Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η Μύρτις πηγή έμπνευσης και για καλλιτέχνες.


Πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την παρουσίαση της Μύρτιδος, του 11χρονου κοριτσιού από την Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εικόνα της εμπνέει καλλιτέχνες σε μία έκθεση που παρουσιάστηκε  στις 11 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ δύο ημέρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης η ημερίδα «5 Χρόνια με τη Μύρτιδα».

Η Μύρτις έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά την ανασύνθεση του προσώπου της από τον καθηγητή ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη, σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.

Το ταξίδι της Μύρτιδας ξεκίνησε στις 22 Μαΐου 2006, όταν ανακοινώθηκε στην πανεπιστημιακή κοινότητα η ερευνητική εργασία σχετικά με την εξέταση του DNA από τον αρχαίο πολφό που ενοχοποιούσε ως πιθανή αιτία του λοιμού της Αθήνας τον τυφοειδή πυρετό.

Έκτοτε η Μύρτιδα, εκτός από επιστημονικό επίτευγμα, ανακηρύχτηκε το 2010 από τον ΟΗΕ σε «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας» συμμετέχοντας στην παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Μπορούμε! Τέλος στη φτώχεια» και ταξιδεύει συνεχώς, εντός και εκτός συνόρων.

Τελευταίος σταθμός της θα είναι το Μουσείο Ακρόπολης, όπου την Τετάρτη 13 Μαΐου, από τις 10:00 ως τις 20:00, θα διεξαχθεί η ημερίδα «5 χρόνια με τη Μύρτιδα», με διακεκριμένους επιστήμονες να μιλούν για τη «Μορφή, ταφή ή καύση και η καθημερινή ζωή στην Αθήνα του 5ου αιώνα», όπως τιτλοφορείται η θεματολογία της.

Επιπλέον, ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός θα πλαισιώνει την ημερίδα: Η έκθεση «Η Πινακοθήκη της Μύρτιδος», ένα συλλογικό εικαστικό σχόλιο που εγκαινιάζεται δύο μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 και ώρα 19:30, στο Μέγαρο Μουσικής. 


Εξήντα περίπου καλλιτέχνες δημιουργούν, προσφέροντας αφιλοκερδώς τα έργα τους για την ενίσχυση της έρευνας σε αρχαίο σκελετικό υλικό. Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες Όλγα-Μαρία Αγγελίδου, Πασχάλης Αγγελίδης, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Φανή Αϊναντζή, Βασίλης Αποστόλου, Νίνα Ασπέτα - Zωγραφίνα, Κατερίνα Βάγια, Στέλλα Βαμβακάρη, Γιώργος Γεωργακόπουλος, 'Αννα Γρηγορά, Μάνος Γρηγοριάδης, Ερμιόνη Δελή, Αριστοτέλης Δημητρίου, Ελένη Δραγάτη-Τζουγανάτου, Μαρίνα Καλοπαστά, Ανδρέας Καλακαλλάς, Γιώργος Καλακαλλάς, Κατερίνα Κασσίνα, Απόστολος Κούστας, Μιχάλης Μαδένης, Πένη Μαναβή, Όλγα Μαράκου, Kατερίνα Mαρούδα, Ιβάν Μαστερόπουλος, Γιάννης Μητράκας, Νικολέτα Μοτζούκη, Ειρήνη Μπαδόλα, Δημήτρης Μυταράς, Χάρης Ξένος, Δημήτρης Παπαγρηγοράκης, Εμμανουέλα Πλατανιώτη, Ιωάννης Σερέτης, Ευανθία Σούτογλου, Αθανάσιος Σπηλιόπουλος, Κώστας Ι. Σπυριούνης, Μελίνα Σταυρίδου, Γιάννης Σταύρου, Γεράσιμος Στέρης, Βασιλική Συμεωνίδη, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Λίνα Τσίλαγα, Ιωάννα Φραγκούλη, Νίκος Φώρτομας, Λιζέτ Τάρντι.

