Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Right2Water: "το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας"

Από την ακρόαση
Την Δευτέρα το ΕΚ πραγματοποίησε τη πρώτη δημόσια ακρόαση της Πρωτοβουλίας Πολιτών με θέμα "Το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό". Η πρωτοβουλία ζητά να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πρόσβαση σε πόσιμο νερό και αποχέτευση.

 “Πιστεύω πως η ευρωπαϊκή συναίνεση θα πετύχει”,

 είπε μετά την ακρόαση, η πρόεδρος της Επιτροπής Right2Water, Anne-Marie Perret.
 Την ακρόαση συντόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ, Matthias Groote (Σοσιαλιστές, Γερμανία).

Οι διοργανωτές της εκστρατείας “Right2Water” ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φροντίσει ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό και δίκτυα αποχέτευσης σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και να δώσει νομικές εγγυήσεις ότι θα απαγορευτεί η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης.

“Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό (…) Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι μέρος της κληρονομιάς μας.

Πιστεύουμε πως είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, πρέπει όμως να φτάσουμε πιο μακριά και να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει τις προσπάθειες πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς της ύδρευσης και αποχέτευσης". "Πρέπει να αντικαταστήσει την εμμονή της στους τεχνοκρατικούς κανόνες περί ανταγωνισμού με μια προσήλωση σε κανόνες βασισμένους στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας”, είπε η Anne-MariePerret, πρόεδρος της Επιτροπής Right2Water.

Η Perret πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις δυνατότητες που προσφέρει η "Πρωτοβουλία των Πολιτών", αν και αναγνωρίζει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην συλλογή υπογραφών.
"Ορισμένοι αρνήθηκαν αν υπογράψουν γιατί έπρεπε να δώσουν στοιχεία ταυτότητας. Υπήρχαν επίσης μεγάλα προβλήματα και με τη συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο¨, δήλωσε η κ. Perret.

Στην ακρόαση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας των Πολιτών, ευρωβουλευτές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία εκπροσωπούσε ο αντιπρόεδρος Maroš Šefčovič, ο οποίος θα συντάξει την επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι τις 20 Μαρτίου.

"Πιστεύω ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σκεφτεί ότι οι αγορές δεν είναι άγιες. Πρέπει επίσης, να συζητήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, τα οποία οφείλουμε να σεβαστούμε και να προωθήσουμε προκειμένου να τα προστατεύσουμε", δήλωσε η κ.Perret μετά το τέλος της ακρόασης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος Mathias Groote, δήλωσε ότι "κατά τη διάρκεια της ακρόασης καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα, το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό". Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, θα ήταν καλό να είχαν συμμετάσχει και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων παρόντες στην ακρόαση.

Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις επιτροπές Ανάπτυξης, Εσωτερικής Αγοράς και Αναφορών