra». Εξάλλου, από τα αρχαία χρόνια, στοχαστές στην Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, στη Νότια και την Ανατολική Αμερική, στον Αραβικό κόσμο, στην Ανατολή και την Ινδία, έχουν συμβάλει ο καθένας από την πλευρά του στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης και αντίληψης. Με στόχο να έχει ευρεία απήχηση παγκοσμίως, το Συνέδριο θα επιδιώξει να προσκαλέσει άτομα και από «μη-δυτικές» χώρες, τα οποία θα φέρουν τις δικές τους ιδέες και τη δική τους οπτική στο διάλογο για τα σύγχρονα θέματα.

Τέλος, τα συνέδριο φιλοδοξεί να έχει απήχηση και στις νεώτερες γενιές, επιδιώκοντας να φέρει στο επίκεντρο όχι μόνο τις σύγχρονες αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις. Φοιτητές και νέοι ερευνητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, θα προσκληθούν να μοιραστούν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους και να συμμετάσχουν σε μια συνάντηση που προσδοκούμε να αποφέρει καρπούς.
Θα θεωρήσουμε επιτυχείς τους Διαλόγους των Αθηνών αν, με τη λήξη τους, οι συμμετέχοντες επιστρέψουν στις πατρίδες τους με μια αίσθηση της ανάγκης για μια βαθύτερη κατανόηση των ευρύτερων ζητημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος και με μια ισχυρότερη δέσμευση να τις αντιμετωπίσουν με ουσιαστικό τρόπο.

Θεματικές Ενότητες

Το Συνέδριο θα επικεντρωθεί στις ακόλουθες έξι θεματικές ενότητες που θα προσεγγιστούν μέσω μιας διαχρονικής και διεπιστημονικής οπτικής. Θέματα όπως η οικονομία, η θρησκεία και η τεχνολογία θεωρήθηκε ότι διαπνέουν όλες τις ενότητες και γι’ αυτό το λόγο δεν συμπεριελήφθησαν ξεχωριστά.
1. Ταυτότητα και Ετερότητα [Πρόεδρος: Dame Averil Cameron]
2. Ιστορία και Ιστορίες [Πρόεδροι: Hans-Joachim Gehrke και Johannes Koder]
3. Λόγος και Τέχνη [Πρόεδροι: Gregory Nagy & Richard Martin]
4. Δημοκρατία και Πολιτεία [Πρόεδροι: Κωνσταντίνος Σβολόπουλος και Αναστάσιος –Ιωάννης Μεταξάς]
5. Επιστήμη και Ηθική [Πρόεδροι: Αθανάσιος Φωκάς και Jacques Jouanna]
6. Ποιότητα Ζωής [Πρόεδροι: Robert Harriss & Δημήτρης Νανόπουλος]
Οργάνωση του Συνεδρίου
Αντιπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων μαζί με εξέχουσες προσωπικότητες του επιστημονικού κόσμου και μέλη της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας, συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, η οποία προοδεύεται από τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη. Έργο της επιτροπής είναι να θέσει επακριβώς τα ζητήματα που θα συζητηθούν, να προτείνει τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα για να συμμετάσχουν στη συζήτηση και να μεριμνήσει για την ευρεία διάδοση της προβληματικής και των στόχων του συνεδρίου. Το έργο της επιτροπής συνεπικουρείται από ερευνητές και διανοούμενους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι καταθέτουν προτάσεις αναφορικά με πιθανούς ομιλητές και θεματικές υποενότητες. Η Δρ Νίκη Τσιρώνη (niki.tsironi@gmail.com) έχει οριστεί ως ακαδημαϊκή υπεύθυνη του Συνεδρίου.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει ως κλειστή συνάντηση εργασίας, όπου όμως όχι μόνο οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες αλλά και το «κοινό» θα παρευρεθεί κατόπιν πρόσκλησης. Αυτή η διαδικασία θα διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο διαλόγου μεταξύ των συμμετεχόντων και του κοινού, ενώ η οργανωτική επιτροπή έχει αποφασίσει την προδημοσίευση των ομιλιών στο διαδίκτυο, μια διαδικασία που θα δώσει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να προετοιμαστούν πριν την έναρξη του διαλόγου τις ημέρες του συνεδρίου.

Το Ίδρυμα Ωνάση έχει αναλάβει την δημιουργία ενός ιστότοπου, όπου θα περιλαμβάνονται όλα τα τμήματα Ελληνικών Σπουδών μαζί με τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα που διεξάγουν σημαντική έρευνα στον ελληνικό πολιτισμό. Η πρόθεση είναι ο ιστότοπος να αποτελέσει έναν κόμβο διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ όλων όσοι δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται για την ελληνική πολιτιστική και ανθρωπιστική κληρονομιά. Επιπλέον, θα βοηθήσει το έργο της επιτροπής καθώς και την επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων, εφόσον εισηγητικές ομιλίες και σχόλια θα δημοσιευτούν εκεί πολύ πριν το συνέδριο. Ο ιστότοπος θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται και στο μέλλον. Τέλος, μέσω του ιστότοπου του Συνεδρίου το ευρύ κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σε ζωντανή μετάδοση –αλλά και αργότερα μαγνητοσκοπημένες- τις εργασίες του Συνεδρίου.

Οραματιζόμαστε τους Διαλόγους των Αθηνών ως ένα «έργο» εν διαρκεί εξελίξει, το οποίο θα ξεκινήσει πριν την διεξαγωγή του Συνεδρίου μέσω του ιστότοπου, αλλά θα συνεχιστεί και μετά την λήξη του τελευταίου.

Οι επίσημες γλώσσες του συνεδρίου είναι τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.