Από μόνη της η είδηση αυτή αποτελεί σκάνδαλο. Ο επίσημος και μακράν καταξιωμένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα ορυκτού πλούτου θα μεταφέρει τις αρμοδιότητές του σε υπηρεσία του υπουργείου
Περιβάλλοντος, απασχολώντας 403 άτομα και πόρους 30 εκ. ευρώ.
Το ΙΓΜΕ έχει εντοπίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των λιγνιτικών κοιτασμάτων που βρίσκονται κατανεμημένα σ’ όλη τη χώρα με βεβαιωμένα αποθέματα που ανέρχονται σε 7,5 δις. τόνους και αντιστοιχούν σε 1.000 και πλέον εκατ. τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου (ΤΙΠ). Από αυτά ένα ποσοστό γύρω στο 60%, η 4.600 τόνοι, κατατάσσεται στα υπαιθρίως απολήψιμα αποθέματα. Στα 7,5 δις. τόνους δεν υπολογίζονται τα αποθέματα μικρών ή μεγάλων κοιτασμάτων τύρφης, μεταξύ των οποίων και το τεράστιο κοίτασμα τύρφης και τυρφολιγνίτη των Φιλίππων με τα 4.300 εκατ. κυβικά μέτρα απόθεμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο την ηλεκτροπαραγωγή όσο και σε άλλες εξίσου ή περισσότερο αποδοτικές χρήσεις όπως η γεωργία.
Η εντυπωσιακή αύξηση των λιγνιτικών αποθεμάτων από 3.100 εκατομμύρια τόνους το 1974 σε 5.100 εκατομμύρια το 1984 και σε 7.500 εκατομμύρια τόνους σήμερα συνέβαλε στην αντίστοιχη αύξηση της συμμετοχής των εγχώριων λιγνιτών στην ηλεκτροπαραγωγή που από 36% το 1973 πήγε σε 54% το 1981 και έφθασε στο 64,2% σήμερα.
Μετά και τις εντατικές έρευνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) ιδιαίτερα στις δεκαετίες του 70’ και του 80’ τα γνωστά αποθέματα λιγνίτη επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, σε ποσοστά από 60%-70%, για 50 χρόνια περίπου ακόμη.
Η δραματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και η διαφαινόμενη διατήρηση της σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών, ιδιαίτερα μετά τις δραματικές επιπτώσεις που είχε στην ήδη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία. Ο λιγνίτης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την απάντηση της χώρας στην τρελή κούρσα των τιμών του πετρελαίου με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Γιατί κάποιοι δεν θέλουν το ΙΓΜΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΟΛΟ αλλά το προτιμούν μια απλή Υπηρεσία κάπου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ; Μήπως γιατί κάποιοι ιδιώτες έχουν ήδη βρει τον τρόπο να πάρουν στα χέρια τους αυτό τον ρόλο αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα που δεν τους ανήκουν γιατί απλά ανήκουν σε όλους τους Έλληνες ;
Σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχει αντίστοιχο Ινστιτούτο με συγκεκριμένο ρόλο και παρουσία, αποτελεί δε τον θεσμοθετημένο Σύμβουλο της Πολιτείας. Εδώ ποιές ανάγκες εξυπηρετούνται που είναι υπεράνω του εθνικού συμφέροντος ;
Στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης των προσφερομένων
υπηρεσιών προς κάθε ενδιαφερόμενο, δρομολογήθηκε η διαδικασία
δημιουργίας και λειτουργίας συστήματος ηλεκτρονικής διάθεσης των
διαθεσίμων γεωπληροφοριών σε κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη για ταχεία
διάχυση της αποκτηθείσας γνώσης, αλλά και γρήγορη λήψη αποφάσεων
(κυβερνητικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, υποψήφιοι επενδυτές,
επιχειρήσεις του κλάδου, εκπαιδευόμενοι, κ.λ.π.). Οι εθνικές ψηφιακές
βάσεις δεδομένων σε περιβάλλον G.I.S. στις θεματικές ενότητες ευθύνης
του Ι.Γ.Μ.Ε. θα συμπεριλάβουν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα
από την ιδρυσή του (π.χ. ψηφιακοί γεωλογικοί χάρτες, υπόγειοι
υδροφορείς, ορυκτοί πόροι, γεωθερμικά πεδία, λιγνιτικά κοιτάσματα, αποθήκες CO2, κλπ.).
· Με την έρευνα του Ι.Γ.Μ.Ε. στον τομέα των
υπόγειων νερών και τη συνεχή επαφή στελεχών του με τοπικούς
παράγοντες, οι περιφερειακές διοικήσεις και οι οργανισμοί τοπικής
αυτοδιοίκησης υποστηρίζονται στην ορθολογική εκμετάλλευση και
διαχείριση τοπικών υπόγειων υδατικών πόρων προς κάλυψη υδρευτικών,
αρδευτικών και λοιπών χρήσεων νερού.
· Το Ι.Γ.Μ.Ε. παρενέβη με μικροσκοπικές παρατηρήσεις και αναγνωρίσεις ευστάθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές των Νομών Αχαΐας και Ηλείας, με τεχνικογεωλογικές εξετάσεις επικινδυνότητας ως προς την ευστάθεια των εδαφών στις πυρόπληκτες περιοχές όλων των νομών της Πελοποννήσου και των νομών Μαγνησίας, Αττικής και Κεφαλληνίας, με μελέτες επί των καταπτώσεων που συνέβησαν στις περιοχές του Κάστρου της Καβάλας, του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας και των περιοχών Καλυβίων, Υπάτης, Καλάμου, κ.α., με μελέτες επί των κατολισθητικών φαινομένων σε περιοχές των Νομών Κεφαλληνίας, Δωδεκανήσου, Ημαθίας, Ευρυτανίας κ.α. και, τέλος, με γνωματεύσεις επί των φαινομένων καθιζήσεων περιοχών των Νομού Ρεθύμνου, Περιφέρειας Θεσσαλίας και του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας.
Με τις έρευνες και μελέτες του Ινστιτούτου εντοπίσθηκαν όλα τα γνωστά γεωθερμικά πεδία υψηλής και χαμηλής ενθαλπίας, που αξιοποιούνται σε σημαντικό βαθμό σε ιαματικές, γεωργικές και βιομηχανικές χρήσεις, ως ήπια μορφή περιβαλλοντικά ασφαλούς ενέργειας.
Σκοπός | |
|