Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Με συνοπτικές διαδικασίες το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ....μετατρέπεται σε Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

Από μόνη της η είδηση αυτή αποτελεί σκάνδαλο. Ο επίσημος και μακράν καταξιωμένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα ορυκτού πλούτου θα μεταφέρει τις αρμοδιότητές του σε υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος,  απασχολώντας 403 άτομα και πόρους 30 εκ. ευρώ.

Το ΙΓΜΕ έχει εντοπίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των λιγνιτικών κοιτασμάτων που βρίσκονται κατανεμημένα σ’ όλη τη χώρα με βεβαιωμένα αποθέματα που ανέρχονται σε 7,5 δις. τόνους και αντιστοιχούν σε 1.000 και πλέον εκατ. τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου (ΤΙΠ). Από αυτά ένα ποσοστό γύρω στο 60%, η 4.600 τόνοι, κατατάσσεται στα υπαιθρίως απολήψιμα αποθέματα. Στα 7,5 δις. τόνους δεν υπολογίζονται τα αποθέματα μικρών ή μεγάλων κοιτασμάτων τύρφης, μεταξύ των οποίων και το τεράστιο κοίτασμα τύρφης και τυρφολιγνίτη των Φιλίππων με τα 4.300 εκατ. κυβικά μέτρα απόθεμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο την ηλεκτροπαραγωγή όσο και σε άλλες εξίσου ή περισσότερο αποδοτικές χρήσεις όπως η γεωργία.

Η εντυπωσιακή αύξηση των λιγνιτικών αποθεμάτων από 3.100 εκατομμύρια τόνους το 1974 σε 5.100 εκατομμύρια το 1984 και σε 7.500 εκατομμύρια τόνους σήμερα συνέβαλε στην αντίστοιχη αύξηση της συμμετοχής των εγχώριων λιγνιτών στην ηλεκτροπαραγωγή που από 36% το 1973 πήγε σε 54% το 1981 και έφθασε στο 64,2% σήμερα.

Μετά και τις εντατικές έρευνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) ιδιαίτερα στις δεκαετίες του 70’ και του 80’ τα γνωστά αποθέματα λιγνίτη επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, σε ποσοστά από 60%-70%, για 50 χρόνια περίπου ακόμη.


Η δραματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και η διαφαινόμενη διατήρηση της σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών, ιδιαίτερα μετά τις δραματικές επιπτώσεις που είχε στην ήδη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία. Ο λιγνίτης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την απάντηση της χώρας στην τρελή κούρσα των τιμών του πετρελαίου με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος.


Γιατί κάποιοι δεν θέλουν το ΙΓΜΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΟΛΟ αλλά το προτιμούν μια απλή Υπηρεσία κάπου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ; Μήπως γιατί κάποιοι ιδιώτες έχουν ήδη βρει τον τρόπο να πάρουν στα χέρια τους αυτό τον ρόλο αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα που δεν τους ανήκουν γιατί απλά ανήκουν σε όλους τους Έλληνες ;


Σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχει αντίστοιχο Ινστιτούτο με συγκεκριμένο ρόλο και παρουσία, αποτελεί δε τον θεσμοθετημένο Σύμβουλο της Πολιτείας. Εδώ ποιές ανάγκες εξυπηρετούνται που είναι υπεράνω του εθνικού συμφέροντος ;

Αιδώς Αργείοι !!!




Στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης των προσφερομένων υπηρεσιών προς κάθε ενδιαφερόμενο, δρομολογήθηκε η διαδικασία δημιουργίας και λειτουργίας συστήματος ηλεκτρονικής διάθεσης των διαθεσίμων γεωπληροφοριών σε κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη για ταχεία διάχυση της αποκτηθείσας γνώσης, αλλά και γρήγορη λήψη αποφάσεων (κυβερνητικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, υποψήφιοι επενδυτές, επιχειρήσεις του κλάδου, εκπαιδευόμενοι, κ.λ.π.). Οι εθνικές ψηφιακές βάσεις δεδομένων σε περιβάλλον G.I.S. στις θεματικές ενότητες ευθύνης του Ι.Γ.Μ.Ε. θα συμπεριλάβουν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα από την ιδρυσή του (π.χ. ψηφιακοί γεωλογικοί χάρτες, υπόγειοι υδροφορείς, ορυκτοί πόροι, γεωθερμικά πεδία, λιγνιτικά κοιτάσματα, αποθήκες CO2, κλπ.).

· Με την έρευνα του Ι.Γ.Μ.Ε. στον τομέα των υπόγειων νερών και τη συνεχή επαφή στελεχών του με τοπικούς παράγοντες, οι περιφερειακές διοικήσεις και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης υποστηρίζονται στην ορθολογική εκμετάλλευση και διαχείριση τοπικών υπόγειων υδατικών πόρων προς κάλυψη υδρευτικών, αρδευτικών και λοιπών χρήσεων νερού.

