Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΓΑΛΙΛΑΙΑ. Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας καρκινοπαθών από τη Μητρόπολη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής.

«Η ευρεία επαφή μας με τον ανθρώπινο πόνο, η ανάγκη ανακούφισης των ογκολογικών ασθενών, η απουσία αντίστοιχων φορέων και η συναίσθησή μας ότι το πρόβλημα των ασθενών είναι και δικό μας, μας οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσουμε τη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».
 Πυξίδα των προσπαθειών μας είναι ο άνθρωπος που πάσχει.  Σκοπός μας είναι να ανακουφίσουμε τον πόνο, να αγκαλιάσουμε τη δυσκολία, να μοιραστούμε το βάρος με τον ασθενή και την οικογένειά του και να συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό μέσο.

Ο ενθουσιασμός μας, η πίστη και η αγάπη, μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μικρή σπίθα, τον πρώτο βασικό πυρήνα για να εκπληρώσουμε το όραμά μας.»
Η εκπομπή Ιχνηλατώντας της Ετ1 παρουσιάζει στις 28/12/2012 την Γαλιλαία,το ίδρυμα της Μητρόπολης Μεσογαίας.

Η Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας ΓΑΛΙΛΑΙΑ ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Στελεχώνεται από εξειδικευμένη ομάδα λειτουργών υγείας που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτή και ιερέα.

Η ομάδα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας δωρεάν, στο σπίτι, σε ασθενείς με καρκίνο που διαμένουν στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής.

Στόχος της ανακουφιστικής φροντίδας είναι να προλαμβάνει και να ανακουφίζει τα συμπτώματα- ψυχικά και σωματικά- που προκαλεί μία νόσος απειλητική  για τη ζωή. Δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή. 

Στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη τη χρονική περίοδο της νόσου, από τη διάγνωση μέχρι την ύφεση ή την υποτροπή και το τελικό στάδιο. Στο πλαίσιο της φροντίδας επίσης στηρίζεται η οικογένεια σε όλη την πορεία της ασθένειας, καθώς και κατά την περίοδο του θρήνου και πένθους.

Το πρόγραμμα της ανακουφιστικής φροντίδας σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενούς. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, επιδιώκει την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και συμπαραστέκεται στις ψυχικές δυσκολίες και τις πνευματικές αναζητήσεις του ασθενούς.

Η λειτουργία της Γαλιλαίας

Κατ' Οίκον Φροντίδα
Η προσφορά υπηρεσιών κατ’οίκον λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2010 και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 30-35 ασθενείς εβδομαδιαίως. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και φυσικοθεραπευτές, σε συνεργασία με μία ομάδα εθελοντών, επισκέπτονται βάσει προγράμματος τα σπίτια των ασθενών, όπου παρέχουν ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, όπως φροντίδα τραυμάτων, αιμοληψίες, χορήγηση φαρμάκων, φυσιοθεραπεία και εκπαίδευση στη σωματική υγιεινή. Παράλληλα προσφέρεται ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική υποστήριξη στον ασθενή και την οικογένειά του.


Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης
Από το Νοέμβριο του 2011 άρχισε η λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης, όπου συνδυάζεται η ανακουφιστική φροντίδα και υποστήριξη με δημιουργική απασχόληση των ασθενών. Στον χώρο αυτό μπορεί κανείς να περάσει ευχάριστα κάποιες ώρες, γνωρίζοντας άλλους ασθενείς και εθελοντές της Γαλιλαίας, οι οποίοι διοργανώνουν και υλοποιούν καλλιτεχνικές δραστηριότητες, λογοτεχνικές παρουσιάσεις, εκδρομές κ.λπ. Το πρόγραμμα της Ημερήσιας Φροντίδας προσφέρεται αποκλειστικά στο Κέντρο ή ταυτόχρονα με κατ΄ οίκον επισκέψεις.


