Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Στο τέλος του μήνα ξεκινά το πρόγραμμα βιολογικού καθαρισμού στο Θριάσιο Πεδίο

 «Πρόκειται για ένα έργο τεχνολογικά πρωτοπόρο που θα επαναφέρει στη φυσική κατάσταση το θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της περιοχής».
 
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος
 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ,  Ν. Μπάρδης
 
Ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ , Θ. Λέκκας 
 
Ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ, Ι. Πάσσιος 
Χάρης Χασαποδήμος, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ - ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε.
- ΕΤΕΘ Α.Ε

Στο τέλος του μήνα ξεκινά το πρόγραμμα βιολογικού καθαρισμού στο Θριάσιο Πεδίο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΥΔΑΠ, σε ειδική εκδήλωση στο δημαρχείο της Ελευσίνας. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε ότι πρόκειται για παραγωγική επένδυση, αφού το νερό που θα παράγεται από τον βιολογικό καθαρισμό θα μπορεί να επαναχρησιμοποιείται για άρδευση και βιομηχανικές χρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Θεμιστοκλής Λέκκας, αναφερόμενος στα οικονομικά της εταιρείας, τόνισε ότι «ακολουθούμε μια νέα πορεία με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, προσπαθούμε να απεγκλωβίσουμε την εταιρεία από τον δανειακό βραχνά των 200 και πλέον εκατ. ευρώ και το ετήσιο κόστος των τόκων που μας κληροδότησαν, καταρτίζοντας τον προϋπολογισμό του 2011 με κέρδη, θετικές χρηματορροές και επομένως μηδενικό δανεισμό».

Για το συγκεκριμένο έργο ανέφερε ότι, «πρόκειται για ένα έργο τεχνολογικά πρωτοπόρο που θα επαναφέρει στη φυσική κατάσταση το θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της περιοχής».

Τα έργα αυτά λύνουν οριστικά το πρόβλημα αποχέτευσης στα οικιστικά κέντρα και στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου (δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας).

Τα αστικά και βιομηχανικά λύματα της ευρύτερης περιοχής, τα οποία έως σήμερα ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα τον κόλπο της Ελευσίνας και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, θα επεξεργάζονται στις εγκαταστάσεις του κέντρου επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Θριασίου Πεδίου (ΚΕΛΘ) και θα διοχετεύονται - απαλλαγμένα από το ρυπαντικό τους φορτίο και πλήρως ακίνδυνα - σε μεγάλη απόσταση από την ακτή και σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα.

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται κατά 45% από το Ταμείο Συνοχής, κατά 15% από εθνικούς πόρους και κατά 40% από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Νικόλαος Μπάρδης τόνισε - μεταξύ άλλων - ότι «για την ΕΥΔΑΠ το έργο αυτό είναι έργο μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης και ο δήμαρχος Ελευσίνας Γεώργιος Αμπατζόγλου, ενώ τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου παρουσίασαν οι: Γιάννης Πάσσιος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ και Χάρης Χασαποδήμος, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ - ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε.
- ΕΤΕΘ Α.Ε.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο νυν Δήμαρχος Γέρακα και από 1/1/2011 νέος Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθ. Ζούτσος,  από την γεωγραφική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής που δεν έχει ακόμη αποχέτευση.   

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.
Τα έργα θα εξυπηρετήσουν τα οικιστικά κέντρα Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας και Μαγούλας (δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας), καθώς και τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής.

Μέχρι σήμερα, η διάθεση των αστικών λυμάτων γίνεται κυρίως σε απορροφητικούς βόθρους, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ενώ η διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων γίνεται επίσης σε δεξαμενές ή σε χείμαρρους της περιοχής, οι οποίοι καταλήγουν στον κόλπο της Ελευσίνας.

Το έργο περιλαμβάνει τρία επιμέρους έργα (βασικοί συλλεκτήρες ακαθάρτων δυτικού τομέα και ανατολικού τομέα Θριασίου Πεδίου και εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων), συνολικού προϋπολογισμού 67,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Υποέργο 1 (βασικοί συλλεκτήρες ακαθάρτων δυτικού τομέα Θριασίου): Περιλαμβάνει την κατασκευή των βασικών συλλεκτήρων ακαθάρτων υδάτων του δυτικού τομέα του Θριασίου Πεδίου (δήμοι Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας), με αγωγούς διαμέτρου μεγαλύτερης ή ίσης των 350 χιλιοστών, μαζί με τα απαιτούμενα φρεάτια επίσκεψης, συμβολής κλπ., καθώς και τα αντλιοστάσια, που θα εξυπηρετούν τις περιοχές Ελευσίνας, Μάνδρας και Μαγούλας.

Στην εργολαβία περιλαμβάνεται η κατασκευή περίπου 18.900 μ. αγωγών (10.400 μ. με τη μέθοδο του ανοικτού ορύγματος και 8.500 μ. με τη μέθοδο των μικροσηράγγων).
Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 19 εκατ. ευρώ, κατασκευάζεται από τις εταιρείες Κ. Κουρτίδης Α.Ε., Έδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ/ ΕΡΓΑ ΑΤΕ. 

Υποέργο 2 (βασικοί συλλεκτήρες ακαθάρτων ανατολικού τομέα Θριασίου): Περιλαμβάνει την κατασκευή των βασικών συλλεκτήρων ακαθάρτων υδάτων του ανατολικού τομέα του Θριασίου Πεδίου (δήμος Ασπροπύργου).

Στην εργολαβία περιλαμβάνεται η κατασκευή περίπου 17.400 μ. αγωγών ( 14.100 μ. με τη μέθοδο του ανοικτού ορύγματος και 3.300 μ. με τη μέθοδο των μικροσηράγγων).
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 14,4 εκατ. ευρώ και κατασκευάζεται την εταιρεία ΤΕΧΝΕΡΓΑ ΑΕΤΕ.

Υποέργο 3 (Εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Θριασίου): Περιλαμβάνει την κατασκευή του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων του Θριασίου Πεδίου (ΚΕΛΘ) και του αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων.

Η επεξεργασία των λυμάτων περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
- Προκαταρκτική επεξεργασία (εσχάρωση, εξάμμωση) για την απομάκρυνση των στερεών και της άμμου.

- Πρωτοβάθμια καθίζηση.

- Βιολογική επεξεργασία με τη μέθοδο της ενεργού ιλύος (νιτροποίηση, βιολογική απομάκρυνση αζώτου και φωσφόρου), δυνατότητα ενίσχυσης της απομάκρυνσης φωσφόρου με την προσθήκη χημικών και διύλιση σε ταχυδιϋλιστήρια άμμου για τελικό φιλτράρισμα (polishing) των επεξεργασμένων αποβλήτων.

- Απολύμανση των επεξεργασμένων αποβλήτων με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Η διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων στον κόλπο της Ελευσίνας θα γίνεται με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 1.600 μ. και σε βάθος περίπου 14 μ. Η δυνατότητα των εγκαταστάσεων αντιστοιχεί σε ισοδύναμο πληθυσμό 117.000 κατοίκων.

Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 34,4 εκατ. ευρώ, κατασκευάζεται από την κοινοπραξία των εταιρειών ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ - ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε. - ΕΤΕΘ Α.Ε.