· Το Ι.Γ.Μ.Ε. παρενέβη με μικροσκοπικές παρατηρήσεις και αναγνωρίσεις ευστάθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές των Νομών Αχαΐας και Ηλείας, με τεχνικογεωλογικές εξετάσεις επικινδυνότητας ως προς την ευστάθεια των εδαφών στις πυρόπληκτες περιοχές όλων των νομών της Πελοποννήσου και των νομών Μαγνησίας, Αττικής και Κεφαλληνίας, με μελέτες επί των καταπτώσεων που συνέβησαν στις περιοχές του Κάστρου της Καβάλας, του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας και των περιοχών Καλυβίων, Υπάτης, Καλάμου, κ.α., με μελέτες επί των κατολισθητικών φαινομένων σε περιοχές των Νομών Κεφαλληνίας, Δωδεκανήσου, Ημαθίας, Ευρυτανίας κ.α. και, τέλος, με γνωματεύσεις επί των φαινομένων καθιζήσεων περιοχών των Νομού Ρεθύμνου, Περιφέρειας Θεσσαλίας και του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας. 


Με τις έρευνες και μελέτες του Ινστιτούτου εντοπίσθηκαν όλα τα γνωστά γεωθερμικά πεδία υψηλής και χαμηλής ενθαλπίας, που αξιοποιούνται σε σημαντικό βαθμό σε ιαματικές, γεωργικές και βιομηχανικές χρήσεις, ως ήπια μορφή περιβαλλοντικά ασφαλούς ενέργειας.



Σκοπός

Το Ι.Γ.Μ.Ε., με τη σημερινή του μορφή, ιδρύθηκε το 1976 και βασικός σκοπός του είναι η έρευνα και η μελέτη της γεωλογικής δομής της χώρας, ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών (πλην υδρογονανθράκων), η έρευνα και αξιοποίηση του υπόγειου υδατικού δυναμικού, η επικινδυνότητα από τις φυσικές καταστροφές, με στόχο πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι Ν.Π.Ι.Δ., εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και αποτελεί τον επίσημο Σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών.

Το ΙΓΜΕ άρχισε τη δραστηριότητά του ως ΙΓΕΥ το 1952, συνέχισε ως ΕΘΙΓΜΕ (1972-1976) και στη συνέχεια ως ΙΓΜΕ (1976 μέχρι σήμερα). Στην πολυετή πορεία του στον Τομέα των Γεωεπιστημών εστίασε τη δραστηριότητά του στη συμβολή για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από την αξιοποίηση των ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών, των υδατικών πόρων και γενικότερα των φυσικών πόρων, με φροντίδα για το περιβάλλον.

Μετά από μια δραστηριότητα 50 και πλέον ετών, το Ι.Γ.Μ.Ε., ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, έχει εισέλθει σε μια νέα φάση δημιουργικής ανασυγκρότησης που στοχεύει στην αποτελεσματικότερη εκτέλεση του ερευνητικού του έργου και τη βελτιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Προς αυτή την κατεύθυνση και βάσει του Ιδρυτικού του Νόμου, το Ι.Γ.Μ.Ε. :
1. Εκτελεί χρέη Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, σκοπός της οποίας είναι η αποτύπωση - καταγραφή και τελικά η γνώση της βασικής γεωλογικής δομής της χώρας, με χαρτογραφήσεις, γεωχημεία, γεωφυσική, τηλεπισκόπηση, βάσεις γεωεπιστημονικών δεδομένων κ.α.
2. Γνωμοδοτεί όσον αφορά τον έλεγχο και τη λειτουργία μεταλλείων, τη διαχείριση των γεωθερμικών πεδίων και ιαματικών φυσικών πόρων όπως και για την αδειοδότηση των εμφιαλωμένων νερών..
3.Αναδεικνύει και αξιολογεί τους ορυκτούς φυσικούς πόρους (κοιτάσματα - πετρώματα) της χώρας.
4. Συμβάλλει στον εντοπισμό και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας με την εκτέλεση μελετών και έργων υδρογεωλογίας.
5. Ερευνά, εντοπίζει, μελετά, αξιολογεί και συμβάλλει στην αξιοποίηση των εγχώριων γεωθερμικών πεδίων και γενικότερα των ενεργειακών πρώτων υλών.
6. Εκπονεί μελέτες για την επίλυση γεωτεχνικών προβλημάτων και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων (κατολισθήσεων, σεισμών κ.α.), καθώς και για την κατάλληλη διαχείριση του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται βιώσιμη ανάπτυξη.
7. Δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας εμπλουτισμού μεταλλευμάτων και οικονομοτεχνικής αξιολόγησης πετρωμάτων και ορυκτών.
Επίσης στο Ινστιτούτο λειτουργούν πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για:
  • τον εμπλουτισμό μεταλλευμάτων
  • χημικές αναλύσεις πετρωμάτων- μεταλλευμάτων- νερών και τον έλεγχο της ποιότητας των εμφιαλωμένων νερών
  • ορυκτολογικούς- πετρολογικούς προσδιορισμούς
  •  παλαιοντολογικούς προσδιορισμούς
  • δοκιμές εδαφομηχανικής - βραχομηχανικής
  • τον έλεγχο της ποιότητας μαρμάρων και διακοσμητικών πετρωμάτων.
  • Προσδιορισμό ραδονίου και ραδίου στα νερά
  • Ιχνηθετήσεις των κοινών νερών και γεωθερμικών ρευστών