Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1ου Γυμνασίου Γέρακα. Πολιτιστικό πρόγραμμα : «ΚΡΗΤΗ: Ταξιδεύοντας στους θησαυρούς της»


Γέρακας 17 /6/2016

1ο Γυμνάσιο Γέρακα

Πολιτιστικό πρόγραμμα : «ΚΡΗΤΗ: Ταξιδεύοντας στους θησαυρούς της»


Την Πέμπτη, 16 Ιουνίου , στο χώρο του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η τελική εκδήλωση του πολιτιστικού μας προγράμματος «ΚΡΗΤΗ: Ταξιδεύοντας στους θησαυρούς της».


Ήταν μια συνδιοργάνωση του 1ου Γυμνασίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, του Συλλόγου Κρητών Ανθούσας – Γέρακα – Παλλήνης «Η Μεγαλόνησος» και του Συλλόγου Κρητών Κάντζας – Παλλήνης – Γλυκών Νερών «Το Κρι Κρι».

Από τον προαύλιο χώρο υπήρχαν αναρτημένες εργασίες των μαθητών σε μεγάλα ταμπλό, καθώς και διάφορα έντυπα για την Κρήτη, ενώ ακουγόταν κρητική μουσική.

Μαθητές του προγράμματος προσέφεραν ρακόμελο με κεράσματα για το καλωσόρισμα!
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό – καλωσόρισμα της Υποδιευθύντριας κ. Μαρίας Άρχου 

και συνεχίστηκε δυναμικά με τον Ανωγειανό πηδηχτό χορό από το χορευτικό της «Μεγαλονήσου».
Ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος όλης της χρονιάς από την υπεύθυνη καθηγήτρια Βάσια Γερμανού και συνεχίστηκε με τον χορό Πεντοζάλη από τους συμμετέχοντες μαθητές.


Η Κρητική Διατροφή είχε τον λόγο στη συνέχεια ,με ομιλήτριες την κ. Υρώ Δασκαλάκη (Πρόεδρο διεθνούς καμπάνιας Κρητικής διατροφής), 


την κ. Γλυκερία Ψαρρά (Κλινική διαιτολόγο & Επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκόπειου Παν/μίου), την κ. Γεωργία Καπόλη (Κλινική διαιτολόγο-Αντιπρόεδρο της Ελληνικής διατροφολογικής εταιρίας) και την κ. Δάφνη Χέλστραντ ( Ψυχολόγο MSc Ψυχοθεραπείας).

Το χορευτικό «Κρι Κρι» συνέχισε με τον Κουτσαμπαθιανό χορό και ακολούθησε η «Μεγαλόνησος» με τον Πρινιώτη.

Το Κρητικό τραγούδι πήρε τη σειρά με αρχή τον μικρό φιλοξενούμενο Μανώλη Γκαλονάκη, που έπαιξε ασκομαντούρα με συνοδεία το λαούτο του Παναγιώτη Διαμαντόγλου, από το «Κρι Κρι»,  ο οποίος συνόδευσε ακολούθως τους μαθητές Παύλο Σκουμπάκη στη λύρα, Ανδρέα Ελισσαίο στην κιθάρα και την Σοφία Ζωγράφου στο τραγούδι. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εξαιρετικούς χορευτές στους χορούς Συρτό, Λαζώτη και Εθιανό πηδηχτό από την «Μεγαλόνησο» και Μαλεβιζιώτη, Ρόδο και Πεντοζάλη από το «Κρι Κρι». Στο τέλος  όλοι οι χορευτές  έκλεισαν με σούστα: μια υπέροχη ένωση δύο θαυμάσιων Συλλόγων!


Στο χώρο της υποδοχής του σχολείου, υπήρχε ένας μεγάλος μπουφές με εξαιρετικά κρητικά παραδοσιακά εδέσματα… και η ρακή ήταν άφθονη για όλους!

Θερμές ευχαριστίες :
Στον Δήμο Παλλήνης και ιδιαιτέρως στον κ. Λιακόπουλο , Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δήμου Παλλήνης & Πρόεδρο της σχολικής επιτροπής (προσέφερε την ρακή της εκδήλωσης)
Στον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου κ. Π. Δημαρά, την υποδιευθύντρια κ. Μαρία Άρχου και την κ. Σοφία Τζιφάκη , μουσικό
Στον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Γέρακα και ιδιαίτερα στους γονείς των συμμετεχόντων μαθητών για τις προσφορές τους
Στον κ. Μανώλη Πατεράκη, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων.
Στο Σύλλογο Κρητών Ανθούσας – Γέρακα – Παλλήνης «Η Μεγαλόνησος» και ιδιαιτέρως στην πρόεδρο Σοφία Τσουράκη.
Στο Σύλλογο Κρητών Κάντζας – Παλλήνης – Γλυκών Νερών «Το Κρι Κρι» και ιδιαιτέρως την Πρόεδρο Μαρία Κακουλάκη και στον κ. Νίκο Σιδηρόπουλο για την δημιουργία των γραφιστικών εντύπων.
Στις ομιλήτριες για την Κρητική διατροφή : κ. Υρώ Δασκαλάκη, κ. Γλυκερία Ψαρρά, κ. Γεωργία Καπόλη και κ. Δάφνη Χέλστραντ.
Στον κ. Θωμά Χρήστου για την βοήθεια στον εξωτερικό φωτισμό και τον ήχο της εκδήλωσης.
Στους μουσικούς κ. Μανώλη Μπουνταλάκη (Λύρα), κ. Παντελή Νικηφόρο (Λαούτο) και κ. Κατερίνα Τζιβιλόγλου (Τουμπάκι)

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας:
S/M ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ
SNAIL HELLAS
ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ – ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ «ΜΑΣΤΟΡΑΚΑΚΗ»
ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ «ΛΙΛΙΟΥΜ»
ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ «ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ»

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του πολιτιστικού προγράμματος

Βάσια Γερμανού
Φώφη Μυτιληναίου

Έφη Μπέκτση