Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης του νερού ζητά στην πρώτη Πρωτοβουλία Πολιτών η "Right2Water"

Οι διοργανωτές της εκστρατείας “Right2Water” ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγγυηθεί ως ανθρώπινο δικαίωμα την πρόσβαση στο νερό και την υγιεινή, και να δώσει νομική δέσμευση ότι οι υπηρεσίες παροχής ύδατος δεν θα ελευθεροποιηθούν στην ΕΕ. Το αίτημα υποβλήθηκε στην πρώτη κοινοβουλευτική συζήτηση για την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών που έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  

Οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι αποτελεί αναφαίρετο  ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση στο νερό, ωστόσο κάποιοι υπέδειξαν ότι οι κανόνες σχετικά με την παροχή πόσιμου νερού παραμένουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ.    
Στην ακρόαση, που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Επιτροπές Ανάπτυξης, Εσωτερικής Αγοράς και Αναφορών, συμμετείχαν αντιπρόσωποι της Επιτροπής Πολιτών “Right2Water”, Ευρωβουλευτές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και θα πρέπει να απαντήσει επί της πρωτοβουλίας μέχρι τις 20 Μαρτίου.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Matthias Groote (Σ&Δ, Γερμανία), τόνισε ότι "το Κοινοβούλιο αναγνώρισε με ψήφισμά του στις 3 Ιουλίου 2012 ότι το νερό αποτελεί κοινό πόρο της ανθρωπότητας και δημόσιο αγαθό, και ότι η πρόσβαση σε αυτό θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες και καθολικό δικαίωμα" αλλά "χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για την ενδυνάμωση της συμμετοχικότητας όλων των κοινωνικών φορέων, ούτως ώστε η προστασία των υδάτινων πόρων και του πόσιμου νερού συγκεκριμένα να αντανακλάται σε όλες μας τις πολιτικές".
"Ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία αυτή προκειμένου να συμπεριληφθεί το θέμα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιθυμούμε να επαναλάβουμε εδώ ότι η παροχή νερού και η υγιεινή είναι ουσιώδεις δημόσιες υπηρεσίες για όλους", τόνισε η Anne-Marie Perret, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτών Right2Water. "Είναι σημαντικό οι πολίτες να είναι σε θέση να πληρώνουν λογικά τέλη τα οποία να αντανακλούν τις ανάγκες τους, κι όχι τις ανάγκες των μετόχων των εταιρειών παροχής νερού. Σήμερα, δεν διστάζουν πλέον να κόψουν το νερό ακόμα και από άπορες οικογένειες", συμπλήρωσε.
“Ορόσημο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας”
Χαρακτηρίζοντας την πρώτη ακρόαση Πρωτοβουλίας των Πολιτών ως "ορόσημο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας", ο Gerald Häfner (Πράσινοι, Γερμανία), εκ μέρους της Επιτροπής Αναφορών, δήλωσε ότι "σήμερα, μπαίνουμε πλέον στη φάση ακρόασης. Το ερώτημα τώρα είναι πώς μπορούμε να νομοθετήσουμε καλύτερα πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια του δημοσίου".
"Ζούμε το πρώτο έτος της δημοκρατίας των πολιτών στην Ευρώπη", δήλωσε η Corinne Lepage (Φιλελεύθεροι, Γαλλία). "Το να ακούμε είναι θετικό, αλλά το να λαμβάνουμε υπόψη όσα ακούμε είναι ακόμα καλύτερο. Είναι απόλυτη ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη της την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών. Σημειώνουμε την πρόθεσή της Επιτροπής να ακολουθήσει τον δρόμο της ελευθεροποίησης, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν οι πολίτες", πρόσθεσε. 
"Δεν είναι κάτι που μπορείς να αγνοήσεις"
"Ζητούμε μια σαφή νομοθετική δέσμευση ότι οι υπηρεσίες παροχής ύδατος δεν θα ελευθεροποιηθούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Jan Willem Goudriaan, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτών. "Θα έχουμε ένα λόγο να πανηγυρίσουμε όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δείξει με τη δράση της ότι η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών δεν είναι κάτι το οποίο μπορείς απλώς να αγνοήσεις", πρόσθεσε.

Υπηρεσίες παροχής ύδατος, δημόσιες ή όχι: θέμα των κρατών μελών...
"Το νερό θα πρέπει να είναι προσβάσιμο και οικονομικά προσιτό για όλους", είπε ο Ευρωβουλευτής Richard Seeber (ΕΛΚ, Αυστρία). “Όποια διαδικασία και να επιλεχθεί, αυτή θα πρέπει να αποφασιστεί από τα κράτη μέλη", πρόσθεσε.
…αλλά επίσης εμπορικές διαπραγματεύσεις και μέτρα προσαρμογής της "Τρόικα"
Η Evelyne Gebhardt (Σ&Δ, Γερμανία) συμφώνησε ότι οι υπηρεσίες παροχής νερού δεν θα πρέπει να υπόκεινται στους κανόνες της αγοράς και εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις που δρομολογούνται μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελευθεροποίηση από την πίσω πόρτα.
Ο Νικόλαος Χουντής, (Ενωτική Αριστερά, Ελλάδα) τόνισε την αντίθεση των πολιτών στην "απόπειρα ιδιωτικοποίησης" της παροχής νερού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα των ΕΚΤ/Ευρωπαϊκής Επιτροπής/ΔΝΤ, δηλαδή την "Τρόικα".

“Τα ζητήματα που αφορούν το νερό μπορούν να δημιουργήσουν ή να οξύνουν συγκρούσεις" στον κόσμο
“Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να εξασφαλισθεί καθολικά το ανθρώπινο δικαίωμα στο ασφαλές νερό και την υγιεινή", δήλωσε η Michèle Striffler (ΕΛΚ, Γαλλία), εκ μέρους της Επιτροπής Ανάπτυξης. "Η εξασφάλιση βιώσιμης πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό, όπως επίσης και βασικής υγιεινής για όλους, αποτελεί, μεταξύ άλλων, καλή πολιτική αποτροπής συγκρούσεων".
“Οι πολίτες έχουν αποδείξει ξεκάθαρα ότι αυτό το εργαλείο συμμετοχικής δημοκρατίας έχει αποτέλεσμα, και ότι θα πρέπει να έχουν άμεσο λόγο και να επικοινωνούν με τους θεσμούς της ΕΕ σχετικά με τη διαμόρφωση της ατζέντας τους", δήλωσε ο Maroš Šefčovič, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Περισσότερες πληροφορίες στους πιο κάτω συνδέσμους:
• Catch up via Video On Demand (VOD)
• Committee on the Environment, Public Health and Food Safety
• "Right2Water": more on the hearing
• Meeting documents
• Profile : Matthias Groote (S&D, DE)
• Background note: “Right2Water” European Citizen’s Initiative
• Meeting documents
• "Right2Water": more on the hearing