Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Αυτοί που φεύγουν... φεύγουν αλλά κι εμείς που μένουμε δεν θα χαθούμε, γιατί θα τα αλλάξουμε όλα.


"Μιλώ κάθε μέρα με ανθρώπους από την Ελλάδα. Μου λένε Γιώργο κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς. Μην κάνεις τη βλακεία να γυρίσεις πίσω. Θα το μετανιώσεις" λέει στο Reuters ο κ. Καπετάνιος που πήρε την οικογένειά του και ζει στο Λονδίνο.

Ο κ. Καπετάνιος έκλεισε το εστιατόριό του στα
Φιλιατρά, λόγω της κρίσης. Αντιμέτωπος με δάνεια και μη μπορώντας να βρει δουλειά αποφάσισε να πάρει τη γυναίκα του Κατερίνα και την κόρη του Παρασκευή, για να ξεκινήσουν μία νέα ζωή στη Βρετανία. Πίσω έμεινε ο θετός του γιος Θάνος, ο οποίος σπουδάζει στην Πάτρα.

Παρόμοια περίπτωση είναι εκείνη της 49χρονης
Μαρίας Ζάτση, η οποία εργάστηκε για 30 χρόνια ως κομμώτρια και αναγκάστηκε να φύγει για το Μόναχο, με τον σύζυγό της Νίκο, εργαζόμενο σε κατασκευαστική εταιρεία που χρεοκόπησε το 2010.

Προσπάθησαν να επιβιώσουν μόνο με το δικό της εισόδημα ωστόσο σταδιακά και η κομμωτική σταμάτησε να αποδίδει, έτσι
πούλησαν το σπίτι τους και μετανάστευσαν στη Γερμανία, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη.

Οι δύο παραπάνω ιστορίες είναι παρόμοιες με εκείνες πολλών οικογενειών στην
Ελλάδα και την Ευρώπη, λέει το Reuters προσθέτοντας ότι περίπου 600.000 θέσεις εργασίας εξαφανίστηκαν στην Ελλάδα από το 2008 με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται την ίδια περίοδο, συγκεντρωτικά, κατά περίπου 20%.

Σήμερα περίπου το ένα πέμπτο του ελληνικού εργατικού δυναμικού είναι χωρίς δουλειά, δημιουργώντας έναν
στρατό αναζητούντων εργασία που "προελαύνει" στην ΕΕ και πέρα από αυτή, λέει η δημοσιογράφος.

Περίπου
7.000 Έλληνες έφτασαν στη Γερμανία πέρυσι, ενώ πολύ λιγότεροι άνθρωποι έφτασαν από άλλες χώρες που πλήττει η κρίση όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Φυσικά η επιλογή της μετανάστευσης
δεν είναι χωρίς ψυχικό κόστος.

Ο κ. Καπετάνιος λέει στην δημοσιογράφο πως τα Φιλιατρά των 9.000 με 10.000 κατοίκων, δεν πρόσφεραν πολλές ευκαιρίες εργασίας όταν έμεινε χωρίς δουλειά. Αντιμέτωπος με νέους
φόρους, ένα επιδεινούμενο σύστημα υγείας και την ανεργία, λέει ότι δεν είχε άλλη επιλογή, ωστόσο η σύζυγός του δυσκολεύτηκε πολύ να αφήσει πίσω το γιο της.

Ο κ. Καπετάνιος και η γυναίκα του δουλεύουν part time, εκείνος ως
μάγειρας και εκείνη σε ένα καφέ στο δυτικό Λονδίνο. Η ζωή τους είναι εκ διαμέτρου διαφορετική από ό,τι είχαν συνηθίσει στην Ελλάδα, την εποχή που το εστιατόριο πήγαινε καλά και η οικογένειά διέθετε τρία αυτοκίνητα.

Αναφέρει ότι μερικές φορές
ονειρεύεται να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του, όπου βρίσκονται οι γονείς και οι φίλοι του, ωστόσο καταλαβαίνει ότι αυτό είναι μία "ρομαντική" παρόρμηση. Άλλωστε όποτε μιλά με γνωστούς του από την Ελλάδα ακούει το ίδιο "τροπάριο": "Μην κάνει το λάθος και γυρίσεις".

Πηγή: Reuters