Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ο αειθαλής δημοσιογράφος Κυριάκος Καλκάνης.

Κυριακή πρωί, με την ολόφρεσκη νέα έκδοση της εβδομαδιαίας του εφημερίδας "ΕΙΔΗΣΕΙΣ" στα χέρια, τον είδα να την μοιράζει στα κεντρικά μαγαζια γύρω από το λιμάνι του Ναυπλίου.

Επίμονα αρνητικός στα να του πληρώσω το φύλλο που διένειμε, το ίδιο και εγώ όμως, γιατί για να βγει το επόμενο φύλλο, χρειάζεται και ο οβολός μας, ελάχιστη αμοιβή σε αυτόν τον ευπατρίδη της δημοσιογραφίας που έχω δίπλα μου. Στο ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ αποτυπώνεται ο ποιητικός του λόγος και μια γραφή που δεν συναντάς σήμερα.

" ΓΛΥΚΟ ΤΟ ΦΩΣ , παντεσπάνι. Πορτοκαλόμελο και πρώτο φιλί από άβαφα χείλη μιας Υακίνθους ή μιας Μενεξώς. Να το βλέπεις και να εικάζει παράδεισο. Να ξεχνάς τα Θεόδοτα βάσανά σου και να νομίζεις ότι σε λίγο, στις πλάτες σου θα ξεδιπλωθούν κύκνεια φτερά."

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ χύνεται μελιτοφόρα ψιχάλα. Χύνεται και ένα φως ιλαρό από καρδούλες αγγέλων. Και μέσα σ' εκείνο το φως αρμενίζει μια κόρη δεκαοχτώ καρατίων με το τηλεφωνάκι στο αυτί, με τη φωνούλα της βαμμένη με αίμα του Μάη : " όχι! αγάπη μου! Δεν έγραψα τίποτα. Έδωσα αλέκιαστη κόλα...!

Τέτοια ώρα, με τέτοια Μαγιάτικη βροχούλα, με τέτοιο φως, τέτοια θα λέμε ; Βρε φαντασία μου, θυμήσου την Υακίνθη. Θυμήσου τη Μενεξώ...! Ψάλε σε πλάγιο πρώτο ένα μακρόσυρτο αλληλούια!

Σε άλλο άρθρο του αποτυπώνεται η ευαισθησία του λόγου του για την τύχη των παιδιών που φιλοξενούνται σε Ιδρύματα που απειλούνται με κλείσιμο λόγω ΔΝΤ.

ΑΚΟΜΗ και μια χώρα που προσπαθεί να αποφύγει τη χρεψκοπία πρέπει να έχει προτεραιότητες σ' αυτά που περικόπτει. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η κρατική σπατάλη έχει καταπολεμηθεί παντού και αποτελεσματικά και το μόνο που απομένει είναι να την πληρώσουν αυτά τα ιδρύματα. Ελπίζουμε να μην το πιστεύουν και οι συναρμόδιοι υπουργοί, που θα κληθούν τώρα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ  να συνυπολογίσουν ότι τα παιδιά που ζουν σ' αυτά τα ιδρύματα δεν είναι συνήθεις ασθενείς. Δεν μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε νοσοκομείο και, φυσικά, δεν είναι λύση να μένουν κλεισμένα στα σπίτια τους, χωρίς καμία ουσιαστική επιστημονική βοήθεια. Αν κλείσουν τέτοια ιδρύματα, το στίγμα θα είναι ανεξίτηλο, ακόμη και για ένα υπό χρεοκοπία κράτος.

Την ώρα που η σειρά του κύριου Κυριάκου έχει υποστείλει την σημαία και γυροφέρνει στα καφενεία, ο ίδιος, μόνος του, γυροφέρνει την πιάτσα με τις φρέσκες "ΕΙΔΗΣΕΙΣ" του.

Νάσαι καλά και να ξέρεις πως σε διαβάζουμε αν και διαφωνούμε σε πολλά, και αν δεν σε βρούμε στον δρόμο όπως σήμερα, τις "ΕΙΔΗΣΕΙΣ" σου θα τις ξετρυπώσουμε από το γωνιακό περίπτερο.