Mε το νόμο 4354/2015 η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μείωσε από 01.01.2016, το ανώτατο όριο αποδοχών των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και οργανισμούς του κεφαλαίου β του νόμου 3429 κατά 119 € στον οποίο υπάγονται η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.
Απολογούμενη δυστυχώς στην λαϊκίστικη αντίληψη της γενικής μείωσης των μισθών όλων των εργαζομένων που έχουν δουλειά, έναντι όσων υποαπασχολούνται ή είναι άνεργοι σε περίοδο κρίσεως και δεύτερον στις κατευθύνσεις των δανειστών, για την γενικότερη πολιτική μείωσης, του εργατικού κόστους στην χώρα.
Ταυτόχρονα όμως με τον ίδιο νόμο κατάργησε το ανώτατο όριο αποδοχών για τους Προέδρους, Δ/ντες Συμβούλους, αντιπροσώπους και μέλη των Δ.Σ. των ΔΕΚΟ και οργανισμών δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να διαμορφωθεί διαφορετική μισθωτική πολιτική για τα στελέχη αυτά.
Οι τελευταίες εξελίξεις (Ασφαλιστικό – μείωση του πλαφόν) που φέρνουν νέες δυσχέρειες για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Ήταν και είναι μέγιστο λάθος η γενική εξίσωση όλων προς τα κάτω, η οποία οδηγεί σε γενική έλλειψη κινήτρων και πλήρη υποβάθμιση της τεχνογνωσίας.
Στις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στη ΔΕΗ, συμμετέχει και η ΕΤΕ/ΔΕΗ, που κατηγορεί την κυβέρνηση για «άδικη και αντεργατική συμπεριφορά» και ζητεί «την απόσυρση της επίμαχης διάταξης που οδηγεί στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας».
Την απεργία καλύπτει και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία «καλεί το σύνολο των εργαζομένων στα Ορυχεία και τους Σταθμούς Παραγωγής να συμμετέχουν ενεργά στις εν λόγω κινητοποιήσεις,
Επιτιθέμενη στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τον κατηγορεί πως δημιουργεί «ημέτερα golden boys» στην Επιχείρηση, την ώρα που «η τεράστια έλλειψη προσωπικού λόγω απαγόρευσης προσλήψεων, αναγκάζει τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΔΕΗ να εργάζονται συνεχώς και πέραν του νόμιμου ωραρίου, χωρίς μάλιστα να καταβάλλεται η αντίστοιχη αμοιβή».