Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Το φιλολαικό μέτρο ρύθμισης χρεών των 100 δόσεων, μετατρέπεται σε αντιλαικό από τη μια μέρα στην άλλη.

Φιλολαικά μέτρα που μετατρέπονται σε αντιλαικά από τη μια μέρα στην άλλη.

Η ρύθμιση των οφειλών και το καθεστώς των  100 δόσεων είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να δει κανείς και όχι να ξεκινήσει από εκεί...

Όσοι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν μεγαλύτερη μηνιαία δόση θα χάσουν τη ρύθμιση καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτήν και θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.


Ρύθμιση χρεών: Παρελθόν οι 100 δόσεις- 5% επιτόκιο

Αυστηροποιείται το πλαίσιο της ρύθμισης των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία μετά τις 15 Οκτωβρίου, και εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε αυτή θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση επιτοκίου, μείωση του αριθμού των δόσεων ή ακόμα και με απώλεια της ρύθμισής τους.

Σύμφωνα με τις επικείμενες αλλαγές:

• Αυξάνεται στο 5% από 3% σήμερα το επιτόκιο για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Ετσι, για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλή 10.000 ευρώ, ο ετήσιος τόκος ανεβαίνει στα 500 ευρώ αντί των 300 ευρώ σήμερα.

Για φορολογουμένους με χαμηλότερες οφειλές έως 5.000 ευρώ για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:


Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
Το ετήσιο εισόδημά του να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εμπίπτει σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, τότε αυτομάτως αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης καθώς θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει μια οφειλή 5.000 ευρώ ενώ η εξόφληση του χρέους του μέχρι σήμερα είναι άτοκη, από τις 15 Οκτωβρίου και μετά η οφειλή του επιβαρύνεται με 250 ευρώ σε ετήσια βάση.

• Χάνουν τη ρύθμιση όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής. Ετσι, όσοι άφησαν ή θα αφήσουν απλήρωτο φόρο εισοδήματος ή φόρο ακινήτων, θα βρεθούν εκτός ρύθμισης, εκτός αν σπεύσουν και υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με την Εφορία.

• Κάποιοι θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν το χρέος τους σε πολύ λιγότερες δόσεις από όσες είχαν επιλέξει αρχικά. Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη μείωση του αριθμού των δόσεων για τους οφειλέτες που θα διαπιστωθεί με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία ότι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες. Μάλιστα, αυτό μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

Όσοι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν μεγαλύτερη μηνιαία δόση θα χάσουν τη ρύθμιση καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτήν και θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.


ΠΗΓΗ ; www.nooz.gr