Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Μέρες της άλωσης της Πόλης. Διασχολικό πρόγραμμα. 29.5.2018 στο Βυζαντινό Μουσείο.

Ολοκληρωθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρωτότυπη διασχολική πολιτιστική εκδήλωση, από σύμπραξη μαθητών 5 Σχολείων, την Τρίτη 29 Μαΐου, στον κήπο του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ από Κα Γερμανού Βάσια

Μία κατάδυση στα βάθη της συλλογικής μας μνήμης και εμπειρίας, στο μεταίχμιο θρύλου και ιστορίας και ταυτόχρονα ένας διάλογος με ένα κορυφαίο ορόσημο της ελληνικής ιστορίας. Το έπος της υπεράσπισης της βασιλίδος των πόλεων από ολίγους μαχητές, έναντι συντριπτικά υπέρτερων αντιπάλων και της αλώσεώς της, εν τέλει, κατά την αποφράδα ημέρα της Τρίτης, 29ης Μαΐου του 1453. 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησε προφορική αφήγηση Θρύλων για την Άλωση της Πόλης, με μουσική συνοδεία.

Να προσθέσω ότι η όλη σκηνοθετική ματιά έδωσε σε εμάς τους θεατές κάτι διαφορετικό και άκρως εντυπωσιακό που οφείλεται στις δύο εμπνευσμένες θεατρολόγους,











Οι μαθητές και καθηγητές του σπουδαίου αυτού διασχολικού πολιτιστικού προγράμματος, δικαίωσαν τους θεατές και με την καθοδήγηση των δύο θεατρολόγων, της Παρασκευής Λυπημένου και τη Μαρίνας Μύρταλη, οι οποίες σκηνοθέτησαν, δίδαξαν, επιμελήθηκαν και επεξεργάστηκαν δραματουργικά το πρωτότυπο κείμενο. έδωσαν έμπνευση αλλά και ουσία στην όλη ομάδα. Όλος ο χώρος του βυζαντινού μουσείου μετατράπηκε σε ένα τεράστιο σκηνικό.

Μπράβο σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Να και ποιοί άλλοι κρύβονται πίσω από την τεράστια αυτή δουλειά.

 (Από την ανάρτηση στο fb. της κας Αναγνωστοπούλου).


Πρωτίστως, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο - τους υπευθύνους, το προσωπικό, αλλά και τους φύλακες που δέχτηκαν να κρατήσουν ανοιχτό τον χώρο του Μουσείου, κατ΄ εξαίρεσιν και πέραν του εργασιακού τους ωραρίου, προς χάριν των μαθητών που συμμετείχαν στην θεατρική παράσταση και ειδικότερα προς χάριν των μαθητών των Ειδικών Σχολείων , που τόσο χρόνο, προσπάθεια και κόπο κατέβαλαν για να παρουσιαστεί μια παράσταση τέτοιας καλλιτεχνικής ποιότητας και αισθητικής. Η στάση αυτή αποκαλύπτει την ευαισθησία τους και τους τιμά ιδιαιτέρως.

Ευχαριστούμε θερμά τον επί σειρά ετών φίλο και συνεργάτη, παραμυθά Dimitris Prousalis που δέχτηκε την πρόταση συνεργασίας στην εκδήλωσή μας –αφιέρωμα στην Άλωση της Πόλης, αφηγούμενος με τρόπο μοναδικό τους σχετικούς θρύλους για τον χαμό της Πόλης των Πόλεων, αλλά και τον Στέφανος Γανωτής και τους εξαιρετικούς μουσικούς που τον συνόδευαν, που τόσο μας συγκίνησαν με τα τραγούδια και τις μουσικές τους.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες  στον θαυμάσιο συνάδελφο καθηγητή μουσικής, πρωτοψάλτη Kostas Tsimpidas, που απέδωσε τα ψαλτικά στοιχεία της παράστασης, συνόδευσε στα κρουστά, αλλά συμμετείχε και στο δεύτερο, μουσικό μέρος της εκδήλωσης (κιθάρα και φωνή).
Ευχαριστούμε τους υπευθύνους καθηγητές των συνεργαζόμενων σχολείων,Panagiota Papoutsi, Κ. Μπιμπή, Β.Γερμανού , Filippina Kremmydi και Κ.Μπολιεράκη, αλλά και τις συναδέλφους του Ειδικού Λυκείου Nikoletta Nikolaou, Μαρια Ζερβα και Ν.Αποστολοπούλου για την συνεργασία και την στήριξη.
Ευχαριστούμε τους Γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στην παράσταση, για την κατανόηση και την συνεργασία.
Ευχαριστούμε ακόμη: τον υπέροχο φίλο, εθελοντή δάσκαλο λάτιν χορού στο σχολείο μας και προικισμένο καλλιτέχνη Celso Pio Moran Chavez, την καλλιτέχνη φωτογράφο Anthie Papamakariou ,την Eva Lampara Evartist για την καλαίσθητη αφίσα και πρόσκληση, τον Στέφανος Ευαγγελίδης για την βοήθεια στην συγγραφή του αρχικού κειμένου,τον Γιάννης Μυλωνάς, που στα δύσκολα δεν αρνείται την βοήθειά του, την εταιρεία ενδυμάτων ellibasic/candela Athens,την εταιρεία Εκτυπώσεων ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ, τους χορηγούς επικοινωνίας: τον ρ/σ της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον ρ/σ Πειραϊκής Εκκλησίας, για την προβολή της εκδήλωσης, τους εκπαιδευτικούς, τους φίλους και όλους, όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Φωτογραφίες μετά την εκδήλωση