Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Τα Κάλαντα στα Μεσόγεια της παράδοσης...

Τα Κάλαντα στα Μεσόγεια της παράδοσης...

 ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ που ανήκουν στην παραδοσιακή μας μουσική και ψάλλονται την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Φώτων, του Λαζάρου αλλά και την 1η του Μάρτη (χελιδονίσματα) και την Μ. Παρασκευή.
Τα κάλαντα, τα παιδικά «αγυρτικά» τραγούδια (λέγονται έτσι γιατί γυρίζουν όλα τα σπίτια) πήραν τ’ όνομά τους από την αρχαία ρωμαϊκή γιορτή των καλενδών, κατά την οποία αντάλλασσαν ευχές και μικρά δώρα για τον καινούργιο χρόνο.
Όμως αναφέρονται και στον Όμηρο σαν μια πολύ παλιά ελληνική παράδοση, ενώ στην κλασική εποχή τον μήνα Ποσειδεώνα (εποχή μεταξύ 15 Δεκέμβρη με 15 Γενάρη) γιορτάζοντας τα Πυανέψια ή τα κατ’ αγρούς Διονύσια, υπάρχουν με το όνομα «ειρεσιώνη» όταν τα παιδιά τραγουδώντας και κρατώντας στολισμένα κλαδιά δέντρων έφερναν στα σπίτια το μήνυμα της καλής τύχης και της γονιμότητας.
 
Πίνακας Νικ. Λύτρα. Τα παιδιά λένε τα κάλαντα με φλογέρα και νταούλι.
 
