Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.). H ιδιωτικοποίηση του νερού θέτει σε κίνδυνο ένα βασικό δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που συνδέεται άμεσα με την ζωή και την δημόσια υγεία.

ΓΝΩΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε.
«ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ»

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ



Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) ανέλαβε την έκδοση Γνώμης Πρωτοβουλίας με τίτλο «Διαμόρφωση πλαισίου για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων» με βάση το άρθρο 4 του Νόμου 2232/1994, σύμφωνα με το οποίο «η Ο.Κ.Ε. μπορεί με δική της πρωτοβουλία να εκφράζει γνώμη και για άλλα θέματα κοινωνικοοικονομικής πολιτικής».


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ



Ειδικά για την Ελλάδα, η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε. προβλέπεται να γίνει στο σκέλος της διαχείρισης της ύδρευσης – αποχέτευσης. Τα δίκτυα και η περιουσία της εταιρείας θα περιέλθουν σε μια Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, η οποία θα καθορίζει και την τιμολογιακή πολιτική. Η Ο.Κ.Ε. θέλει να καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν διασφαλίζει την συγκράτηση των τιμών πώλησης του νερου, διότι οι πιέσεις προς τα κράτη από τις πολυεθνικές για αύξηση των τιμολογίων είναι τεράστιες, αφού οι εταιρείες διαπραγματεύονται με σκληρούς όρους.


Επιπλέον, η Ο.Κ.Ε. επισημαίνει ότι η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει ότι η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης συνδέεται συχνά με περιστατικά διαφθοράς και απάτης, καθώς οι εταιρείες έχουν κίνητρο δωροδοκίας, αν πρόκειται να εξασφαλίσουν επικερδείς, μακροχρόνιες συμφωνίες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δικαστήρια στην Γαλλία, στην Ιταλία και στις ΗΠΑ έχουν καταδικάσει στελέχη και αξιωματούχους του Δημοσίου για δωροδοκίες που έλαβαν από θυγατρικές των Suez και Veolia, που σημειωτέον είναι οι δύο ενδιαφερόμενες για την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ ΑΕ.


Στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, κρίσιμης σημασίας είναι η αντίδραση των πολιτών η οποία έχει εκδηλωθεί με εκστρατείες οι οποίες πάγωσαν ή και ακύρωσαν σε ορισμένες περιπτώσεις την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.


Ήδη το 2003, μια επιτυχημένη εκστρατεία ώθησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απορρίψει τις προτάσεις της Επιτροπής για υποχρεωτική απελευθέρωση των υπηρεσιών ύδρευσης σε όλη την Ευρώπη, ενώ το 2013 βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία συλλογής υπογραφών στα κράτη μέλη της Ε.Ε. για τη ΜΗ ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.


 Το κίνημα των πολιτών που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης συνεχώς μεγαλώνει και είναι πολύ σημαντικό ότι παίρνει τη μορφή ενός ευρωπαϊκού κινήματος αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε π.χ. με την παρέμβαση της Ένωσης Γερμανικών Δημοσίων Υπηρεσιών Ύδρευσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή21 σχετικά με τη σχεδιαζόμενη υποχρεωτική ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ. 

Με βάση όλα τα προηγούμενα, η ΟΚΕ θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού

δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο άσκησης δημοσιονομικών πολιτικών, διότι θέτει σε κίνδυνο ένα βασικό δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που συνδέεται άμεσα με την ζωή και την δημόσια υγεία.