Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Ο ήρωας της διπλανής μας πόρτας. Αντώνης Δεληγιώργης. «Αν εμείς ήμασταν πρόσφυγες κάποιοι άλλοι θα έκαναν το ίδιο για εμάς».

Η ιστορία του Έλληνα λοχία Αντώνη Δεληγιώργη, που έσωσε στις 20 Απριλίου απ' τα κύματα του Αιγαίου μια 24χρονη πρόσφυγα από την Ερυθραία, περιλαμβάνεται στις πιο σημαντικές ιστορίες για το 2015, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Η φωτογραφία του Αντώνη Δεληγιώργη να βουτά στη θάλασσα για να σώσει την πρόσφυγα, έκανε τον γύρο του κόσμου και συγκίνησε για την γενναιότητα, την ανθρωπιά και τη διάθεση προσφοράς του Έλληνα λοχία.

Το περιστατικό συνέβη στις 20 Απριλίου και η νέα γυναίκα από την Ερυθραία δεν είναι η μόνη πρόσφυγας που διέσωσε εκείνη την ημέρα ο Δεληγιώργης, ο οποίος έσωσε την ζωή άλλων 20 από τους 93 συνολικά πρόσφυγες που βρίσκονταν στο σκάφος που ανατράπηκε.

Ο ίδιος ο Δεληγιώργης αναφέρει στην εφημερίδα, ότι όταν ανατρέχει σε εκείνη την ημέρα έχει ανάμεικτα συναισθήματα και δεν δέχεται τον χαρακτηρισμό του «ήρωα» που του έχει αποδοθεί. Υποστηρίζει ότι έχει περισσότερες ερωτήσεις, παρά απαντήσεις και αναρωτιέται γιατί συμβαίνει η προσφυγική κρίση, γιατί δεν μπορεί κανείς να την σταματήσει και πότε θα τελειώσει.

Εκείνο το πρωί της 20ης Απριλίου μια ξαφνική καταιγίδα στο Αιγαίο γίνεται η αιτία, όχι μόνο να ανατραπεί, αλλά και να διαλυθεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά το σκάφος που επέβαιναν οι πρόσφυγες.

Η ανιδιοτέλεια του Έλληνα λοχία έγινε θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη. Η νεαρή Νεμπιάτ που πάλευε να κρατηθεί από έναν βράχο και δυσκολεύτηκε να την βγάλει από το νερό, ήταν από τους τελευταίους.

Μία έγκυος γυναίκα και αρκετά παιδιά, από τη Συρία και την Ερυθραία, είχαν προηγηθεί. «Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω», λέει ο πατέρας δύο παιδιών. «Τι να πω; Την έσωσα γιατί έπρεπε να σωθεί», συμπλήρωσε.

Δηλώνει ότι αν χρειαζόταν να κάνει ξανά το ίδιο πράγμα θα το έκανε και πάλι και προσθέτει: «Αν εμείς ήμασταν πρόσφυγες κάποιοι άλλοι θα έκαναν το ίδιο για εμάς».

Η έγκυος από την Ερυθραία, που έσωσε ο Δεληγιώργης, έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι στο νοσοκομείο της Ρόδου ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Η Ελίζαμπεθ, έτσι ονομάζεται η γυναίκα που τώρα βρίσκεται στη Σουηδία, ονόμασε τον μικρό γιο της Αντώνη Γεώργιο, από τον Άγιο Γεώργιο και τον Αντώνη Δεληγιώργη.

Ο Δεληγιώργης δήλωσε ότι ο πατέρας του μικρού έχει χάσει τη ζωή του στην Ερυθραία και ανέφερε ότι συχνά η μητέρα του παιδιού του τηλεφωνεί και του λέει: «Με έσωσες, έσωσες τον γιο μου, δεν μπορώ να σε ξεχάσω».

ΠΗΓΗ : nooz.gr