Πολλά λοιπόν έθιμα και σύμβολα του Χριστιανισμού έχουν τη ρίζα τους στην παγανιστική λατρεία και ενώ η εκκλησία αρχικά αντέδρασε τελικά καθιέρωσε επίσημα τα έθιμα τόσων αιώνων.
 Όπως σε κάθε περιοχή της Ελλάδας έχουμε αποκλειστικές διαφορές και ιδιαιτερότητες, έτσι ώστε κάθε γωνιά της γίνεται αναγνωρίσιμη απ’ αυτές τις διαφορές, το ίδιο συμβαίνει και με τα κάλαντα. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της κάλαντα.
Στα Μεσόγεια υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, εκτός από τα κάλαντα στην ελληνική γλώσσα, υπάρχουν και της αρβανίτικης διαλέκτου που λέγονταν πολύ παλιά κι έχουν πλέον ξεχαστεί.
Ψάλλονταν από τα παιδιά το πρωί της παραμονής των γιορτών και από τους άνδρες το βράδυ. Οι γυναίκες δεν έλεγαν κάλαντα παρά μόνο σε συγγενικά σπίτιατο βράδυ.
Ας παρατηρήσουμε κατ’ αρχήν τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Λέγονταν τα:
Χριστούγεννα πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου
Για βγιέτε, δέτε, μάθετε πού ο Χριστός γεννάται...
και κάποια χρόνια αργότερα και μέχρι σήμερα τα γνωστά μας
Καλήν εσπέραν (ημέραν) άρχοντες
κι αν ει- κι αν είναι ορισμός σας...
 Σε σχέση με της υπόλοιπης Ελλάδας παρατηρούμε ότι τα «Χριστούγεννα πρωτούγεννα» έχουν ομοιότητα με τους πέντε πρώτους στίχους των καλάντων του Μοριά, με τους τρεις πρώτους στίχους της Μακεδονίας, με της Μ. Ασίας εκτός από τον τελευταίο στίχο, με τους πέντε πρώτους στίχους της Πελοποννήσου, με τους τέσσερις πρώτους στίχους της Κορινθίας, με τους δυο πρώτους της Αστυπάλαιας και της Ανατ. Θράκης, ενώ είναι ίδια με της Μυκόνου εκτός από τον 2ο και τον 5ο στίχο.
 Αν και λέγεται ότι κάλαντα Χριστουγέννων στην αρβανίτικη διάλεκτο δεν υπάρχουν, ο κ. Γιάννης Πρόφης, λαογράφος από το Κορωπί, έχει τμήμα τους που δείχνει ότι τελικά υπήρχαν αλλά έχουν ξεχαστεί.
 Κάλαντα Χριστουγέννων Μετάφραση
 Néstrë léhetë Hristói në shpellë Χριστός γεννάται αύριο στο σπήλαιο
edhé janë edhe énglelitë torë κι είναι και άγγελοι τριγύρω
edhe hjeretísenë me çopánetë που χαιρετιούνται με τους βοσκούς
edhe Hristónë ngróhënjënë lopetë. κι οι αγελάδες ζεσταίνουν τον Χριστό.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από το πρωί μέχρι το ηλιοβασίλεμα τα παιδιά έψαλλαν το «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά», δηλ. τα κάλαντα της Αθήνας, ενώ αργότερα μέχρι και τώρα λέγονται το «Πάει ο παλιός ο χρόνος».
Το «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά» έχει ομοιότητα με τους οκτώ πρώτους στίχους των καλάντων της Τήνου, με πέντε στροφές της Φολέγανδρου, με τέσσερις στροφές της Νάξου, με πέντε στροφές της Πάρου, με μία στροφή της Οίας και με δύο στίχους της Ριζοκαρπάσου Κύπρου.
Υπάρχει και μια παραλλαγή του «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά» όπου ο Αϊ-Βασίλης παρουσιάζεται σαν πολεμιστής και κυρίαρχος, όμως, όπως μου είπαν, δεν είναι των Μεσογείων, αλλά είναι γνωστό σε μερικούς που μετανάστευσαν εδώ.
 Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά
Δοξάστε τούτη τη γενιά
Κι αρχή καλός μας χρόνος
Συ σου πρέπει δάφνης κλώνος.
Άγιος Βασίλης έρχεται
Στρατιώτες τον κατέχετε
Από την Καισαρεία
Χαίρε ω χαίρε ελευθερία.
Βαστάει εικόνα και χαρτί
Ζαχαρο-καντοζυμωτή
Χαρτί και καλαμάρι
γεια χαρά στο παλληκάρι.
Το καλαμάρι έγραφε
και την Τουρκιά την ξέγραφε
Και το χαρτί ωμίλει
της Μακεδονίας ήλιοι.
Βασίλη πούθεν έρχεσαι
Και πούθε κατεβαίνεις
και στη Σαλονίκη μπαίνεις;
Κάτσε να φας, κάτσε να πιεις
και μες την Ήπειρο να μπεις
Κάτσε να τραγουδήσεις
Το Μπιζάνι να γκρεμίσεις.
Εγώ γράμματα μάθαινα
Του στόλου μας τα θάματα
Τραγούδια Τούρκε ξέρω
Αν αντίκρυ μου σε εύρω.
Κατέβηκεν η πέρδικα
Για σας παιδιά λεβέντικα
Να βρέξει το φτερό της
Ζήτω ο Έλληνας Στρατιώτης
Να βρέξει τον αφέντη μας
Το Ρήγα το λεβέντη μας
Να βρέξει, έτσι θέλω,
και το μέγα Βενιζέλο.
Πατρίδα μου ζωγραφιστή
Φέρε την τσότρα με κρασί
Έλα να μας κεράσεις
Να ζήσεις, να γιορτάσεις.
Ζήτω του Βασιλέα μας
της Όλγας της ωραίας μας
Ζήτω και του διαδόχου
του μεγάλου μας ανθρώπου.
Πριν από το 1900, ίσως και λίγο αργότερα, το βράδυ της παραμονής λεγόταν από τους μεγάλους το αρβανίτικο καλημέρι.
Στα πολύ παλιά χρόνια τα κάλαντα συνοδεύονταν από λύρα, ενώ τα παιδιά τα έλεγαν με τρίγωνο.
Αργότερα χρησιμοποιήθηκε κλαρίνο και τύμπανο. Καθώς περνούν τα χρόνια πολλές φορές έχουμε ολόκληρη ορχήστρα ή την μπάντα του δήμου, ενώ εδώ κι αρκετά χρόνια το τρίγωνο αντικαταστάθηκε από την πλαστική μελόντικα.
Επίσης στα παλιά χρόνια μαζεύονταν ομάδες παιδιών ή νέων που έλεγαν τα κάλαντα, δυστυχώς ο αριθμός των καλαντιστών μειώνεται συνεχώς, φτάνοντας ακόμα και στο ένα άτομο, δείχνοντας έτσι την μοναξιά και την απομόνωση της εποχής μας.
Παρατηρώντας τις ομοιότητες των καλάντων των Μεσογείων με τα κάλαντα της υπόλοιπης Ελλάδας (όπως και στα τραγούδια, από παλιότερη έρευνά μου) φαίνεται ότι τα Μεσόγεια ήταν πέρασμα και κέντρο όλης της Ελλάδας, λόγω της Αθήνας-πρωτεύουσας, εφόσον υπάρχει επηρεασμός πολύ ή λιγότερο από κάθε τόπο της.
Να επισημάνουμε, επίσης, τη διαφορά στη μελωδία στον Κουβαρά και την Κερατέα λόγω της επαφής τους με το Λαύριο, στο οποίο υπήρχε μωσαϊκό λαών αλλά και Ελλήνων από άλλες περιοχές (Ιταλοί, Γάλλοι, Μικρασιάτες, Νησιώτες κ.λπ.).
Τέλος, θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που συντηρούν και μεταδίδουν την παράδοση. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από τα κάλαντα τα οποία αν και λέγονταν από άνδρες και παιδιά, οι γυναίκες είναι εκείνες που τα θυμούνται μέχρι σήμερα.

