Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Αττικής, διστακτικά αλλά αποφασιστικά τόλμησαν την αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης σε μια από τις πιο πολύπαθες περιοχές της χώρας.

Ούτε οι μεγάλες αλλαγές, ούτε τα έργα υποδομής που περίμεναν υλοποιήθηκαν από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη. 

Τόλμησαν και τολμήσαμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κ. Δούρου η οποία αν και άγνωστη στον πολύ κόσμο, της εμπιστεύτηκε τη διαχείριση της Περιφέρειας για την επόμενη πενταετία και της ζήτησε να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της.

Συγκρατώ την υπόσχεσή της, σε διάλογο που είχαμε στην προεκλογική της ομιλία στον Γέρακα, ότι 

"ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ - ΟΠΩΣ Η ΕΥΔΑΠ - ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ ΠΡΟΙΟΝ.     

Ο κ. Σγουρός για το ίδιο θέμα είχε αρνηθεί τρεις φορές τη συζήτησή του εκτός ημερήσιας διάταξης. Τη τελευταία φορά στην προσπάθειά του να αποτρέψει καταδικαστικό ψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση, παρέπεμψε σε συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από ΤΑΙΠΕΔ και ΕΥΔΑΠ.

Όμως τα προηγούμενα έχουν ήδη εκτιμηθεί από τη κοινωνία, ενώ η επόμενη ημέρα  είναι ήδη εδώ και η διαχείρισή της δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ωστόσο ο τολμών νικά.

Υπενθυμίζω τις δηλώσεις της κ. Δούρου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το νερό το 2014. 

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα, όπως έχει αναγνωρίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που έχει κατατάξει την πρόσβαση στο καθαρό νερό μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δημόσιο αυτό αγαθό δεν πρέπει να εντάσσεται σε σχεδιασμούς δημοσιονομικής προσαρμογής, στο ευρύτερο πλαίσιο εκχώρησης της δημόσιας σφαίρας στην ιδιωτική. 

Τα κερδοσκοπικά συμφέροντα δεν μπορούν να καθορίζουν την πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό του νερού.
Δεν έχουν το δικαίωμα να το ρυπαίνουν με την ανεξέλεγκτη απόρριψη βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων, όπως γίνεται παράνομα, ατιμώρητα και συστηματικά στον Ασωπό, σε βάρος της υγείας των πολιτών και σε βάρος του περιβάλλοντος, κατά παραβίαση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας και παρά τη σωρεία καταδικαστικών δικαστικών αποφάσεων, σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο.
Οι ευθύνες της πολιτείας, των αρμόδιων υπουργείων, είναι τεράστιες.

Η προστασία των υδροφόρων οριζόντων, η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του αγαθού του νερού συνιστά πρώτη προτεραιότητα τους “Δύναμης Ζωής”.

Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να είναι πρωτοπόρος στην προστασία αυτού του αγαθού απέναντι στο φάσμα τους εμπορευματοποίησής του τους επιχειρείται μέσα από την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση τους ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο ο απερχόμενος περιφερειάρχης έχει αρνηθεί τρεις φορές να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, ύστερα από πρωτοβουλία του συνδυασμού τους, (τους 22 Μαρτίου 13, τους 28 Μαΐου 13 και τους 15 Οκτωβρίου 13). Και μάλιστα την τελευταία φορά στην προσπάθειά του να αποτρέψει καταδικαστικό ψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση, παρέπεμψε σε συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από ΤΑΙΠΕΔ και ΕΥΔΑΠ. Απέδειξε έτσι για άλλη μία φορά ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους κεντρικές πολιτικές επιλογές τους κυβέρνησης εκχώρησης δημόσιας περιουσίας, που υποβαθμίζουν τη ζωή των πολιτών και καταστρέφουν το περιβάλλον.
Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτο, μη εκχωρήσιμο δημόσιο αγαθό. Αυτό ας το καταλάβουν όλοι και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους!»