Στην έδρα της Γαλιλαίας, στα Σπάτα, υπάρχουν επίσης δύο πλήρως εξοπλισμένα εξεταστήρια για ιατρική και νοσηλευτική διάγνωση και παρέμβαση. Στους χώρους αυτούς γίνεται αξιολόγηση και αντιμετώπιση συμπτωμάτων, φροντίδα τραυμάτων, χορήγηση φαρμάκων, καθώς και συμβουλευτική. Ακόμη, στα γραφεία της Γαλιλαίας υπάρχει δυνατότητα για ιδιωτική συνεδρία με κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο  ή ιερέα για τη ψυχοκοινωνική και πνευματική συμπαράσταση των ασθενών και των οικογενειών τους.
Στο φυσικοθεραπευτήριο της Γαλιλαίας οι ασθενείς μπορούν να προβούν σε ειδικές υδροθεραπείες και μαλάξεις που βοηθούν στην αποκατάσταση και τη χαλάρωση του ασθενούς.

Αίθουσα Εκδηλώσεων
Στην καλαίσθητη Αίθουσα Εκδηλώσεων διοργανώνονται σεμινάρια, μαθήματα και συναντήσεις γνωριμίας με Φορείς, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου της Γαλιλαίας και της κοινωνικής της δικτύωσης.

Το όραμα της ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ
Το όραμα είναι η δημιουργία Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας. Εκτός από τις κατ’ οίκον επισκέψεις και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης η Γαλιλαία προσβλέπει στην οργάνωση μιας ολοκληρωμένης προσφοράς φιλοξενίας όπως γίνεται παγκοσμίως στα Κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας γνωστά ως «HOSPICE», μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο και στεγασμένο χώρο.


Εθελοντισμός
Οι εθελοντές είναι σημαντικοί και πολύτιμοι συνεργάτες της Μονάδος Ανακουφιστικής Φροντίδας Γαλιλαία. Συμβάλλουν ιδιαίτερα, ως άμεσοι και στενοί συνεργάτες της διεπιστημονικής ομάδας, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους. Η συμμετοχή των εθελοντών είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της ολοκληρωμένης φροντίδας των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς και για την υλοποίηση του οράματος της Γαλιλαίας.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής στη Γαλιλαία.

Από τους υπάρχοντες εθελοντές μας, ορισμένοι αποφάσισαν να προσφέρουν έχοντας βιώσει κάποια προσωπική εμπειρία, η οποία τους ευαισθητοποίησε ως προς τις ειδικές ανάγκες των ασθενών με καρκίνο ή πασχόντων από άλλες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Όλοι πάντως έχουν την διάθεση να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν, όσο περνά από το χέρι τους, συνανθρώπους που διέρχονται μία οδυνηρή φάση στη ζωή τους.
Η καλή διάθεση βοηθάει, ωστόσο δεν επαρκεί. Χρειάζεται κι ένα φρόνημα μαθητείας, να είναι δηλαδή ο εθελοντής ανοιχτός στο να μαθαίνει όλο και περισσότερα για τις ιδιαιτερότητες που κρύβει αυτή η κρίσιμη περίοδος της ζωής των πασχόντων αδελφών μας. Παράλληλα, είναι απαραίτητο ο εθελοντής να κατανοεί και αποδέχεται το πνεύμα της ανακουφιστικής φροντίδας, σύμφωνα με τις αρχές της Γαλιλαίας. Σε αυτό βαηθάει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μονάδας το οποίο είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν ανελλιπώς.Ο εθελοντισμός στην Ανακουφιστική Φροντίδα προσφέρει μεγάλη συναισθηματική ανταπόδοση. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι εθελοντές νιώθουν ότι παίρνουν περισσότερα από όσα προσφέρουν! Η συμμετοχή όμως στην Ανακουφιστική Φροντίδα μπορεί να μην είναι η κατάλληλη επιλογή για όλους τους ανθρώπους. 

Συμπληρώνοντας την αίτηση εθελοντή στη Γαλιλαία, θα κληθείτε σε προσωπική συνέντευξη, μετά την οποία, αν γίνετε δεκτοί, θα παρακολουθήσετε το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 40 ωρών. Μέσα από αυτή την διαδικασία, οι εθελοντές συνήθως διαπιστώνουν εάν αυτός ο χώρος τους ταιριάζει και με ποιό τρόπο μπορούν καλύτερα να δραστηριοποιηθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.