 Ολόκληρο το άρθρο θα το διαβάσετε στον σύνδεσμο που ακολουθεί :
ΠΗΓΗ : Τα Κάλαντα στα ΜεσόγειαΠρακτικά Θ' Επιστημονικής Συνάντησης Ν.Α. Αττικής
Λαύρειο Αττικής 13-16 Απριλίου 2000
Κιούση Βάσω, Καθηγήτρια Πιάνου - Θεωρητικών
Έκδοση: Εταιρία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής
Καλύβια Θορικού Αττικής 2000
Διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ο ιερέας της Σπιναλόγκα

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για το νησί της Σπιναλόγκα, με αφορμή το βιβλίο με τίτλο «Το νησί», της αγγλίδας Victoria Hislop, το οποίο έγινε σήριαλ στην ελληνική τηλεόραση.

Ένα από τα ιστορικά στοιχεία που πληροφορούμαστε είναι ότι οι χανσενικοί που κατοικούσαν στη Σπιναλόγκα ήταν οργισμένοι με τον Θεό, για το λόγο ότι η ασθένειά τους ήταν μια μεγάλη και αφόρητη δοκιμασία. Ένας Γεραπετρίτης παπάς τόλμησε να τους επισκεφθεί κάποτε και να λειτουργήσει στον Άγιο Παντελεήμονα, που υπήρχε και ρήμαζε στο νησί, συντροφιά με τους νέους του κατοίκους. Λένε πως στην πρώτη Λειτουργία δεν πάτησε ψυχή.

Οι λεπροί άκουγαν πεισμωμένοι από τα κελιά τους την ψαλμωδία, κι άλλοτε την σκέπαζαν με τα βογκητά τους κι άλλοτε με τις κατάρες τους. Ο ιερέας όμως ξαναπήγε. Στην δεύτερη τούτη επίσκεψη ένας από τους ασθενείς πρόβαλε θαρρετά στο κατώφλι του ναού.
.
- Παπά, θα κάτσω στην Λειτουργία σου μ' έναν όρο όμως. Στο τέλος θα με κοινωνήσεις. Κι αν ο Θεός σου είναι τόσο παντοδύναμος, εσύ μετά θα κάμεις την κατάλυση και δεν θα φοβηθείς τη λέπρα μου.
 
Ο ιερέας έγνευσε συγκαταβατικά. Στα κοντινά κελιά ακούστηκε η κουβέντα κι άρχισαν να μαζεύονται διάφοροι στο πλάι του ναού, εκεί που ήταν ένα μικρό χάλασμα, με λιγοστή θέα στο ιερό. Παραμόνευσαν οι χανσενικοί στο τέλος της Λειτουργίας κι είδαν τον παπά δακρυσμένο και γονατιστό στην Ιερή Πρόθεση να κάνει την κατάλυση.
.
Πέρασε μήνας. Οι χανσενικοί τον περίμεναν. Πίστευαν πως θα 'ρθει τούτη τη φορά ως ασθενής κι όχι ως ιερέας. Όμως ο παπάς επέστρεψε υγιής και ροδαλός κι άρχισε με ηθικό αναπτερωμένο να χτυπά την καμπάνα του παλιού ναΐσκου.

Έκτοτε και για δέκα τουλάχιστον χρόνια η Σπιναλόγκα είχε τον ιερέα της. Οι χανσενικοί αναστύλωσαν μόνοι τους της εκκλησία και συνάμα αναστύλωσαν και την πίστη τους. Κοινωνούσαν τακτικά και πάντα κρυφοκοίταζαν τον παπά τους την ώρα της κατάλυσης, για να βεβαιωθούν πως το "θαύμα της Σπιναλόγκα" συνέβαινε ξανά και ξανά.

To 1957, με την ανακάλυψη των αντιβιοτικών και την ίαση των λεπρών, το λεπροκομείο έκλεισε και το νησί ερημώθηκε. Μόνο ο ιερέας έμεινε στο νησί ως το 1962, για να μνημονεύει τους λεπρούς μέχρι 5 χρόνια μετά το θάνατό τους.