Τι γνωρίζουμε για τη Μύρτιδα

Η Μύρτις έζησε στην Αθήνα τον 5ο αι. π. Χ. και ήταν μόλις 11 χρονών όταν πέθανε από τυφοειδή πυρετό, που έχει συνδεθεί με τον λοιμό της Αθήνας. Τον λοιμό που, με μια μικρή περίοδο ύφεσης, ξέσπασε μεταξύ 430 και 427 π. Χ. αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό της πόλης. Όπως έχει υπολογιστεί, περίπου ένας στους τρεις κατοίκους της Αθήνας χάθηκε από την επιδημία, μεταξύ αυτών και ο Περικλής.

Περίπου 2.500 χιλιάδες χρόνια αργότερα, το 11χρονο κορίτσι όχι μόνο απέκτησε το όνομα Μύρτιδα, αλλά το πρόσωπό της έγινε γνωστό παντού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς η μορφή της αναπλάστηκε από τον επίκουρο καθηγητή του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά επιστημονικών ερευνών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα εύρημα τράβηξε την προσοχή του καθηγητή: Το παιδικό κρανίο που βρέθηκε σε άριστη κατάσταση σε ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό κατά τις ανασκαφές, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μετρό της Αθήνας. Το γεγονός ότι το κρανίο διατηρούσε όχι μόνο τη μόνιμη οδοντοφυΐα, αλλά και μέρος της νεογιλής -κάτι που χαρακτηρίζει την ηλικία του παιδιού, έδωσε την ιδέα για την ανάπλαση του προσώπου, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Γιώργο Παναγιάρη, Μανόλη Τσιλιβάκο, Παναγιώτη Τούλα, Αριστομένη Αντωνιάδη, Μανόλη Μαραβελάκη, Φίλιππο Συνοδινό και Όσκαρ Νίλσον.




 




        Για 2η σχολική χρονιά συνεχίζεται και φέτος (σχ. έτος 2014-15) η επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στα τρία σχολεία, 1ο Γυμνάσιο Γέρακα – Ειδικό Λύκειο Ιλίου – Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο , Λύκειο Γέρακα και εξωτερική συνεργασία του 2ου Λυκείου Παλλήνης, σε ένα κοινό διασχολικό πολιτιστικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Μύρτις, η σιωπή μετά το φως».

Με αφορμή τη Μύρτιδα, την πιο πολυσυζητημένη ηλικιωμένη νέα του κόσμου, τη μικρή Αθηναία, που μόλις 11 χρόνων χάθηκε κατά τον λοιμό του 2ου έτους του Πελοποννησιακού πολέμου, και με όχημα τη φαντασία αλλά και με τη συνδρομή της επιστήμης, ταξιδεύουμε στο χρόνο και την ιστορία, διερευνώντας τη ζωή στην Αθήνα του τέλους του 5ου αι, στο φως της Δημοκρατίας, που σβήνει, έτσι όπως μας τα περιγράφει ο μεγαλύτερος όλων των ιστορικών, ο Θουκυδίδης. Ανοίγουμε διάλογο ανάμεσα στο σήμερα και το χθες, με ενδιάμεσο σταθμό την προαναγεννησιακή Φλωρεντία, αναζητώντας το ρόλο του τυχαίου στην ιστορία, με οδηγό το Βοκάκιο, που οι περιγραφές του παρουσιάζουν εντυπωσιακή ομοιότητα με αυτές του αρχαίου Έλληνα ιστορικού. Παρακολουθούμε, βήμα- βήμα την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδας από την ομάδα των επιστημόνων, νοιώθουμε το μαγικό το συναίσθημα του να ζεις την ιστορία από πρώτο χέρι... προβληματιζόμαστε, γνωρίζουμε, μαθαίνουμε, κατανοούμε και στο τέλος θα εκφραστούμε…
Η τελική παράσταση του προγράμματος, θα λάβει χώρα στις 22 Ιουνίου στο θέατρο του Αμερικανικού Κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή. 
Ο κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης με την κ. Γερμανού συντονίστρια του προγράμματος (Μύρτις, η σιωπή μετά το φως) του 1ου Γυμνασίου Γέρακα
Αριστερά ο διάσημος νευροεπιστήμονας κ. Γ. Παξινός (ο άνθρωπος που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο).
Ο οραματιστής γιατρός στα εγκαίνια της έκθεσης στο Μέγαρο Μουσικής