Ιδού, λοιπόν, ένας σύγχρονος αθόρυβος ήρωας, που δεν τιμήθηκε για το έργο του από κανέναν, και που -αν προσέξατε- δεν παραθέσαμε το όνομά του γιατί απλά δεν το γνωρίζουμε! Όσο κι αν έψαξα δεν μπόρεσα να το βρω. Το γνωρίζει όμως -σίγουρα- ο Θεός! Κι αυτό μας αρκεί!
 
Διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Στο τέλος του μήνα ξεκινά το πρόγραμμα βιολογικού καθαρισμού στο Θριάσιο Πεδίο

 «Πρόκειται για ένα έργο τεχνολογικά πρωτοπόρο που θα επαναφέρει στη φυσική κατάσταση το θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της περιοχής».
 
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος
 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ,  Ν. Μπάρδης
 
Ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ , Θ. Λέκκας 
 
Ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ, Ι. Πάσσιος 
Χάρης Χασαποδήμος, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ - ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε.
- ΕΤΕΘ Α.Ε

Στο τέλος του μήνα ξεκινά το πρόγραμμα βιολογικού καθαρισμού στο Θριάσιο Πεδίο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΥΔΑΠ, σε ειδική εκδήλωση στο δημαρχείο της Ελευσίνας. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε ότι πρόκειται για παραγωγική επένδυση, αφού το νερό που θα παράγεται από τον βιολογικό καθαρισμό θα μπορεί να επαναχρησιμοποιείται για άρδευση και βιομηχανικές χρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Θεμιστοκλής Λέκκας, αναφερόμενος στα οικονομικά της εταιρείας, τόνισε ότι «ακολουθούμε μια νέα πορεία με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, προσπαθούμε να απεγκλωβίσουμε την εταιρεία από τον δανειακό βραχνά των 200 και πλέον εκατ. ευρώ και το ετήσιο κόστος των τόκων που μας κληροδότησαν, καταρτίζοντας τον προϋπολογισμό του 2011 με κέρδη, θετικές χρηματορροές και επομένως μηδενικό δανεισμό».

Για το συγκεκριμένο έργο ανέφερε ότι, «πρόκειται για ένα έργο τεχνολογικά πρωτοπόρο που θα επαναφέρει στη φυσική κατάσταση το θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της περιοχής».

Τα έργα αυτά λύνουν οριστικά το πρόβλημα αποχέτευσης στα οικιστικά κέντρα και στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου (δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας).

Τα αστικά και βιομηχανικά λύματα της ευρύτερης περιοχής, τα οποία έως σήμερα ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα τον κόλπο της Ελευσίνας και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, θα επεξεργάζονται στις εγκαταστάσεις του κέντρου επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Θριασίου Πεδίου (ΚΕΛΘ) και θα διοχετεύονται - απαλλαγμένα από το ρυπαντικό τους φορτίο και πλήρως ακίνδυνα - σε μεγάλη απόσταση από την ακτή και σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα.

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται κατά 45% από το Ταμείο Συνοχής, κατά 15% από εθνικούς πόρους και κατά 40% από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Νικόλαος Μπάρδης τόνισε - μεταξύ άλλων - ότι «για την ΕΥΔΑΠ το έργο αυτό είναι έργο μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης και ο δήμαρχος Ελευσίνας Γεώργιος Αμπατζόγλου, ενώ τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου παρουσίασαν οι: Γιάννης Πάσσιος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ και Χάρης Χασαποδήμος, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ - ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε.
- ΕΤΕΘ Α.Ε.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο νυν Δήμαρχος Γέρακα και από 1/1/2011 νέος Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθ. Ζούτσος,  από την γεωγραφική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής που δεν έχει ακόμη αποχέτευση.   

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.
Τα έργα θα εξυπηρετήσουν τα οικιστικά κέντρα Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας και Μαγούλας (δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας), καθώς και τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής.

Μέχρι σήμερα, η διάθεση των αστικών λυμάτων γίνεται κυρίως σε απορροφητικούς βόθρους, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ενώ η διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων γίνεται επίσης σε δεξαμενές ή σε χείμαρρους της περιοχής, οι οποίοι καταλήγουν στον κόλπο της Ελευσίνας.

Το έργο περιλαμβάνει τρία επιμέρους έργα (βασικοί συλλεκτήρες ακαθάρτων δυτικού τομέα και ανατολικού τομέα Θριασίου Πεδίου και εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων), συνολικού προϋπολογισμού 67,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Υποέργο 1 (βασικοί συλλεκτήρες ακαθάρτων δυτικού τομέα Θριασίου): Περιλαμβάνει την κατασκευή των βασικών συλλεκτήρων ακαθάρτων υδάτων του δυτικού τομέα του Θριασίου Πεδίου (δήμοι Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας), με αγωγούς διαμέτρου μεγαλύτερης ή ίσης των 350 χιλιοστών, μαζί με τα απαιτούμενα φρεάτια επίσκεψης, συμβολής κλπ., καθώς και τα αντλιοστάσια, που θα εξυπηρετούν τις περιοχές Ελευσίνας, Μάνδρας και Μαγούλας.

Στην εργολαβία περιλαμβάνεται η κατασκευή περίπου 18.900 μ. αγωγών (10.400 μ. με τη μέθοδο του ανοικτού ορύγματος και 8.500 μ. με τη μέθοδο των μικροσηράγγων).
Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 19 εκατ. ευρώ, κατασκευάζεται από τις εταιρείες Κ. Κουρτίδης Α.Ε., Έδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ/ ΕΡΓΑ ΑΤΕ. 

Υποέργο 2 (βασικοί συλλεκτήρες ακαθάρτων ανατολικού τομέα Θριασίου): Περιλαμβάνει την κατασκευή των βασικών συλλεκτήρων ακαθάρτων υδάτων του ανατολικού τομέα του Θριασίου Πεδίου (δήμος Ασπροπύργου).

Στην εργολαβία περιλαμβάνεται η κατασκευή περίπου 17.400 μ. αγωγών ( 14.100 μ. με τη μέθοδο του ανοικτού ορύγματος και 3.300 μ. με τη μέθοδο των μικροσηράγγων).
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 14,4 εκατ. ευρώ και κατασκευάζεται την εταιρεία ΤΕΧΝΕΡΓΑ ΑΕΤΕ.

Υποέργο 3 (Εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Θριασίου): Περιλαμβάνει την κατασκευή του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων του Θριασίου Πεδίου (ΚΕΛΘ) και του αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων.

Η επεξεργασία των λυμάτων περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
- Προκαταρκτική επεξεργασία (εσχάρωση, εξάμμωση) για την απομάκρυνση των στερεών και της άμμου.

- Πρωτοβάθμια καθίζηση.

- Βιολογική επεξεργασία με τη μέθοδο της ενεργού ιλύος (νιτροποίηση, βιολογική απομάκρυνση αζώτου και φωσφόρου), δυνατότητα ενίσχυσης της απομάκρυνσης φωσφόρου με την προσθήκη χημικών και διύλιση σε ταχυδιϋλιστήρια άμμου για τελικό φιλτράρισμα (polishing) των επεξεργασμένων αποβλήτων.

- Απολύμανση των επεξεργασμένων αποβλήτων με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Η διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων στον κόλπο της Ελευσίνας θα γίνεται με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 1.600 μ. και σε βάθος περίπου 14 μ. Η δυνατότητα των εγκαταστάσεων αντιστοιχεί σε ισοδύναμο πληθυσμό 117.000 κατοίκων.

Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 34,4 εκατ. ευρώ, κατασκευάζεται από την κοινοπραξία των εταιρειών ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ - ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε. - ΕΤΕΘ Α.Ε.
Διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Σημαντική εκδήλωση με αφορμή την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας του έργου " Βασικοί Συλλεκτήρες και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο".

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 11:30,  ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Δ/ΝΣΗ : ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΟΣ

Η κατασκευή της μονάδας του Θριασίου - που θα δέχεται έως 20.000 κυβικά λυμάτων την ημέρα, εξυπηρετώντας 117.000 ανθρώπους- έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Απομένουν οι δύο κεντρικοί αποχετευτικοί αγωγοί που θα συνδέσουν το ΚΕΛ με τις τέσσερις μεγάλες πόλεις της περιοχής και οι  οποίοι θα είναι έτοιμοι το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Η σταδιακή σύνδεση από το πρώτο τρίμηνο του 2011 του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας, της Μάνδρας και της Μαγούλας με το δίκτυο αποχέτευσης θα σημάνει τεράστια βελτίωση στην ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα, η διάθεση των αστικών λυμάτων γίνεται κυρίως σε απορροφητικούς βόθρους, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ενώ η διάθεση των βιομηχανικών λυμάτων αποβλήτων γίνεται επίσης σε δεξαμενές ή σε χείμαρρους της περιοχής οι οποίοι απορρέουν στον κόλπο της Ελευσίνας.

Δίνεται μια ολοκληρωμένη λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα ικανοποιώντας ταυτόχρονα μια ζωτική ανάγκη των κατοίκων και των επαγγελματιών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου.


Διαβάστε περισσότερα »